kroyena 19.07.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 KFKF, jak powyżej.A dorzuć do tego statystykę, ankietę znaczy. A może już taka była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 19.07.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Jeżeli chodzi o dachówki to zawsze chciałem mieć ceramiczną angobowaną ( nie glazurowaną czy jak kto woli szkliwioną). Jednak przed podjęciem decyzji, porównywałem ceny różnych producentów dachówek. Z betonowych brałem pod uwagę tylko brasa i euronit (widziałem już na dachach betonówki "innych" producentów po kilku latach eksploatacji - (złuszczony kolor, porośnięte mchem, - ohyda). W końcu udało mi się kupić dachówkę ceramiczną w cenie polskiej betonówki - ok.27zł/m2 - dane 2002 i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony. Myślę że trzeba dobrze poszukać i mocno sie targować, a prawie zawsze uda nam się kupić lepszy gatunkowo materiał z "dobrym" rabatem w typowej dla składów budowlanych cenie tego "gorszego"Pozdrawiam Zapraszam do oglądnięcia tego co już zbudowaliśmy. link pod spodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 19.07.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 ja znalazłem braasa celtycką za 2,30 brutto; 1m2=23 pln po rabatach, a dachówka ceramiczna na starcie to wydatek ok.40 zł za m2, ile byś się nie targował nie zbijesz tak ceny, by była konkurencyjna do tej która podałem wyżej. jezeli chciałbym wziąść ceramikę zamiast betonu mogę sobie spokojnie dopisać 5 tys. tak usłyszałem nie w jednej firmie. Chyba że znasz kogoś kto mi sprzeda w Warszawie lub okolicach cały dach z 0 vatem, to wtedy biore ceramikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicjam 19.07.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Brass ma system nie do pobicia czyli wykonczenia,detale i itp.U mnie system Brassa jest tanszy o 5% od ceramiki Ruppena.Dla dociekliwych dodam,cementowa jest mniej nasiakliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 19.07.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 coś nie duża ta różnica, aż wierzyć mi się nie chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 19.07.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 alicja obawiam się że różnica ceny między dachem braasa a ruppa będzie jednak sporo większa niż 5% przez dłuższy czas nie mogłem się zdecydować między tymi dwoma wariantami, skończyło się na ceramicznym siriusie i... jestem bardzo zadowolony z wyboru nie sugeruj się tylko parametrem nasiąkliwości, bo to mylne... zwroć uwagę na twardość, kruchość (łamliwość) dachówki... ważne jest też to co dzieje się z kolorem pod wpływem warunków atmosferycznych (mówimy przecież o perspektywie kilku, kilkunastu lat, albo i więcej ) no i na koniec porowatość: weź do ręki braasa i ruppa, porównanie nie pozostawia większych wątpliwości jedyny ból to kaska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 19.07.2004 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Czyli te 5% na całości dachu (przykładowo 20000zł za materiał) daje 1000 złociaszy oszczędności na materiale. Przy rozpatrywaniu kosztów wykonania całego dachu (robocizna, więźba, obróbki blach., okna połaciowe, wyłazy, rynny) różnica w cenie pomiędzy dachem pokrytym dachówką cementową a ceramiczną wyniesie jeszcze mniej, pewnie jakieś 1-2% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicjam 19.07.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 coś nie duża ta różnica, aż wierzyć mi się nie chcę Koncowa cena jest za wszystko czyli system(stopki,dachowki wentylacyjne itp).Najtaniej wychodzi Jopek i Robena,ale to szmelc.Wielu znajomych narzeka na Jopka i Robena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 19.07.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 nie znam dachówek Jopka, a Roben paskudnie się "świeci", ale to też może sie komuś podobać, no nie zanim położyłem siriusa rozmawiałem z kilkoma ekipami i bardzo sobie chwalili dachówki z rupp ceramiki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicjam 19.07.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 nie sugeruj się tylko parametrem nasiąkliwości, bo to mylne... zwroć uwagę na twardość, kruchość (łamliwość) dachówki... ważne jest też to co dzieje się z kolorem pod wpływem warunków atmosferycznych (mówimy przecież o perspektywie kilku, kilkunastu lat, albo i więcej ) Nasiakliwosc decyduje o tym,prosze dobrze sprawdzic. no i na koniec porowatość: weź do ręki braasa i ruppa, porównanie nie pozostawia większych wątpliwości Nie glazurowana ruppa jest prawie identyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicjam 19.07.2004 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 I gwarancja ruppa nie jest lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 19.07.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 nie podobają mi się dachówki glazurowane, porównywałem braasa celtycką i angobowanego siriusa z ruppa różnica jest zdecydowana i jednoznaczna ze wskazaniem na dachówkę ceramiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 19.07.2004 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 I gwarancja ruppa nie jest lepsza. można porównywać gwarancję i faktycznie, nie znajdziesz tam różnic... przed zielonym dachem nie uchroni Cię żadna gwarancja zamias porownywać gwarancje wolałem pojeździć kilka dni i pooglądać dachy (zarówno te nowe, jak i kilkuletnie); bardzo pomogło nam to przy poddemowaniu decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicjam 19.07.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 nie podobają mi się dachówki glazurowane, porównywałem braasa celtycką i angobowanego siriusa z ruppa różnica jest zdecydowana i jednoznaczna ze wskazaniem na dachówkę ceramiczną Jesli chodzi o glazure to masz racje. Jestem bardzo wymagajaca i sprawdzilam wszystkie za i przeciw Brassa.Co do ceramiki to prosze omijac JOPKA i ROBENA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 19.07.2004 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Jestem bardzo wymagajaca i sprawdzilam wszystkie za i przeciw Brassa. to witaj w klubie braas jest zdecydowanie najlepszą z dachówek cementowych, ale przy okazji najdroższą (jakiś dziwny zbieg okoliczności) jak sama zauważyłaś powoli zbliża się do kosztów dachów z ceramiki... reszta więc to już indywidualny wybór klienta, estetyka, filozofia, itp. ani przez moment ni epróbuję przekonać kogokolwiek do ceramiki, ruppa, czy czegoś innego... chciałem tylko podzielić się wnioskami z blisko 3 miesięcy rozmów z dekarzami i użytkownikami dachów zarówno cementowych jak i ceramicznych (obejrzeliśmy chyba ze 100 domów ) pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicjam 19.07.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 I gwarancja ruppa nie jest lepsza. można porównywać gwarancję i faktycznie, nie znajdziesz tam różnic... przed zielonym dachem nie uchroni Cię żadna gwarancja zamias porownywać gwarancje wolałem pojeździć kilka dni i pooglądać dachy (zarówno te nowe, jak i kilkuletnie); bardzo pomogło nam to przy poddemowaniu decyzji Nie zabezpieczy przed zieleniznom i ceramika.Zwiazki miedzi i cynku zwalczaja zielenizne oraz chemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 19.07.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 ale proces osadzania się elementów organicznych na dachówce ceramicznej przebiega zdecydowanie wolniej niż na cementowej (nie wiem co mówi na ten temat teoria, wiem natomias jak "wypowiedziały się" dachy, które oglądałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 19.07.2004 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 nadal nie chcę mi się wieżyć w niewielką różnicę. przed chwilą byłem na stronie robena i tylko dachówka średzka falista czerwona kosztuje 3,59 pln brutto reszta już niestety powyżej 4 pln, gdy brasas celtycka 2,65 pln brutto, gąsior trójnik robena 158 pln brutto gdy w braasie coś ok. chyba 100 pln. licząc tylko dachówki podstawowe na swój dach między braasem celtycka a robenem średzką czerwoną wychodzi mi 2340 pln różnicy, więc przy całym dachu wyjdzie sporo drożej, a trzymając się różnicy 5% powinno wyjśc parę stówek . jak to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 19.07.2004 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 nadal nie chcę mi się wieżyć w niewielką różnicę. przed chwilą byłem na stronie robena i tylko dachówka średzka falista czerwona kosztuje 3,59 pln brutto reszta już niestety powyżej 4 pln, gdy brasas celtycka 2,65 pln brutto, gąsior trójnik robena 158 pln brutto gdy w braasie coś ok. chyba 100 pln. licząc tylko dachówki podstawowe na swój dach między braasem celtycka a robenem średzką czerwoną wychodzi mi 2340 pln różnicy, więc przy całym dachu wyjdzie sporo drożej, a trzymając się różnicy 5% powinno wyjśc parę stówek . jak to jest nie wiem jak u alicji ale przy wycenie mojego dachu (320m, 3 lukarny) wykonanej przez kilka firm różnica między braasem a ceramiką zawsze przekraczała 7.000 pln, a to niestety duuuuużo powyżej 5% wartości dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 19.07.2004 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 no właśnie, nie jest to 5% u mnie róznica conajmnij 5 tys. drożej. musiałem obalić tą tezę 5%, bo wprowadza w błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts