Gość Konto usunięte_1* 31.01.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) panowie docieplam dom i teraz mam zagwostkę jaki rodzaj tynku wybrać , mowa o samodzielnym tynkowaniu aby dać sobie z tym radę i nie robić baboli myślałem o tynku mozaikowym ale czy dobrze myślę ? nie wiem , warunek jeden będę robił to sam . jeśli mozaika to której firmy ? oczywiście chodzi o te tańsze , sąsiad robił diall-em z castoramy i chwalił ale tego jest sporo , być może lepiej silikonowy czy mineralny , proszę o jakieś podpowiedzi hard 100 zł za 25 kgdiall 116 zł za 25 kgi ponad 10 innych firm Edytowane 2 Lutego 2016 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 01.02.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) podbijam panowie bo sprawa gardłowa , skoro nie robi firma to nikt się nie angażuje ? tak to rozumieć ? Edytowane 1 Lutego 2016 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.02.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Tak to rozumieć że czasami pracujemy i spimy. I mamy też rodziny. Jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 01.02.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Tak to rozumieć że czasami pracujemy i spimy. I mamy też rodziny. Jutro super czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.02.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 ale Ty chcesz cala elewacje w mozaikowym zrobic? to dosc drogi tynk...bo zuzycie ma duze : 4,5-6kg/m2 sugerowalbym raczej mineralny malowany - zwlaszcza jak sam bedziesz to robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 02.02.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 ale Ty chcesz cala elewacje w mozaikowym zrobic? to dosc drogi tynk... bo zuzycie ma duze : 4,5-6kg/m2 sugerowalbym raczej mineralny malowany - zwlaszcza jak sam bedziesz to robic. no całą elewację liczę że jakieś 3,5 tys powinno wystarczyć na około 200m2 , specjalnie się na tych tynkach nie znam i nie wiem który dobry, łatwy w kładzeniu , dziś już kleiłem na piankę styropian i połowa północnej ściany wyłożona więc na drugi tydzień jak pogoda pozwoli to zatapiam siatkę no i potem no właśnie , tego do końca nie wiem , mozaika , silikon, mineralny , diabli wiedzą a coś musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.02.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Mozaika masz jakąś po 100 za 25 kg? Mega tania więc i mało żywicy trudna w ułożeniu. Przy dobrym wprswionym układaniu 5 kg na m2 więc mozaika min 20 na m2Mineralny 2,5 kg na m2 a kupisz go od 30zl za 25 kg więc wyjdzie więc masz 3zl na m2 i łatwiej go położyć. Jak nie masz kasy to pomalowanie za rok czy 2. Powinno dać radę. Silikonowy tynk zaczyna się od 100 za wiadro 25 kg przy czym w tej cenie to akryl a nie silikon. Z nazwy tylko silikonowy. Zużycie jak przy mineralnym . czyli od 10 zł na m2 ale sam go nie polozysz. No i jedną rada nie wybieraj tych najtańszych produktów bo prostu szkoda kasy i Twojej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 02.02.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Mozaika masz jakąś po 100 za 25 kg? Mega tania więc i mało żywicy trudna w ułożeniu. Przy dobrym wprswionym układaniu 5 kg na m2 więc mozaika min 20 na m2 Mineralny 2,5 kg na m2 a kupisz go od 30zl za 25 kg więc wyjdzie więc masz 3zl na m2 i łatwiej go położyć. Jak nie masz kasy to pomalowanie za rok czy 2. Powinno dać radę. Silikonowy tynk zaczyna się od 100 za wiadro 25 kg przy czym w tej cenie to akryl a nie silikon. Z nazwy tylko silikonowy. Zużycie jak przy mineralnym . czyli od 10 zł na m2 ale sam go nie polozysz. No i jedną rada nie wybieraj tych najtańszych produktów bo prostu szkoda kasy i Twojej pracy sąsiad obok mnie robił mozaiką z castoramy nazwa diall i powiem szczerze że zacnie to wygląda , kładł to sam dlatego mnie to też trochę zainteresowało , on na moje pytanie jak tym się robi powiedział że spoko bez jakis problemów i zadowolony . hm cięzki orzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 05.02.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 ja pitolę kilka milionów domów docieplanych , budowanych a nikt nie potrafi powiedzieć co najlepiej się sprawdza , to gdzie te firmy to sprzedają szczurom ? nie sądzę bo chyba ktos robi różnymi tynkami ale gdzie tam co to kogo obchodzi --forum budowlane , juz predzej na elektrodzie można się tego dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.02.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 ech, straszne nastawienie masz. Tak jakby to byl nasz obowiazek odpowiadac na kazde pytanie. Dostales odpowiedz tak na dobra sprawe.Jezeli Ci sie podoba mozaika na calym domu i stac Cie na to - rob. Najprosciej bedzie mineralny malowany, najwiecej wybacza, jednoczesnie to najtanszy material a jednoczesnie bardzo dobre rozwiazanie kolejne - tynk silikonowy, ale sam go nie polozysz - nie dasz rady do tego jest potrzebne min 2-3 osoby mozaikowy - jest najtrudniejszy w polozeniu, brak wprawy do mnostwo strat i krzywizny To co chcesz miec na domu to kompromis pomiedzy trwaloscia, kosztem wykonania, latwoscia wykonania.Rownie dobrze mozesz sobie zamontowac plyty HPL gdzie m2 wykonania tego kosztuje 600zl, drewno, piaskowiec, co chcesz, co Ci sie podoba, na co Cie stac. Nikt za Ciebie nie wybierze.Zadaj konkretne pytanie dostaniesz prawdopodobnie konktretna odpowiedz. Robi sie roznymi tynkami, generalnie podzial glowny jest taki:mineralne malowaneakrylowesilikatowesilikonowerozwiazania specjalne typu np Carbon System, STO Lotusantynki mozaikowe raczej stosuje sie tylko na cokolach i jako ewentualnie wstawki dekoracyjne. sa jeszcze elewacje z drewna, aluminium, plyt cementowo-wloknowych, plyt HPLimitacje drewna, imitacje piaskowcaPrzy czym uwazam ze sam tego nie zrobisz. no ale ponoc dla chcacego nic trudnego, tyle ze musisz sie liczyc z tym, ze zmarnujesz material, dlatego tez sugerowalbym dla Ciebie mineralny malowany jak juz pisalem wczesniej - najtrudniej chyba to zepsuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 06.02.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 ok super że się odezwałes , dziękuję ci za to ale mam jeszcze jedno pytanie , bo skoro mozaika to tak średnio powiadasz i połozenie i efekt , to czy np tynk silikonowy dałbym radę połozyc pistoletem natryskowym ? kompresor mogę skołować pistolet można markowy dostać za 500-600 zł idzie podobno zaoszczędzić na materiale to cena pistoleta by spadła (200m2)czy takie rozwiazanie jest mozliwe i opłacalne ? sory za ponaglenie ale dziś już siatkowałem no i chciałbym to szybko skończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.02.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) powiem Ci tak, wg mnie tynk polozony natryskowo wyglada zle, malo tego, na prawde trzeba miec mega wprawe zeby go polozyc ladnie, zeby nie bylo zgrubien, plam etc. najgorsze jest w tym to, ze nie widac tego w trakcie aplikacji a dopiero po rozebraniu rusztowan. Do tego naprawa polega w zasadzie na polozeniu siatki z klejem jeszcze raz i ponowne gruntowanie i polozenie tynku. Wg mnie - metoda natryskowa w przypadku tynkow na elewacje jest nie trafiona, chociaz sa firmy ktore rzekomo sie w tym specjalizuja. Probowalismy kilka razy, roznymi agregatami, niestety efekt byl albo zadowalajacy albo mizerny, wiec tej metody aplikacji nie polecam jezeli zalezy Ci na estetyce budynku. btw czy my przypadkiem nie korespondujemy mailowo? bo podobna dyskusje mam na mailu wlasnie... Edytowane 6 Lutego 2016 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 07.02.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 powiem Ci tak, wg mnie tynk polozony natryskowo wyglada zle, malo tego, na prawde trzeba miec mega wprawe zeby go polozyc ladnie, zeby nie bylo zgrubien, plam etc. najgorsze jest w tym to, ze nie widac tego w trakcie aplikacji a dopiero po rozebraniu rusztowan. Do tego naprawa polega w zasadzie na polozeniu siatki z klejem jeszcze raz i ponowne gruntowanie i polozenie tynku. Wg mnie - metoda natryskowa w przypadku tynkow na elewacje jest nie trafiona, chociaz sa firmy ktore rzekomo sie w tym specjalizuja. Probowalismy kilka razy, roznymi agregatami, niestety efekt byl albo zadowalajacy albo mizerny, wiec tej metody aplikacji nie polecam jezeli zalezy Ci na estetyce budynku. btw czy my przypadkiem nie korespondujemy mailowo? bo podobna dyskusje mam na mailu wlasnie... nie ja do ciebie nie meiluję , ale widac że temat ciężki , to w takim razie i chyba najrozsądniejsze bedzie nie mozaika nie silikon a zwykły mineralny i co jakis czas przemalować . co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 07.02.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 W położeniu mineralnego i silikonowego nie ma żadnej różnicy, tj w technice nakładania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 07.02.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 W położeniu mineralnego i silikonowego nie ma żadnej różnicy, tj w technice nakładania. no właśnie o to mi chodzi , bo kiedyś słyszałem opinię że któryś z tych tynków trzeba kłaść tak jak by jednym ciągiem aby nie było różnic w odcieniach czy coś w tym stylu tylko nie wiem o co dokładnie chodzi , a mnie chodzi o to czy sam jeden chłopek czyli ja dam radę to robic etapami , np dziś połowa ściany jutro połowa , jeśli mozna wiedzieć który z tynków na to nie pozwala , moim liderem jak mi się teraz juz wydaje to silikonowy ale czy on na to pozwala ? nie bedę już męczył tylko o to jeszcze proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.02.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 W położeniu mineralnego i silikonowego nie ma żadnej różnicy, tj w technice nakładania. Jak coś spieprzy na mineralnym to farbą trochę go ratuje jakby nie było. Wszystkie tynki kładzie się mokre w mokre bez przerw. Ale weź nqg połoz sam np wg mnie mineralny plus farbą będzie estetycznej na kładzenie samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 A w temacie - na kwiecień mam umówionego wykonawcę elewacji. Do mnie należy wybór rodzaju tynku. Chce wybrać silikonowy (Caparol, albo Kabe na którym najcześciej robi wykonawca), albo mineralny z malowaniem.Elewacji mam 150m2. Kolor ma być biały, złamany w kierunku szarości.Mogę zrobić silikonowy i mieć spokój, ale bedę robił podjazd i każdy tysiąc zł ma znaczenie.Mogę zrobić mineralny biały i pomalować za dwa lata. Pytanie, czy biały tynk minerealny z Caparola moze pozostać na elewacji niemalowany dwa lata ?W karcie technicznej jest napisane, o konieczności malowania. W karcie technicznej tynku mineralnego Ceresitu jest napisane, że biały moźe pozostać bez malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 07.02.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 masakryczny wybór , ja już raczej odpuszczam mozaikę i skłaniam się na ten mineralny , może i dobrze raz na 5 lat czy rzadziej przemalować dom , zawsze to ciekawsze chyba niż patrzeć na ten sam kolor do końca ? chciałem wydać 3-4 tys na około 200m2 a w mineralnym pewnie połowa tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.02.2016 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 A w temacie - na kwiecień mam umówionego wykonawcę elewacji. Do mnie należy wybór rodzaju tynku. Chce wybrać silikonowy (Caparol, albo Kabe na którym najcześciej robi wykonawca), albo mineralny z malowaniem. Elewacji mam 150m2. Kolor ma być biały, złamany w kierunku szarości. Mogę zrobić silikonowy i mieć spokój, ale bedę robił podjazd i każdy tysiąc zł ma znaczenie. Mogę zrobić mineralny biały i pomalować za dwa lata. Pytanie, czy biały tynk minerealny z Caparola moze pozostać na elewacji niemalowany dwa lata ? W karcie technicznej jest napisane, o konieczności malowania. W karcie technicznej tynku mineralnego Ceresitu jest napisane, że biały moźe pozostać bez malowania. Mój znajomy ma ten tynk 5 lat nie pomalowany. I jest ok, natomiast malowanie jest zalecane w celu hydrofobizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2016 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Dzięki, fighter1983. A czy biały jest wciąż biały, czy samoistnie poszedł w kierunku szarości ? Jak ogólnie ma się jakościowo tynk mineralny Caparola do konkurencji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts