radziok16 30.01.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Wiem że temat był wałkowany wiele razy lecz przedstawie swoją sytuacje. Obecnie mam stan surowy przykryty papą jest to dom jednorodzinny z częściowym podpiwniczeniem. Po każdych większych deszczach lub roztopach jak teraz miały miejsce nachodzi woda do piwnicy około 5cm. Podczas wykopów wód gruntowych nie było, teren jest gliniasty i został obsypany tym samym podłożem, ściany pionowe piwnicy (poniżej gruntu)są odizolowane dysterbitem, styropianem aqua i folią kubełkową, izolacji poziomej jeszcze nie ma jest tylko chudziak ale czy przez niego może wydostawać się woda ? Czy drenaż który jest (lecz jeszcze go nie ma) w projekcie zapobiegnie problemowi na przyszłość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.01.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Drenaż to podstawa. Przypilnuj osobiście, żeby był dobrze zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziok16 30.01.2016 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Drenaż to podstawa. Przypilnuj osobiście, żeby był dobrze zrobiony. Czyli przez chudziak póki co może nachodzić woda ? W projekcie nie ma określonego nawet poziomu dla drenażu skoro piwnica jest około 1,5m pod ziemią to na jakim poziomie powinien być wykonany drenaż oraz w jakiej odległości od ścian piwnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.01.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Mogę Ci powiedzieć jak jest u mnie. Rurki od drenażu są na wysokości ław fundamentowych. Z tym, że początek drenażu jest na wysokości górnej ławy i ma spadek . U mnie drenaż kończy się w studni. Ale ja mam grunt piaszczysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 02.02.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Izolacji zewnetrznej w zasadzie nie masz to tylko drenaż da ci troche wytchnienia...do czasu jak prąd zabiorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 02.02.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Wiem że temat był wałkowany wiele razy lecz przedstawie swoją sytuacje. Obecnie mam stan surowy przykryty papą jest to dom jednorodzinny z częściowym podpiwniczeniem. Po każdych większych deszczach lub roztopach jak teraz miały miejsce nachodzi woda do piwnicy około 5cm. Podczas wykopów wód gruntowych nie było, teren jest gliniasty i został obsypany tym samym podłożem, ściany pionowe piwnicy (poniżej gruntu)są odizolowane dysterbitem, styropianem aqua i folią kubełkową, izolacji poziomej jeszcze nie ma jest tylko chudziak ale czy przez niego może wydostawać się woda ? Czy drenaż który jest (lecz jeszcze go nie ma) w projekcie zapobiegnie problemowi na przyszłość ? Dysperbit to izolacja przeciwwilgociowa a nie przeciw wodna. Styropian i folia kubełkowa wody w ogóle nie izolują. Ogólnie, masz teren podmokły i nie zaizolowaną piwnicę. Pomyśl teraz, przed zagospodarowaniem terenu. Wynajmiesz koparkę, odkopiesz, przykleisz papę - o ile się jeszcze da, bo piszesz, że częściowe podpiwniczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 02.02.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Dysperbit to izolacja przeciwwilgociowa a nie przeciw wodna. Styropian i folia kubełkowa wody w ogóle nie izolują. Ogólnie, masz teren podmokły i nie zaizolowaną piwnicę. Pomyśl teraz, przed zagospodarowaniem terenu. Wynajmiesz koparkę, odkopiesz, przykleisz papę - o ile się jeszcze da, bo piszesz, że częściowe podpiwniczenie... ja powiem tak, problem wody,a wilgoci to są osobne tematy ale możesz użyć naprawdę dobrego środka o nazwie MAX-PLUG ja stosowałem nie jest tani ,ale skuteczny bardzo.Izolacja pozioma,izolacja posadzki to wszystko ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts