rustin 30.01.2016 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Komin jest na paliwo stale, wlot spalin około 1.2m nad posadzka, przygotowany pod ekogroch.Na chwilę obecna będzie gaz, no właśnie i co teraz zrobić? miałem włożyć wkład do tego komina ale nie da rady tak nisko podłączyć kotła ?Przez ścianę można tylko do 21kW a miałby być 24kW. czy ktoś to sprawdza i dlaczego nie można?znalazłem tez cos z odległością od okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 31.01.2016 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Jak wielki masz ten dom, że planujesz kocioł o takiej dużej mocy?O umieszczeniu kotła decyduje projekt!!! instalacji gazowej... Komin masz systemowy, czy murowany? Jeśli murowany, to gazownik sam wycinał otwór taki jak potrzeba-żadnego murarze nie robili.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 31.01.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Komin jest na paliwo stale, wlot spalin około 1.2m nad posadzka, przygotowany pod ekogroch. Na chwilę obecna będzie gaz, no właśnie i co teraz zrobić? miałem włożyć wkład do tego komina ale nie da rady tak nisko podłączyć kotła ? Przez ścianę można tylko do 21kW a miałby być 24kW. czy ktoś to sprawdza i dlaczego nie można? znalazłem tez cos z odległością od okien. W komin systemowy możesz się wwiercić wiertłem koronowym na odpowiedniej wysokości. Kocioł od góry ma wyprowadzenia na spaliny i pobieranie powietrza, a od dołu do wody i gazu. 1,2 m za mało + nisko wiszący kocioł to przekleństwo dla instalatora i serwisu. W obecny komin wystarczy wprowadzić przewód spalinowy. Kocioł nie musi wisieć w osi komina. Przy wyprowadzeniu spalin przez ścianę odległość min. 0,5 m od krawędzi okna. Po co Ci kocioł o tak dużej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 31.01.2016 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Modulacja takiego kotła jest i tak od 3kW, więc lepiej mieć zapas przy CWU. Takie informacje znalazłem np na forum infoogrzewanie. 14kW do zasobika 160l będzie raczej za mały. dom mam 185m2.Komin systemowy. Czy lepiej wiercić w ceramice i zaslepiac ten dolny czopuch czy wywalić przez ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 31.01.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Jeśli planujesz zasobnik cwu to moc kotła praktycznie nie ma znaczenia. Kocioł na zasobnik będzie podawał temp. ustawioną na sterowniku np. 55 st. C i ani mniej, ani więcej, niezależnie od mocy maksymalnej. Sterowniki w kotłach posiadają pierwszeństwo cwu i kocioł automatycznie się przestawia na grzanie zasobnika, przerywając co.Decyzja czy wwiercać się w istniejący komin, czy wyprowadzać nowy przez ścianę należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 31.01.2016 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 To dwa pytania w tej sprawie.Czy to jest sprawdzane i dlaczego nie można większego kotła niż 20kW przez ścianę ?Czy wiercenie w kominie systemowym jest dość powszechne i łatwe czy można przy tym zepsuć cały komin ? Jaki powinien być wywiercony otwór dla odpowiedniego wkładu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 31.01.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 To dwa pytania w tej sprawie. Czy to jest sprawdzane i dlaczego nie można większego kotła niż 20kW przez ścianę ? Czy wiercenie w kominie systemowym jest dość powszechne i łatwe czy można przy tym zepsuć cały komin ? Jaki powinien być wywiercony otwór dla odpowiedniego wkładu ? Przepisy mówią o max. 21 kW. Wiercąc wiertłem koronowym komin systemowy nie powinien popękać. Standard to 120 mm, do środka przewód spalinowy fi 60 lub 80 w zależności od kotła /patrz instrukcja kotła/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 31.01.2016 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Spokojnie otwór 120mm starczy na zamontowanie przewodu spalinowego? po zewnętrznej ścianie tej rury max 80mm a otworem 120mm będzie zasysać powietrze ?Kondesat będzie spływał do kotła i z kotła do kanalizy ? Głupie pytanie ale kondensat spływa rurą spalinowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 31.01.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Tak - starczy. Zerknij na kominy systemowe dostarczane przez producentów kotłów. Kondensat wykrapla się w kotle. W przewodzie spalinowym /wewnątrz/ przy optymalnych warunkach pracy 50/30 st zostają nędzne resztki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 31.01.2016 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 W domu będzie na 99% sama podłogówka , więc temp zasilania będzie niska. Na co dokładnie patrzeć w tych kominach do gazu ? W tym kominie co mam , jest u doły wyczystka i skraplacz ona się do niczego nie przyda przy gazie prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 31.01.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Komin jako taki już masz. Pozostaje wstawić do niego sam przewód spalinowy 60 - 80 mm - stalowy lub z polipropylenu. Najlepiej dostarczany przez producenta kotła.W kotłach kondensacyjnych skraplacz jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.02.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Komin jest na paliwo stale, wlot spalin około 1.2m nad posadzka, przygotowany pod ekogroch. Na chwilę obecna będzie gaz, no właśnie i co teraz zrobić? To już problem z kominem załatwiony! A wiesz już jaki konkretnie kocioł chcesz? Masz już wybrany? Jeśli nie, chętnie coś zaproponuję! Mamy bogatą ofertę kotłów kondensacyjnych, sporo referencji i ciekawe warunki gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 24.02.2016 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 nie dziękinie będzie to viesmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts