Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka cementowa czy ceramiczna ?

Recommended Posts

wojtek, w.rob

dzięki za opinie

stopniowe budowanie odpada, wszystko ma być zrobione w ciągu roku.

szkoda mi pieniędzy i życia na to żeby całe życie pakować kasę w dom - oprócz budowania jest cała masa fajnych rzeczy na które się wydaje pieniądze - np. za różnicę między ceramiką a betonem mogę sobie zaplanować wymarzoną kilkutygodniową podróż z rodziną po Francji albo na wyspę Guernsey czy do Szkocji...

Dom budujemy po to zeby dzieci miały gdzie biegać i dla nas żeby było gdzie wypić zimnego pilsnera na tarasie a nie tylko po to zeby ładnie wyglądał.

Wolałabym tą kasę wydać na np. wypasiony plac zabaw i niewielki basen.

ale zgodzę się że z bliska lepiej wygląda ceramika

tzn IBF wygląda tak sobie ...

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Śledzę ten wątek od jakiegoś czasu i nasuwa mi się jeden wniosek - rozważania typu wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świetami Wielkiej Nocy (ze wskazaniem na Boże Narodzenie :wink: ). Natomiast fakty są następujące : laik nie odróżni dachówki ceramicznej od cementowej położonej na dachu bo w jednym jak i drugim rodzaju dachówki mogą być matowe i błyszczące - w przypadku ceramicznej jest to szkliwienie i angobowanie a w przypadku cementowej pokrycie powłoką polimerowo-akrylową (nowość ).

Dachówka cementowa jest lżejsza od ceramicznej ( 1m2cementowej to 35-50kg/m2 a ceramicznej 50-75kg/m2 )

Natomiast trwałość obecnie produkowanych dachówek ceramicznych jest oceniana na 100 lat a cementowych na ok.70 lat co wynika z różnicy w materiałach użytych do produkcji i samym procesie produkcji . Wiadomo że glina wypalana w temp. ok 1000 *C przetrwa wieki .

Sami mamy dachówkę ceramiczną - Creaton karpiówka klassik czerwona angobowana i nie mieliśmy watpliwości przy wyborze . :)

Pozdrawiam - Maxtorka

maxtorka,

ja tez mam Creatona więc my sobie możemy pisać o wyższościach nie tylko swiąt,

ale z całym szacunkiem jeśli masz problem z rozróżnieniem ceramicznej od cementowej to cos nie tak,

ja nie mam takiego problemu - natomiast problemem dla mnie jest wskazać producenta poza Robenem wszystkie mi sie mylą

Wojtek , nie napisałam , że nie odróżnię cementowej od ceramicznej tylko że laik nie odróżni . :wink: Ja dzięki Bogu odróżnię karpiówkę Creatona od każdej innej ( dlatego ją wybrałam - a widziałam ją najpierw na dachu a dopiero potem z bliska )

Pozdrawiam miłośników Creatona i Wszystkich Innych Pokryć Dachowych :D :D :D ( oby nam nigdy nie napadało )

Maxtorka

nie napisałam ze jestem niezadowolona tylko że fajnie byłoby mieć coś fajnego ale tp przecież tylko dachówka

niestety mam bardzo przeciętną sytuację finansową, od czasu do czasu jest bardzo niepewnie i dla mnie - sorry - ale oczywiście mówię o swoim indywidualnym przypadku - byłoby po prostu głupotą dawać 10 tys PLN za ładniejszy dach jak można te pieniądze przeznaczyć na coś innego.

trudno na dachu się dom nie kończy

Najwyżej się okażę tandeciarą

gdybym z takiego założenia wychodziła przy wszystkich swoich wyborach zakupowych - nie byłoby mnie w ogóle stać na dom

buduję z dobrych materiałów konstrukcje, coś na czym dom ma się opierać, porządny fundament, ściany, więźba - na to kasy nie żałujemy. Ale na urodę domku?

a jak jeszcze rok temu szukałam domku do kupienia to wierzcie mi nie odróżniałam cementowej od ceramicznej

tak jak wielu innych ludzi.

i jeszcze jedno mi się nasunęło - dla mnie dom to tak jak samochód - fajnie jak jest ładny ale przede wszystkim ma funkcje do spełnienia - dom do mieszkania, samochód do jeżdżenia i żeby się nie psuł i nie był kłopotliwy w obsłudze :roll: np mężczyźni do samochodów dorabiają całą ideologię ale to tylko sprzęt.

Tak samo dom i dachówka

• 1 month później...
z tymi dachówkami wentylacyjnymi jest różnie, jedni mówia że trzeba jak najwięcej inni że te dachówki zakłucaja tylko ciąg jaki odbywa się do góry, więc jeżeli połacie dachu nie sa duże to nie ma potrzeby. w jednym kosztorysie mojego dachu doszukałem sie 18 szt. dachówek wentylacyjnych a dach ma 180 m2, ostatecznie w firmię gdzie biorę dach staneło na 4 szt. nad lukarnami gdzie ten ciąg bedzie zakłócowny, co do odległości pomiędzy dachówkami to mniej niż 2 m.

ja tez dlugo rozmawialem z wieloma ludzmi. Po tych wszystkich rozmowach doszedlem do wniosku ze kupie Brass'a frankfurter w kolorze grafit bo :

- ma kolor ktory mi odpowiada.

- ma mala nasiakliwosc

- wole kupic b dobra cementowa niz slaba ceramike

- co sie z tym wiaze - jest znacznie tansza od dobrej ceramiki ( moj dach to okolo 5 tys. zł roznicy )

- dom trzeba wybudowac caly - dach to tylko jeden z elementow - a kasy niestety nie mam nieograniczonych ilosci

pozdrawiam

Angobowany sirius z RuppCeramika- czerwień ceglana :lol: Dziś byliśmy wybrać dachówkę.jadąc wiedziałam tylko ,ze ma być ceglana i nie świecąca ....i padło na ruppa ...

Właściciel ( b.dobry kolega męża ) polecił nam tę dachówkę i mu uwierzyłam .....póki co -mi się podoba :lol: