Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temat dla fachowca

daromz

Recommended Posts

witam

Dom z ok 1900 roku. Ściany 60 cm cegła fundament kamienny 50 cm nad ziemię. dom częściowo podpiwniczony.

W domu 50 cm nadsypane więc środkowa ściana jest już cegły a fundament kamienny jest niżej. Obecnie wyremontowany. Wylewki (drewniane podłogi zerwane. Nowe tynki, nowe centralne na miedzi na grzejnikach.

Problem w domu. Występująca wilgoć na dolnych częściach ściany wewnątrz budynku zwłaszcza tam gdzie nie ma grzejnika w danym miejscu lub w rogach. Nie w jakiś olbrzymich ilościach ale raz na rok zaczyna sie robić grzyb z ktorym musze walczyć i potem dosuszyć ścianę np farelką.

Wilogć raczej powierzchniowa od zewnątrz nie znalazłem żdnego podmakania. Odkopałem też dom wyrównałem kamień zaprawą i dałem folie kubełkową. Została zrobiona też drynacja.

1. Wentylacja. Wentylacja jest w kuchni, łazience i toalecie w salonie jest otwarta klatka schodowa na górę. Wilgotność nie przekracza 50% na mierniku.

Chyba w normie?

2. Termowizja wykryła dużą różnicę temperatury między dolną częścią ściany a górną ok 10 stopni (40 cm wewnątrz domu od ziemi). Więc ociepliłem dom 10 cm styropian a fundament styrodur 5 cm(drugi raz odkopałem). Niestety na znaczej części domu nie mogłem ocieplić fundamentu poprzez dostawiony taras betonowy wspierający się na fundamencie domu. Trochę się poprawiło ale nadal jest problem w niektórych miejscach. Różnica temperatur nadal wysępuje i to spora.

Jak z tym walczyć? Podejrzewam że zimny kamień powoduje tą różnicę temperatur i punkt rosy w domu przez co wykrapla się woda na ścianie.'

Już rozwarzam przeróbkę centralnego i wsadzenie rurek.

Mam podejrzenia że zimny kamień powoduje punkt rosy wewnątrz domu. Wcześniejsze centralne prowadziło rurki nieocieplone w ścianach które je grzały - stalowe. Nie wiem czy to było celowe ale problemu nie było poza niską wydajnością ogrzewania.

Kilku budowniczych to oglądało w momencie wilgotnego rogu:

- każdy schodził do piwnicy ogłądał ściany kamienne - sucho

- oglądali rynny

- jeden sugerował podcinkę domu ale stwierdził że się tego nie da zrobić

Nie wiem już sam co z tym robić włożyłem olbrzymie pieniądze w remont domu ok 250 tyś zł. I ciągle nawraca podstawowy problem który niszczy mi wszystko.

Edytowane przez daromz

Czy remont starego domu nie obejmowal przypadkiem wymiany starych dziurawych okien na nowe szczelne plastki??

Tak remont był całkowity więc okna również. Z tego powodu też została zrobiona wentylacja, której wcześniej nie było.

Wyczytałem że wilogność miedzy 40-60% jest w normie. Teraz mam np 45%.

Jest w normie - ale dla budynku w który nigdy się nie przetnie z krzywą rosy a dla 45% i 20 st wynosi temp powierzchni 11st +1 st

wg wyliczania współczynnika frsi. Mniejsza oto, normą która powinna być w takim budynku to Sahara -20% wilgotności .. lepsze to niż grzyb.

Oczywiście to jest "mniejsze zło " http://www.odbiory.pl/index.php/poradnik-automatyki-i-bms/item/wykres-molliera-i-x

Jest w normie - ale dla budynku w który nigdy się nie przetnie z krzywą rosy a dla 45% i 20 st wynosi temp powierzchni 11st +1 st

wg wyliczania współczynnika frsi. Mniejsza oto, normą która powinna być w takim budynku to Sahara -20% wilgotności .. lepsze to niż grzyb.

Oczywiście to jest "mniejsze zło " http://www.odbiory.pl/index.php/poradnik-automatyki-i-bms/item/wykres-molliera-i-x

Nie wiem czy dobrze zrozumiełem. Powinienem mieć wilgotność powietrza 20% w budynku? Nie wiem jak mógłbym to osiągnąć pomijając fakt że 30% dla zdrowia to minimum.

Nie mam wentacji we wszystkich pomieszczeniach w domu (np pokojach). Na pewno obniżenie wilgotności jeszcze zmniejszy zakres zjawiska.

Jeśli temperatura w pomieszczeniu rośnie bo 20 stopni to takie min. zazwyczaj utrzymuje w domu 23-24 stopnie.

Popracuje nad wentylacją jeszcze jeśli nie pomoże to zostanie mi tylko podgrzewanie ściany poprzez centralne ogrzewanie. Muszę to skonsultować z hudraulikiem żeby straty ciepła nie były olbrzymie.

Tak remont był całkowity więc okna również. Z tego powodu też została zrobiona wentylacja, której wcześniej nie było.

To jest norma dla zdrowia Twojego przewidziane. ALe mieszkac w normatywnej wilgotnosci ale z grzybem to tez zdrowo nie jest. Mimo wszystko zbyt niska wilgotnosc jest lepsza niz grzyb :-(

Sparawa jest prosta. PRzed remonetem bylo OK, wiec to nie jest raczej jakis podciaganie od fundamentów. Sam piszesz zreszta ze piwnica sucha.

Jest to kombinacja temperatury w pomiesczeniu, temperatury przemarazajacej sciany i wilgotnosci. Przy dziurawych oknach najwidoczniej ta wilgotnosc byla jeszcze mniejsz niz masz obecnie, wiec problem nie wystepowal. WIdac wentylacja ktora zrobiles nie dziala tak sprawnie jak .... dziury w oknach.

Walczysz tym 3-ma sposobami - ociepajac/ogrzewajac sciane, zmiejszajac wilgotnosc (lepsza wentylacja) lub podnoszac temperature w pomieszczeniu.

Edytowane przez Jastrząb

Tak padła mirkowentylacja przez nieszczelne okna, przez nieszczelny mur, lewego powietrza było sporo - jeśli

nie było problemu kiedyś, wstawiając szczelne, dając warstwę izolacji termicznej z ciągłym tynkiem- ta mikrowentylacja ustała.

Teraz problem bo 45% wilgotności powoduje kuku, kiedyś było gorzej pod względem termicznym i kuku nie było.

Wniosek prosty, w tedy właśnie była w domu Sahara .. koło 20 w porywach 30% wilgotności inaczej przy tej samej wilgotności

grzyb by był jeszcze większy-zimniejsze ściany.

Znam dobrze ten problem nie raz pisałem, jeśli u mnie w domu było by więcej jak 30 % wilgotnosci to był by grzyb.

w załączniku detal który był by grzyboowocny nie trzeba się znać - po kolorach widać jak zimna jest przegroda.

Podręczna tabela punktów przecięcia z krzywą rosy.

balkon.jpg

cb5.jpg

Edytowane przez מרכבה

To jest norma dla zdrowia Twojego przewidziane. ALe mieszkac w normatywnej wilgotnosci ale z grzybek to tez zdowo nie jest. Mimo wszystko zbyt niska wilgotnosc jest lepsza niz grzyb :-(

Sparawa jest prosta. PRzed remonetem bylo OK, wiec to nie jest raczej jakis podciaganie od fundamentów. Sam piszesz zreszta ze piwnica sucha.

Jest to kombinacja temperatury w pomiesczeniu, temperatury przemarazajacej sciany i wilgotnosci. Przy dziurawych oknach najwidoczniej ta wilgotnosc byla jeszcze mniejsz niz masz obecnie, wiec problem nie wystepowal. WIdac wentylacja ktora zrobiles nie dziala tak sprawnie jak .... dziury w oknach.

Walczysz tym 3-ma sposobami - ociepajac/ogrzewajac sciane, zmiejszajac wilgotnosc (lepsza wentylacja) lub podnoszac temperature w pomieszczeniu.

Tak masz całkowitą rację woglę mniejszą wilgotność niż grzyb. Do grzyba ogólnie jeszcze nie dopuściłem.

Przed remontem wszykie ściany z którymi jest problem miały grzejnik oraz rure nie wiem ale ok 6 cm ciepłą w ścianie więc ściana była ciepła. Myślałem że to straty są tylko nie zdawałem sobie sprawy że może taki problem wystąpić.

Zacznę od nowa od wentylacji kompletnej w domu. Jak nie pomoże to będę ogrzewał ściany. Ocieplać nie mam już jak izolaca z zewnątrz nic nie daje bo zimno idzie pionowo do góry po fundamencie chociaż niektórzy mówią że w ziemi jest ciepło.