Pan Lukasz 31.01.2016 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Dzień dobry Forumowicze, mam przed sobą ważną decyzję dot. wyboru kotła na ekogroszek do układu otwartego. Dom z lat 60-tych, jeszcze nieocieplony ale w planach na 2016 jest ocieplenie, dwa piętra, w sumie około 140 mkw powierzchni użytkowej. Wybrałem firmę Defro - kocioł o mocy do 15kw. Tylko który? 1) Komfort Eko PZ czy 2) Komfort Eko Duo?czy 3) Komfort Eko Duo PZ ? Najważniejsza różnica między nimi to taka, że PZ spalają dodatkowo miał kwalifikowany przez podajnik. No i różnica w sterownikach i pojemności zbiornika. Czy szanowna brać forumowa jest mi w stanie wskazać jakieś inne różnice? Czy warto dawać więcej za numer 3 ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdrawiamŁukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/208010-r%C3%B3%C5%BCnice-mi%C4%99dzy-kot%C5%82ami-kosmetyczne-czy-wp%C5%82ywaj%C4%85ce-na-u%C5%BCytkowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.01.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 żadenjak planujesz ocieplenie to najpierw je zróbpotem wykonaj OZC i dopiero dobierz moc czajnika do potrzebwybierając teraz kocioł 15KW skazujesz się na duże przewymiarowanie po wykonaniu termomodernizacjipowinieneś odwrócić kolejność wtedy zakładając że ocieplisz jakimś porządnym styro o grubości w okolicy 15cm i parametrach w okolicy 0.033 to zapotrzebowanie wyjdzie na poziomie 7-8KW lub mniej dla tej powierzchni(140m2)a ty zostaniesz z kotłem prawie 2 razy za dużym komfort eko PZ i eko duo PZ mają palnik ekoenergiiduo ma dodatkowo ruszt wodny- świetnego producenta syfu w kotle. mimo że jest trochę wyżej umiejscowiony to jednak zwiększa zanieczyszczenia wymiennikakomfort eko duo ma zwykły palnik fajkowy i wyżej wymieniony ruszt wodny jeśli ma być defro to proponuję biorąc pod uwagę chęć przeprowadzenia termomodernizacji a po niej niższe zapotrzebowanie domu na ciepło wybierałbym pomiędzy modelami EKR o mocy 10KW a jak masz obawy o zbyt małą moc to ostatecznie Komfort Eko 12KW bez rusztu wodnego ze zwykłym palnikiem fajkowym i do tego sterownik K1V2 lub nowszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/208010-r%C3%B3%C5%BCnice-mi%C4%99dzy-kot%C5%82ami-kosmetyczne-czy-wp%C5%82ywaj%C4%85ce-na-u%C5%BCytkowanie/#findComment-7023729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Lukasz 31.01.2016 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedź! Problem w tym, że obecnie nie mam żadnego ogrzewania tam, a żeby zamieszkać muszę mieć. Z ociepleniem czekam na Rysia. Palników ekoenergii nie polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/208010-r%C3%B3%C5%BCnice-mi%C4%99dzy-kot%C5%82ami-kosmetyczne-czy-wp%C5%82ywaj%C4%85ce-na-u%C5%BCytkowanie/#findComment-7023751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.01.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 nie chodzi o to że nie polecamchodzi o dobór kotła odpowiedniego do potrzeb domuszkoda kasy na inwestycję od doopy strony. skazujesz się na wyższe koszty ogrzewania na skutek pracy przewymiarowanego kotła z niższą sprawnościaja mam stary dom 142m2 po podłogach i potrzeby nie przekroczyły 8KW a ty będziesz miał podobne lub jeszcze mniejsze potrzeby jesli wybierzesz rozsądnie i zakupisz porządny materiał a nie pójdziesz po bandzie klejąc 10cm marketowego najtańszego styropianu.jeśli dobrze przemyślisz i wykonasz termomodernizację masz szanse dość znacznie obnizyć koszty ogrzewania. montując zbyt duzy kocioł zmarnujesz to co mógłbyś zaoszczędzić.jesli to stary dom musi mieć jakiś czajnikwykorzystaj go przemęcz się do wiosny a po ociepleniu kup kocioł na miarę będzie tańszy i będzie spalał z wyższą sprawnościa czyli do wyprodukowania ciepła dla tyłka zuzyje mniej opału. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/208010-r%C3%B3%C5%BCnice-mi%C4%99dzy-kot%C5%82ami-kosmetyczne-czy-wp%C5%82ywaj%C4%85ce-na-u%C5%BCytkowanie/#findComment-7023771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts