Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gołebnik u sąsiada

Artur1970

Recommended Posts

Zastanawiamy się właśnie nad kupnem fajnej działki, ale zobaczyliśmy u sąsiada za siatką (odległość ok. 1,5 m od granicy działki) wielki gołębnik. Powiedzcie proszę czy sąsiedztwo gołębnika jest uciążliwe i jakie możemy mieć problemy z takimi ptasimi sąsiadami. Z góry dziękuję za pomoc

• 1 month później...
Gość Halszka2

Ja mam wlaśnie takiego sąsiada. Gołębie przesiadują non stop na moim dachu, na parapetach, bruku. A gdy nikogo nie ma przez dłuższy czas an podwórku czuja siejak u siebie. Pewnie niedługo będę musiała pomalować dach , bruk jest nie do odczyszczenia. Pokazywanie sąsiadowi efektów zanieczyszczeń zaaowocowało jedynie jego pogniewaniem się. Znajomi doradzali mi zakupienie kota dachowca, inni wysypanie zatrutej pszenicy. Podczas wizyty w Pradze widziałam na dachach i rynnach specjalne kolczatki. W internecie namierzyłam wrocławską firmę STOP- Ptak, któa to zajmuje się instalowaniem różnych zabezpieczeń przed ptakami . Koszty tego jednak nie są małe.

Pozdrawiam

Halszka

Przesądny to ja nie jestem. A ten problem rozwiązałem już w zeszłym roku. I mam nadzieje że na czas dłuższy. Wprawdzie ,,ptice'' nie były hodowlane lecz dzikie, ale zapewniam że srają tak samo. Decyzję o radykalnym podejściu do sprawy podjąłem gdy z bliska zobaczyłem co te zrobiły mi z papą na dachu wykuszu. Dziury wypalone na wylot!!!

Lubię ptaszki i sporo różnych mi się kręci w pobliżu, nawet bażanty spacerują mi po ulicy,ale dachosrajów nie będę tolerował w moim otoczeniu i basta!

Ostatnio na czarną listę wpisałem srokę. Skubana na moich oczach zeżarła trzy małe rudziki niszcząc im gniazdo, które uwiły sobie pod moim okapem.

Powiedzcie proszę czy sąsiedztwo gołębnika jest uciążliwe i jakie możemy mieć problemy z takimi ptasimi sąsiadami. Z góry dziękuję za pomoc

problemy:

obsrany dach

obsrany samochód

obsrane podjazdy

obsrane owoce na drzewach

jeżeli na twoim dachu jest blacha to przy kazdym ganianiu gołębi rumor porównywalny z gradobiciem

Jeśli masz kota to go pilnuj bo gołebiarze bywaja bezwzględni,

skoro postawił gołębnik przy twoim płocie to nie licz na jakąkolwiek konstruktywna rozmowę (on poprostu cie nie zrozumie-predzej dogadasz sie z Chińczykiem).,

to na razie tyle