fighter1983 08.02.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Dzięki, fighter1983. A czy biały jest wciąż biały, czy samoistnie poszedł w kierunku szarości ? Jak ogólnie ma się jakościowo tynk mineralny Caparola do konkurencji ? Biały. Troche ciezko o jakosci tynku mineralnego mowic... wapno, cement bialy lub szary, kwarc, troche plastyfikatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.02.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Niby tak, ale nawet w tynkach cem-wap wewnetrznych jakiś tam różnice są, coś ma potem wiekszą skłonność do pęknięć, coś mniejszą... Edytowane 8 Lutego 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 08.02.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Dzięki, fighter1983. A czy biały jest wciąż biały, czy samoistnie poszedł w kierunku szarości ? Jak ogólnie ma się jakościowo tynk mineralny Caparola do konkurencji ? Mamy w firmie kawałek mineralki zrobionej 4 czy 5 lat temu i zostawiony sam sobie. Jutro jak dam rade to wstawię zdjęcie jak się to prezentuje w dość mało przyjaznych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.02.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Mamy w firmie kawałek mineralki zrobionej 4 czy 5 lat temu i zostawiony sam sobie. Jutro jak dam rade to wstawię zdjęcie jak się to prezentuje w dość mało przyjaznych warunkach. Dzięki.Zresztą w sumie bywam przynajmniej raz w tygodniu w CZestochowie, nawet miałem w planach wpaść i porozmawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 08.02.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Pęknięcia tynku wynikają (nie będę się wdawał w dyskusję o tym jak kłaść i czym) z tego jaki był kładziony tynk (zbyt dużo cementu), jaka była gruba warstwa położona za "jedną razą", w jakim tempie sechł (warunki). Inne parametry powinny mieć tynki zewnętrzne idące na ocieplenie, inne takie które są trójwarstwowe. Fakt pękania tynków - wina wykonawcy oraz tego czy albo raczej jak nie przestrzegał pewnych reguł dotyczących składu i grubości (np. krzywe jak diabli ściany, a on chciał szybko i na tempo je wyrównać)Tynki mineralne nie zmieniają koloru - był taki jak w momencie nakładania, mogą jedynie bardziej lub mniej się przybrudzić. A to jak to jest widoczne zależy od koloru oraz faktury (inaczej baranek inaczej kornik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 09.02.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Dzięki.Zresztą w sumie bywam przynajmniej raz w tygodniu w CZestochowie, nawet miałem w planach wpaść i porozmawiać W takim razie zapraszam zobaczyć "na żywo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 09.02.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 no właśnie o to mi chodzi , bo kiedyś słyszałem opinię że któryś z tych tynków trzeba kłaść tak jak by jednym ciągiem aby nie było różnic w odcieniach czy coś w tym stylu tylko nie wiem o co dokładnie chodzi , a mnie chodzi o to czy sam jeden chłopek czyli ja dam radę to robic etapami , np dziś połowa ściany jutro połowa , jeśli mozna wiedzieć który z tynków na to nie pozwala , moim liderem jak mi się teraz juz wydaje to silikonowy ale czy on na to pozwala ? nie bedę już męczył tylko o to jeszcze proszę Tak naprawdę, to żaden z nich nie pozwala na to chcesz zrobić, tj. kłaść po kawałku i robić łączenia. Ale skoro musisz, to wez jak radzi fighter mineralny - farba trochę przykryje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 09.02.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Niby tak, ale nawet w tynkach cem-wap wewnetrznych jakiś tam różnice są, coś ma potem wiekszą skłonność do pęknięć, coś mniejszą... Kiedyś robiliśmy jedną małą inwestycję tynkiem mineralnym "atl..." masakra, ziarno różnorakie do gr. 3-4mm, a miało być 1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.02.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 W sumie własnie o tym mówił wykonawca, że tynki mineralne z worka są mniej powtarzalne i struktura może się różnić. A tynki z wiadra są tych defektów pozbawione. Widziałem trzy ostatnie domy , jakie robił i jest wszystko OK, ale to były tynki si-si i silikatowe. Mineralnych nikt nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.02.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 EWBUD: bo pewnie nawet nie siali tego co do nich przyszło, a jak jest ziarno do 2 mm któe przechodzi przez sito kwadratowe to tak naprawdę może mieć nawet do niemal 3 mm grubości. A taki wtóry odsiew mało kto robi, a nadziarnem do jakiegoś procenta nikt się nie przejmuje, wystarczy tylko odpowiednio napisać w instrukcji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.02.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 ja po przeczytaniu wszystkiego doszedłem do smutnego wniosku że muszę wynająć fachowców tynkarzy bo pewnie bym to spie...ł a co do tynku to raczej skłaniam się do silikonowego , skoro sam nie jestem w stanie tego zrobić to fachmanom wsio jedno pewnie czym robią a różnica w cenie tynków niewielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 10.02.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 ja po przeczytaniu wszystkiego doszedłem do smutnego wniosku że muszę wynająć fachowców tynkarzy bo pewnie bym to spie...ł a co do tynku to raczej skłaniam się do silikonowego , skoro sam nie jestem w stanie tego zrobić to fachmanom wsio jedno pewnie czym robią a różnica w cenie tynków niewielka Finansowo smutny wniosek ale myślę że lepiej to zlecić komuś niż potem patrzeć na elewacje w paski. Miałem taki przypadek w zeszłym roku... Produkt dobry a wykonanie hmmm... wykonanie przemilczmy. Szczerze nie polecam kładzenia samemu zwłaszcza tynków barwionych w masie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.02.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Finansowo smutny wniosek ale myślę że lepiej to zlecić komuś niż potem patrzeć na elewacje w paski. Miałem taki przypadek w zeszłym roku... Produkt dobry a wykonanie hmmm... wykonanie przemilczmy. Szczerze nie polecam kładzenia samemu zwłaszcza tynków barwionych w masie. zgadza się patrzeć na spapraną robotę to średnia przyjemność zwłaszcza że ona dosyć długo trwa a dlaczego twierdzisz że finansowo smutny wniosek ? porównując np mozaikę do silikonu to wychodzi to podobnie , hm mineralny też podobno w sumie tani nie jest bo malowanie a farba do tanich nie należy w dodatku w workach podobno ziarna jedne 1,5 mm a zdarzają się 3 mm , tak twierdził jeden z dzisiejszych fachowców z którym rozmawiałem on poleca produkty firmy termo organika że niby fajnie płynnie się nimi robi , ale dalej mam mętlik co za rodzaj tynku (odradzał mozaikę ) a jeśli mineralny to gotowa masa nie wiem ale to chyba wychodzi to samo co silikonowy co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 10.02.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 zgadza się patrzeć na spapraną robotę to średnia przyjemność zwłaszcza że ona dosyć długo trwa a dlaczego twierdzisz że finansowo smutny wniosek ? porównując np mozaikę do silikonu to wychodzi to podobnie , hm mineralny też podobno w sumie tani nie jest bo malowanie a farba do tanich nie należy w dodatku w workach podobno ziarna jedne 1,5 mm a zdarzają się 3 mm , tak twierdził jeden z dzisiejszych fachowców z którym rozmawiałem on poleca produkty firmy termo organika że niby fajnie płynnie się nimi robi , ale dalej mam mętlik co za rodzaj tynku (odradzał mozaikę ) a jeśli mineralny to gotowa masa nie wiem ale to chyba wychodzi to samo co silikonowy co ? Mogłem to ciut źle sprecyzować. Po prostu zatrudnienie ekipy wiąże się z dodatkowymi kosztami, które w zależności od elewacji mogą być znaczne. Bardzo często spotykam się z naprawdę dziwnymi przypadkami. Z dwojga złego moim zdaniem lepiej zatrudnić profesjonalną ekipę niż się męczyć z niedoróbkami albo pomyłkami. Co do materiału. Pytanie jaką mozaikę porównujemy z jakim silikonem? Tutaj rozbieżność jakościowa może być znacząca. Osobiście nie wiem nawet jak to porównać. Przyjęło się że mozaikę robi się na cokołach i ewentualnie jakiś elementach ozdobnych, chociaż takie wstawki zostały wyparte np. przez imitacje betonu/drewna/piskowca. Co do całej elewacji w mozaice, osobiście bym się nie odważył ale o gustach się nie dyskutuje . Sprzedaje całkiem sporo mineralki zarówno na inwestycje jak i prywatnym inwestorom i jeszcze nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem. Mało tego przez lata jeszcze jako firma usługowa robiliśmy elewacje i nie pamiętam takiego przypadku. Co do malowania. Nie jest to aż taki straszny koszt jak się wydaje. Nie należy mylić rodzajów tynku. Mineralka to mineralka. Silikon to silikon. Jedno nie jest drugim. Silikon mamy w wiaderkach jako masę, a mineralkę w workach jako tynk do rozrobienia z wodą. Więc nie, nie jest to to samo. Tak na koniec: też odradzam mozaikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.02.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) dzięki każde info czegoś uczy , to ten gościu ciut mi chyba ściemniał z tym tynkiem mineralnym w workach, natomiast polecał barwiony w wiaderkach już rzekomo gotowych on sam dobrze natomiast się wypowiadał na temat silikonowych , pogadam jeszcze z innymi fachmanami cos się wymodzi , dzięki za informacje Edytowane 10 Lutego 2016 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 10.02.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Być może trafił na źle przesiany materiał. Tynk silikonowy jest chyba obecnie jednym z najlepszych, najszybszych i najpopularniejszych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 10.02.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 KS: problem w tym, że teraz każdy chce się za to brać, zwłaszcza jak może zejść z ceną do poziomu podłogi. Sam wiesz ile jest pytań: panieee czemu to takie drogie? Nie da się taniej? A tak kupuje diabli wiedzą co, tanio jak barszcz i dawaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.02.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Być może trafił na źle przesiany materiał. Tynk silikonowy jest chyba obecnie jednym z najlepszych, najszybszych i najpopularniejszych rozwiązań. srslly?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 10.02.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) srslly?! nieee... Najlepsza imo jest mineralka. Ale do mineralki wiele osób jest zrażonych: bo grubość kruszywa(patrz wyżej), bo przerwa technologiczna , bo w workach itp...(chociaż z caparolową nigdy nie miałem problemu). Dlatego jak ktoś już jest zrażony do mineralki to pozostaje mu silikon. Nie powiesz mi chyba że thermosan czy amphisilan to są ZŁE produkty,,, A jeśli powiesz to to powiedz Fakt objawiony na moim regionie najpopularniejszy jest silikon. Dlaczego? Bo jest szybki do położenia i jest dory. Żeby nie było że jestem wielkim przeciwnikiem mineralki nagle - sam mam mineralny edit: KS: problem w tym, że teraz każdy chce się za to brać, zwłaszcza jak może zejść z ceną do poziomu podłogi. Sam wiesz ile jest pytań: panieee czemu to takie drogie? Nie da się taniej? A tak kupuje diabli wiedzą co, tanio jak barszcz i dawaj... No i każdy się bierze. Rzut kamieniem od siebie naliczyłbym pewnie z tuzin malutkich mieszalni. Da się tanio? Da się! Da się robić drugi raz? Też się da... tylko po co? Edytowane 10 Lutego 2016 przez KolorowySłoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.02.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) zapytaj cormac co sadzi o NQG ale fakt nie sa zle.... tyle ze sie zdarza oj zdarza ale to zupelnie odrebny temat. Tak BTW zostaniesz chyba z Caparolem sam na forum, coraz blizszy jestem wykreslenia tego dostawcy z mojej listy. Edytowane 10 Lutego 2016 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts