Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przepłukanie instalcji co

jacek.zoo

Recommended Posts

mam mały problem, otóż instalator od razu nie założył filtra sznurkowego i po napełnieniu instalacji jest troche zasyfiała. skapnałem sie jak trzeba było odpiąć zasobnik, i z wezownicy strasznie brudna woda wyeciala, wyciagnelismy go na dwor i przepłukalismy, wyleciało nawet troche piasku :/ czyli wszystko co powinnien zatrzymac filtr. i tak mysle zeby przepłukac instalacje, wiem ze sa specjalne pompy co sie do rozdziealcza podłącza, ale z tym instalatorm nie chce miec juz nic do czynienia, i wymysliłem zeby samemu to zrobic, w nastepujacy sposob:

do pieca ( vitodens 100) mam podłączone z zasilania zimnej wody cwu wezyk którym bylo pompowane cisnienie do instalacji.

do podłogówki mam rozdzielacz, na kazde pomieszczenie osobna petla, po jednej na dwie lazienki, kotlownia, wiatrolap i kuchnia

do grzejnikow mam rozdielacz i do kazdego pokoju osobna nitka

w rozdzielaczach mam załozone na koncu zawory kulowe do których moge podlaczyc weza ogrodowego 1/2cala

pomyslalem zrobic w ten sposob, zakrecam wszystkie obwody, podlogowki i grzejniki. po kolei otwieram i zamykam kazdy obwód, jednoczesnie otwierajac zawór który jest na wezyku do pomopwania instalacji, i syfiasta woda sobie wylatuje do czasu kiedy nie poleci czysta. i tak kazdy obwod.

czy to zadziała? czy w instalacji z wodociagow bedzie za male cisnienie zeby to dobrze przepłukac?

i drugie pytanie, jezeli chodzi o grzejniki to nie bedzie wiekszego problemu, ale na podłogówce mam założony zawór trojdrogowy, którym moge regulowac temp zasilania podlogowki niezaleznie od tem grzejnikow, i pompe ktora pcha wode, czy jezeli w rurkach podlogowki jest jakis syf z piaskiem wlacznie to czy nie uszkodze zaworu albo pompy??

p.s. do pieca w srode przyjedzie serwis sprawdzic czy wymiennik nie ucierpiał, jak trzeba bedzie to piec bedzie czyszczony chemicznie

nie wiem czy mam, pewnie tak chociaz nie wiem nawet jak to moze wygladac, w srode bedzie gosc z vissmanna to sie go zapytam.

wiem ze jest syfiasta, ale mi chodzi np o piasek którego w zasobniku bylo całkiem sporo :/ bo to ze jest czarna i smierdzi to nie problem, tylko boje sie ze jak np jest piasek to od ruchu wody moze sie podbijac i np zatrzec pompe, bo jakby woda sobie stała to kij, ale jak woda ruszy w podlogowce to podejzewam robi sie w rurkach niezly metlik.