Tom_buduje_dom 31.01.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Witam. Mam pytanie o zakres odpowiedzialności projektanta w przypadku ewentualnych błędów w konstrukcji płyty fundamentowej. Moja dokumentacja projektowa składa się zarówno z Projektu Budowlanego jak i Wykonawczego. W tym pierwszym znajduje się rzut oraz ogólny opis płyty a w nim min. jej grubość, typu betonu i stali. Odnośnie szczegółów konstrukcyjnych projektant odsyła do Projektu Wykonawczego, w którym znajduje się schemat i ilość zbrojenia. Analogicznie jest w pozostałej części dokumentacji, gdzie większość szczegółów ujęta jest w Projekcie Wykonawczym, zaś Projekt Budowlany zawiera tylko elementy niezbędne do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę. Czy w przypadku wady płyty spowodowanej np. niewłaściwym zbrojeniem, które dostępne jest tylko w Projekcie Wykonawczym, projektant odpowiada tak jakby to była zawartość Projektu Budowlanego? Spotkałem się z opinią że Prawo Budowlane nie uznaje takiego bytu jak Projekt Wykonawczy, a wszelkie rygory wobec Projektanta dotyczą tylko zawartości Projektu Budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts