Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w piwnicy po deszczach SSO

radziok16

Recommended Posts

Wiem że temat był wałkowany wiele razy lecz przedstawie swoją sytuacje. Obecnie mam stan surowy przykryty papą jest to dom jednorodzinny z częściowym podpiwniczeniem. Po każdych większych deszczach lub roztopach jak teraz miały miejsce nachodzi woda do piwnicy około 5cm. Podczas wykopów wód gruntowych nie było, teren jest gliniasty i został obsypany tym samym podłożem, ściany pionowe piwnicy (poniżej gruntu)są odizolowane dysterbitem, styropianem aqua i folią kubełkową, izolacji poziomej jeszcze nie ma jest tylko chudziak ale czy przez niego może wydostawać się woda ?

Czy drenaż który jest (lecz jeszcze go nie ma) w projekcie zapobiegnie problemowi na przyszłość ?

Drenaż to podstawa. Przypilnuj osobiście, żeby był dobrze zrobiony.

Czyli przez chudziak póki co może nachodzić woda ?

W projekcie nie ma określonego nawet poziomu dla drenażu skoro piwnica jest około 1,5m pod ziemią to na jakim poziomie powinien być wykonany drenaż oraz w jakiej odległości od ścian piwnicy ?

Wiem że temat był wałkowany wiele razy lecz przedstawie swoją sytuacje. Obecnie mam stan surowy przykryty papą jest to dom jednorodzinny z częściowym podpiwniczeniem. Po każdych większych deszczach lub roztopach jak teraz miały miejsce nachodzi woda do piwnicy około 5cm. Podczas wykopów wód gruntowych nie było, teren jest gliniasty i został obsypany tym samym podłożem, ściany pionowe piwnicy (poniżej gruntu)są odizolowane dysterbitem, styropianem aqua i folią kubełkową, izolacji poziomej jeszcze nie ma jest tylko chudziak ale czy przez niego może wydostawać się woda ?

Czy drenaż który jest (lecz jeszcze go nie ma) w projekcie zapobiegnie problemowi na przyszłość ?

Dysperbit to izolacja przeciwwilgociowa a nie przeciw wodna.

Styropian i folia kubełkowa wody w ogóle nie izolują.

Ogólnie, masz teren podmokły i nie zaizolowaną piwnicę.

Pomyśl teraz, przed zagospodarowaniem terenu. Wynajmiesz koparkę, odkopiesz, przykleisz papę - o ile się jeszcze da, bo piszesz, że częściowe podpiwniczenie...

Dysperbit to izolacja przeciwwilgociowa a nie przeciw wodna.

Styropian i folia kubełkowa wody w ogóle nie izolują.

Ogólnie, masz teren podmokły i nie zaizolowaną piwnicę.

Pomyśl teraz, przed zagospodarowaniem terenu. Wynajmiesz koparkę, odkopiesz, przykleisz papę - o ile się jeszcze da, bo piszesz, że częściowe podpiwniczenie...

ja powiem tak, problem wody,a wilgoci to są osobne tematy ale możesz użyć naprawdę dobrego środka o nazwie MAX-PLUG ja stosowałem nie jest tani ,ale skuteczny bardzo.Izolacja pozioma,izolacja posadzki to wszystko ważne.