donartek 02.02.2016 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Witam, mam problem z zakończeniem komina dwurzędowego. Jak wiadomo komin wentylacyjny musi mieć przelot z obu stron aby powietrze nie było wdmuchiwane do środka, ale jak to zrobić tutaj .. Ktoś zaproponował mi aby zrobić to tak. Linie czerwone to miejsca wycięcia pod przelot. Niestety nie są one po przeciwnych stronach kanału wentylacyjnego a w dodatku dwa kanały są połączone z jednym (zielona linia) wspólnie co teoretycznie może powodować wdmuchiwanie powietrza z jednego kanału do drugiego. Kolejna propozycja to wystawienie kanałów wentylacyjnych ponad pustaki z komina spalinowego i gazowego a same kominy przedłużyć nad pustak wentylacyjny rurami ze stali nierdzewnej. Może obrazek nieco to objaśni. Kolejny pomysł to zakrycie całego komina daszkiem tak aby było miejsce na swobodną cyrkulację powietrza a komin gazowy i spalinowy wystawić ponad daszek rurami z nierdzewki. Niestety nie wiem jak te rozwiązania wpłyną na poprawność wentylacji i zgodność z przepisami ? Ktoś może miał podobny problem i podpowie jak to rozwiązał. Oby znalazł się jakiś dobry kominiarz lub specjalista od wentylacji bo niedługo muszę się za to zabrać :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts