Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Awaria pompy ciepła powietrze-woda firmy Hewalex

wturban

Recommended Posts

A znasz poza Hewalexem inne pompy do cwu bo o tych jest dyskusja bez zintegrowanego zasobnika?

Chociażby Galmet.

jakie mądrości........... - może sie nie powinno sprzedawać PC ze zbiornikiem

-ale sprzedają jako całość

-a zbiornik nie jest częścią wymienną

Nadal awaria nie dotyczy samej pompy ciepła, tylko ZBIORNIKA zintegrowanego z pompą ciepła.

Odnośnie pomp nie zintegrowanych do CWU to o mocy 7kW można kupić np Meeting MD20D 7kW, a do tego dogrzewa jeszcze dom w oklresach przejściowych ponieważ ma dużą moc i obsługę zaworu 3 drogowego.

http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-7kw-powietrze-woda-md20d-i6246525094.html

podgrzewa 300L o 40st.C w 2 godziny

są jeszcze mocniejsze jednostki np. 12kW dla bardziej wymagających:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrze-woda-1n-i6254998799.html

podgrzewa 300L o 40st.C w godzinę

Odnośnie pomp nie zintegrowanych do CWU to o mocy 7kW można kupić np Meeting MD20D 7kW, a do tego dogrzewa jeszcze dom w oklresach przejściowych ponieważ ma dużą moc i obsługę zaworu 3 drogowego.

http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-7kw-powietrze-woda-md20d-i6246525094.html

podgrzewa 300L o 40st.C w 2 godziny

są jeszcze mocniejsze jednostki np. 12kW dla bardziej wymagających:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrze-woda-1n-i6254998799.html

podgrzewa 300L o 40st.C w godzinę

Znowu to samo, a już przecież była dyskusja o "manipulacji" mocami. "Okresy przejściowe" to temperatury 2-7sC i nie bez przyczyny "inni" producenci podają moce przy takich właśnie temperaturach a nie 2-10x wyższych -- tutaj moc ZTCW jest podana dla +20sC. Zatem jaką moc mają te pompy przy +2 i +7sC? Ile wtedy czasu zajmie im zagrzanie takiej ilości wody (o dogrzaniu domu nie wspomnę)?

Edytowane przez Myjk

Wszystkie dane są podane na stronie http://www.pompymeeting.pl a tu skrót do wersji 7kW:

http://pompymeeting.pl/images/produkty/powietrze-woda/meeting-7kw-230v/MD20DMOCmini.jpg

Tłumaczyłem czemu moce są przy +20st.C, ponieważ są czasem potrzebne a moce w niższych temperaturach też podajemy dla możliwości doboru do każdych warunków.

Czyli w okresie przejściowym (zresztą 7sC to średnia roczna temperatura) do którego było nawiązanie, rzeczona pompa ma 4,5-5,5kW mocy i taką wartością należało się posłużyć i dla niej wyliczyć czas grzania wody. Ergo, przy okresie przejściowym taka pompa zagrzeje 300L o 40sC w czasie 2.5 do 3h.

Tłumaczyłem czemu moce są przy +20st.C, ponieważ są czasem potrzebne a moce w niższych temperaturach też podajemy dla możliwości doboru do każdych warunków.

Ja natomiast tłumaczyłem, że podawanie mocy pompy dla +20sC to w pewnym stopniu manipulacja, szczególnie tego mniej świadomego czytelnika, który nie rozumie zależności temperaturowych. Jakoś nie widziałem aby gdzieś w powyższych postach była podana INFORMACJA, że moc (i czas grzania) jest podana dla +20sC powietrza. Szczególnie nadmieniając w międzyczasie coś o okresach przejściowych, co już w ogóle staje się abstrakcją.

Czyli w okresie przejściowym (zresztą 7sC to średnia roczna temperatura) do którego było nawiązanie, rzeczona pompa ma 4,5-5,5kW mocy i taką wartością należało się posłużyć i dla niej wyliczyć czas grzania wody. Ergo, przy okresie przejściowym taka pompa zagrzeje 300L o 40sC w czasie 2.5 do 3h.

Ja natomiast tłumaczyłem, że podawanie mocy pompy dla +20sC to w pewnym stopniu manipulacja, szczególnie tego mniej świadomego czytelnika, który nie rozumie zależności temperaturowych. Jakoś nie widziałem aby gdzieś w powyższych postach była podana INFORMACJA, że moc (i czas grzania) jest podana dla +20sC powietrza. Szczególnie nadmieniając w międzyczasie coś o okresach przejściowych, co już w ogóle staje się abstrakcją.

odbiegając od tematu taka informacja:

tak odnośnie mocy to wiesz że pojemności w samochodach są podawane przy wszystkich tłokach w dolnym położeniu? a jest to w pracującym silniku niemożliwe.

Czyli kupujesz auto o pojemności 2L a tak faktycznie masz 1L :-)

Tutaj odnośnie podawania mocy to można by się rozwodzić, ale ważne jest to by itak każdy przypadek skonsultować z klientem ponieważ to sprzedawca powinien klienta naprowadzić i powiedzieć czy sprzęt jest dobrze dobrany do jego potrzeb.

Dlatego właśnie wszyscy handlowcy w naszej firmie mają obowiązek zapytać o warunki pracy przy planowanym urządzeniu.

Nie tylko ważne jest by sprzedać ale też by układ był dobrany zasadnie i pracował przez wiele lat.

Od sprzedać i zapomnieć to jest wiele innych firm my bierzemy odpowiedzialność za dobór urządzenia.

Co do grzania przy temperaturze 7st. to moc pompy jest 6kW, a potrzebna energia do ogrzania wody to 13,92kWh / 6kW = 2,32 godziny :-)

Taka jest dokładna odpowiedź.

odbiegając od tematu taka informacja:

tak odnośnie mocy to wiesz że pojemności w samochodach są podawane przy wszystkich tłokach w dolnym położeniu? a jest to w pracującym silniku niemożliwe.

Czyli kupujesz auto o pojemności 2L a tak faktycznie masz 1L :-)

Podobnie moc maksymalna jest podawana dla określonych obrotów i wie o tym każdy, kto się tematem zainteresował. Rzetelny sprzedawca przy podawaniu mocy silnika podaje te "szczątkowe" dane. Nierzetelny rzuca ogólnikami. I tak w pewnych warunkach Fabia 1.4 może być mocniejsza niż Superb. Cóż, ameryki nie odkryliśmy.

Tutaj odnośnie podawania mocy to można by się rozwodzić, ale ważne jest to by itak każdy przypadek skonsultować z klientem ponieważ to sprzedawca powinien klienta naprowadzić i powiedzieć czy sprzęt jest dobrze dobrany do jego potrzeb.

Dlatego właśnie wszyscy handlowcy w naszej firmie mają obowiązek zapytać o warunki pracy przy planowanym urządzeniu.

Nie tylko ważne jest by sprzedać ale też by układ był dobrany zasadnie i pracował przez wiele lat.

Od sprzedać i zapomnieć to jest wiele innych firm my bierzemy odpowiedzialność za dobór urządzenia.

Nie ma się co rozwodzić, wystarczy przy podaniu mocy podać jakich pozostałych parametrów dotyczy, szczególnie że te "domyślne" parametry dla pomp Meetinga są dosyć "nietypowe" w stosunku do innych producentów, którzy podają moce dla parametrów 2-7sC (czyli powtarzam, średniej rocznej) a nie 20sC. Szczególnie jak się coś wspomina o okresach przejściowych a podaje moc dla "lata" w pełni. Konsultanci niech sobie mówią swoje, ja się odnoszę do tego co tutaj czytam i co czytają inni.

Co do grzania przy temperaturze 7st. to moc pompy jest 6kW, a potrzebna energia do ogrzania wody to 13,92kWh / 6kW = 2,32 godziny :-)

Taka jest dokładna odpowiedź.

Cóż, podziałki w oku nie mam, a przedstawiony wykres jest dosyć... mizerny jeśli chodzi o jego dokładność, stąd założyłem 5.5kW dla 7@55 a wtedy wychodzi 2.54h.

• 10 months później...