Gorbhas 01.02.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Mam pytanie do kolegów i koleżanek, ale początkiem wstępu opiszę jak jest u mnie a. mam parterówkę posadowioną na płycie fundamentowej ocieplonej 20 m XPS'a i z wiwiniętą na zewnątrz folią PE (pozostałość po wylewaniu płyty) b. na niej stoją ściany z silikatów zabezpieczone poziomo dwoma warstwami folii (grubą - nie oszczędzałam, bo buduje na bagnach) pod pierwszą warstwą i na pierwszej warstwie, c. elewacja jest ryglowo-słupowa czyli do silikatów przymocowane są słupy z drewna pomiędzy idzie wełna mineralna na to membrany, osb i poszycie etc. d. dół fasady ryglowo-słupowej jest zabezpieczony blachą w L I teraz moje pytanie: 1. Jak zabezpieczyć punkt styku XPS'a z blachą L by mi wilgoć nie przenikała przez tą szczelinę do silikatów? (nie mam za dużego kapinosa (tak na 2 cm). 2. jak wysoko usypać ziemię (wykonawca fasady uważa, że nie wolno wyżej niż 1 cm poniżej szczytu płyty, a kierownik chce wyżej ziemię - choć na płytach się nie zna i się cały czas zastanawia jak ten problem ugryźć)? Obydwoje mówią, że przy klasycznych fundamentach tego problemu by nie było ;/ (ale za to by były inne ;P) 3. jak zabezpieczyć przeciw wilgociowo rampę do drzwi wejściowych (nie ma schodów i tam usypujemy rampę na wysokość + 20 cm, nad poziom płyty (mam 6 mb styku silikatów z piaskiem) - jak odciąć wodę? Pomożecie mi z tym? ps. odciąć tą folię PE po wylewaniu płyty, czy ją sobie tak zostawić wywinietą w ziemię. pss. Czy może podnieść belki o 15 cm nad poziom zero płyty i tą szczelinę wykleić XPS.em i pokryć to siatka i klejem i tynkiem? i zasypać ziemią bym tego nie widziała? psss. znalazłam w internecie taki rysunek - ale nie mówi nic o szczegółach co mam zrobić i ziemia jest niżej niż punkt styku ściany z fundamentem rysunek z http://www.chemiabudowlana.info/index,art,1380,nowosci_all,chronimy_fundament Edytowane 1 Lutego 2016 przez Gorbhas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 02.02.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Kolejno.Masz płytę na niej silikat.Izolację pionową kładziesz na beton płyty i silikaty, wyciągasz ją na taką wysokość aby była powyżej przyszłego gruntu. Ja wykonuję takie izolacje z ceresit CP1 z wtopioną siatką. Dopiero wtedy przyklejasz xps (też kleję na cp1).Jak nie zaizolujesz tak jak opisałem bedzie ok jak nie zaizolujesz ściany bedzie źle. Przy tarasach kładę na styku przyziemie elewacja także tę izolację (tak aby jej nie było widać z regóły do wysokości cokołu z płytek czy deski)Zrobienie izolacji na xps tylko można przyrównać do wejścia do wody w nieprzemakalnych butach ...tylko takiej wody po pas, nie bedziesz miał wtedy sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 02.02.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Miało być....jak zaizolujesz bedzie ok...( bez nie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorbhas 02.02.2016 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) Kolejno. Masz płytę na niej silikat. Izolację pionową kładziesz na beton płyty i silikaty, wyciągasz ją na taką wysokość aby była powyżej przyszłego gruntu. Ja wykonuję takie izolacje z ceresit CP1 z wtopioną siatką. Dopiero wtedy przyklejasz xps (też kleję na cp1). Jak nie zaizolujesz tak jak opisałem bedzie ok jak nie zaizolujesz ściany bedzie źle. Przy tarasach kładę na styku przyziemie elewacja także tę izolację (tak aby jej nie było widać z regóły do wysokości cokołu z płytek czy deski) Zrobienie izolacji na xps tylko można przyrównać do wejścia do wody w nieprzemakalnych butach ...tylko takiej wody po pas, nie bedziesz miał wtedy sucho. Dziękuje za odpowiedź, ale niestety nie rozumiem Już mam płytę, xps, silkę (nic nie klejone oprócz łączenia silkii z silką). Czarny kolor to płyta, kremowy to silka, zielony to xps, brązowy to ziemia a różowy to planowana elewacja z ociepleniem z wełny. Silka jest zlicowana z płyta. Xps wystaje poza obwód. Mam tą izolacje przykleić jak membranę na bok płyty z xps'a i wyciągnąć na pionową powierzchnie ścian? Ale czy to mi kapilarnie nie podciągnie wody na tył wełny? Chyba raczej powinnam izolować na szczelinie pomiędzy wełna a xpsem? Czy sie mylę? Edytowane 2 Lutego 2016 przez Gorbhas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 03.02.2016 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Izolacje mysisz dać na bok płyty i wyciągnąć na silkę. Xps ktory teraz masz na boku płyty musisz zdemontować. I po izolacji wyciągnąć go ponad przyszły grunt. Potem dopiero idziesz z ociepleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts