Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za nisko wlot spalin dla kotła gazowego

rustin

Recommended Posts

Komin jest na paliwo stale, wlot spalin około 1.2m nad posadzka, przygotowany pod ekogroch.

Na chwilę obecna będzie gaz, no właśnie i co teraz zrobić? miałem włożyć wkład do tego komina ale nie da rady tak nisko podłączyć kotła ?

Przez ścianę można tylko do 21kW a miałby być 24kW. czy ktoś to sprawdza i dlaczego nie można?

znalazłem tez cos z odległością od okien.

Komin jest na paliwo stale, wlot spalin około 1.2m nad posadzka, przygotowany pod ekogroch.

Na chwilę obecna będzie gaz, no właśnie i co teraz zrobić? miałem włożyć wkład do tego komina ale nie da rady tak nisko podłączyć kotła ?

Przez ścianę można tylko do 21kW a miałby być 24kW. czy ktoś to sprawdza i dlaczego nie można?

znalazłem tez cos z odległością od okien.

W komin systemowy możesz się wwiercić wiertłem koronowym na odpowiedniej wysokości.

Kocioł od góry ma wyprowadzenia na spaliny i pobieranie powietrza, a od dołu do wody i gazu. 1,2 m za mało + nisko wiszący kocioł to przekleństwo dla instalatora i serwisu.

W obecny komin wystarczy wprowadzić przewód spalinowy. Kocioł nie musi wisieć w osi komina.

Przy wyprowadzeniu spalin przez ścianę odległość min. 0,5 m od krawędzi okna.

Po co Ci kocioł o tak dużej mocy?

Modulacja takiego kotła jest i tak od 3kW, więc lepiej mieć zapas przy CWU. Takie informacje znalazłem np na forum infoogrzewanie. 14kW do zasobika 160l będzie raczej za mały. dom mam 185m2.

Komin systemowy. Czy lepiej wiercić w ceramice i zaslepiac ten dolny czopuch czy wywalić przez ścianę?

Jeśli planujesz zasobnik cwu to moc kotła praktycznie nie ma znaczenia. Kocioł na zasobnik będzie podawał temp. ustawioną na sterowniku np. 55 st. C i ani mniej, ani więcej, niezależnie od mocy maksymalnej. Sterowniki w kotłach posiadają pierwszeństwo cwu i kocioł automatycznie się przestawia na grzanie zasobnika, przerywając co.

Decyzja czy wwiercać się w istniejący komin, czy wyprowadzać nowy przez ścianę należy do Ciebie.

To dwa pytania w tej sprawie.

Czy to jest sprawdzane i dlaczego nie można większego kotła niż 20kW przez ścianę ?

Czy wiercenie w kominie systemowym jest dość powszechne i łatwe czy można przy tym zepsuć cały komin ? Jaki powinien być wywiercony otwór dla odpowiedniego wkładu ?

Przepisy mówią o max. 21 kW.

Wiercąc wiertłem koronowym komin systemowy nie powinien popękać.

Standard to 120 mm, do środka przewód spalinowy fi 60 lub 80 w zależności od kotła /patrz instrukcja kotła/.

• 4 weeks później...

Na chwilę obecna będzie gaz, no właśnie i co teraz zrobić?

To już problem z kominem załatwiony! A wiesz już jaki konkretnie kocioł chcesz? Masz już wybrany? Jeśli nie, chętnie coś zaproponuję! Mamy bogatą ofertę kotłów kondensacyjnych, sporo referencji i ciekawe warunki gwarancji :)