BK 20.07.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 wojtek, w.robdzięki za opiniestopniowe budowanie odpada, wszystko ma być zrobione w ciągu roku.szkoda mi pieniędzy i życia na to żeby całe życie pakować kasę w dom - oprócz budowania jest cała masa fajnych rzeczy na które się wydaje pieniądze - np. za różnicę między ceramiką a betonem mogę sobie zaplanować wymarzoną kilkutygodniową podróż z rodziną po Francji albo na wyspę Guernsey czy do Szkocji...Dom budujemy po to zeby dzieci miały gdzie biegać i dla nas żeby było gdzie wypić zimnego pilsnera na tarasie a nie tylko po to zeby ładnie wyglądał.Wolałabym tą kasę wydać na np. wypasiony plac zabaw i niewielki basen.ale zgodzę się że z bliska lepiej wygląda ceramikatzn IBF wygląda tak sobie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 20.07.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Śledzę ten wątek od jakiegoś czasu i nasuwa mi się jeden wniosek - rozważania typu wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świetami Wielkiej Nocy (ze wskazaniem na Boże Narodzenie ). Natomiast fakty są następujące : laik nie odróżni dachówki ceramicznej od cementowej położonej na dachu bo w jednym jak i drugim rodzaju dachówki mogą być matowe i błyszczące - w przypadku ceramicznej jest to szkliwienie i angobowanie a w przypadku cementowej pokrycie powłoką polimerowo-akrylową (nowość ). Dachówka cementowa jest lżejsza od ceramicznej ( 1m2cementowej to 35-50kg/m2 a ceramicznej 50-75kg/m2 ) Natomiast trwałość obecnie produkowanych dachówek ceramicznych jest oceniana na 100 lat a cementowych na ok.70 lat co wynika z różnicy w materiałach użytych do produkcji i samym procesie produkcji . Wiadomo że glina wypalana w temp. ok 1000 *C przetrwa wieki . Sami mamy dachówkę ceramiczną - Creaton karpiówka klassik czerwona angobowana i nie mieliśmy watpliwości przy wyborze . Pozdrawiam - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 20.07.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 maxtorka,ja tez mam Creatona więc my sobie możemy pisać o wyższościach nie tylko swiąt,ale z całym szacunkiem jeśli masz problem z rozróżnieniem ceramicznej od cementowej to cos nie tak,ja nie mam takiego problemu - natomiast problemem dla mnie jest wskazać producenta poza Robenem wszystkie mi sie mylą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 20.07.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Też wole Boże Narodzenie jesli chodzi o święta , ale dachówkę biorę betonową i też jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 20.07.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 i o to chodzi by być zadowolonym,a BK bierze coś z czego nie jest zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 20.07.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 budowanie też jest tą fajną rzeczą i nie uważam że szkoda pakować kasy w dom,a dom ma to do siebie że ciągle coś jest do zrobienia albo mozna zrobić coś nowego i to jest piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 20.07.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Wojtek , nie napisałam , że nie odróżnię cementowej od ceramicznej tylko że laik nie odróżni . Ja dzięki Bogu odróżnię karpiówkę Creatona od każdej innej ( dlatego ją wybrałam - a widziałam ją najpierw na dachu a dopiero potem z bliska ) Pozdrawiam miłośników Creatona i Wszystkich Innych Pokryć Dachowych ( oby nam nigdy nie napadało ) Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 20.07.2004 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 nie napisałam ze jestem niezadowolona tylko że fajnie byłoby mieć coś fajnego ale tp przecież tylko dachówkaniestety mam bardzo przeciętną sytuację finansową, od czasu do czasu jest bardzo niepewnie i dla mnie - sorry - ale oczywiście mówię o swoim indywidualnym przypadku - byłoby po prostu głupotą dawać 10 tys PLN za ładniejszy dach jak można te pieniądze przeznaczyć na coś innego.trudno na dachu się dom nie kończyNajwyżej się okażę tandeciarą gdybym z takiego założenia wychodziła przy wszystkich swoich wyborach zakupowych - nie byłoby mnie w ogóle stać na dombuduję z dobrych materiałów konstrukcje, coś na czym dom ma się opierać, porządny fundament, ściany, więźba - na to kasy nie żałujemy. Ale na urodę domku?a jak jeszcze rok temu szukałam domku do kupienia to wierzcie mi nie odróżniałam cementowej od ceramicznejtak jak wielu innych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 20.07.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 i jeszcze jedno mi się nasunęło - dla mnie dom to tak jak samochód - fajnie jak jest ładny ale przede wszystkim ma funkcje do spełnienia - dom do mieszkania, samochód do jeżdżenia i żeby się nie psuł i nie był kłopotliwy w obsłudze np mężczyźni do samochodów dorabiają całą ideologię ale to tylko sprzęt. Tak samo dom i dachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Węgrzyn 20.07.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Wybraliśmy cementową - brązowy Euronit. Niestety nie leży jeszcze na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 06.09.2004 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Czy stosujecie tzw dachówki wentylacyjne?Jesli tak to w jakiej odległości od siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 06.09.2004 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 z tymi dachówkami wentylacyjnymi jest różnie, jedni mówia że trzeba jak najwięcej inni że te dachówki zakłucaja tylko ciąg jaki odbywa się do góry, więc jeżeli połacie dachu nie sa duże to nie ma potrzeby. w jednym kosztorysie mojego dachu doszukałem sie 18 szt. dachówek wentylacyjnych a dach ma 180 m2, ostatecznie w firmię gdzie biorę dach staneło na 4 szt. nad lukarnami gdzie ten ciąg bedzie zakłócowny, co do odległości pomiędzy dachówkami to mniej niż 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 06.09.2004 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 ja stosuję, ale co ile są one wkładane to nie wiem - chyba to jest zalezne od powierzchni połaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 06.09.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 ja tez dlugo rozmawialem z wieloma ludzmi. Po tych wszystkich rozmowach doszedlem do wniosku ze kupie Brass'a frankfurter w kolorze grafit bo : - ma kolor ktory mi odpowiada.- ma mala nasiakliwosc- wole kupic b dobra cementowa niz slaba ceramike- co sie z tym wiaze - jest znacznie tansza od dobrej ceramiki ( moj dach to okolo 5 tys. zł roznicy )- dom trzeba wybudowac caly - dach to tylko jeden z elementow - a kasy niestety nie mam nieograniczonych ilosci pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 06.09.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Angobowany sirius z RuppCeramika- czerwień ceglana Dziś byliśmy wybrać dachówkę.jadąc wiedziałam tylko ,ze ma być ceglana i nie świecąca ....i padło na ruppa ... Właściciel ( b.dobry kolega męża ) polecił nam tę dachówkę i mu uwierzyłam .....póki co -mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.09.2004 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 .....póki co -mi się podoba ach, kobieta zmienną jest ... Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 06.09.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Ja swoją żonę namówiłem też na Ruppa - czerwień miedziana. Teraz chodzi i mówi "przecież od początku chciałam tą dachówkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 07.09.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 RolandB: ehmm ładna Asterka, mniemam ze twoja (sorki ze nie w temacie, ale nie moglem sie powstrzymac ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 08.09.2004 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 RolandB: ehmm ładna Asterka, mniemam ze twoja (sorki ze nie w temacie, ale nie moglem sie powstrzymac ) hehehe dzieki w razie czego - jest na sprzedaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.09.2004 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Z ceramiczną i betonową dachówką jest jak z mercedesem i volkswagenem - jeden i drugi dobry, jednym i drugim można wygodnie pojeździć, ale mercedes to mercedes i stąd róznica w cenie.(na pewno nie 5%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts