Jarekmielniczuk147 26.02.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Witam ja z kolei posiadam duopellet 15 kw klimosza i też sporo pali dziś zwazylem paliwo i wyszło przez dwie minuty 700 gram co daje 5,8grama na sek. Trochę dużo ale tak podaję. Ustawiłem czytając forum na 5sek.podawania 18przerwy i 9%nadmuch. Pali się ładnie ale spalanie daje o sobie znać. Wydaje mi się że muszę zmienić nastawy żeby trochę to zmniejszyć. Proszę o rady Panowie. Dodam że jestem początkujący... Więc się go tak naprawdę uczę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal30flash 27.02.2018 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 ja nie jestem ekspertem więc pewnie zaraz ktoś mnie zgani. Jeżeli masz ustawiony tryb spalania PID to masz dobre ustawienia, widzisz ja wczoraj zwiększyłem wentylator do 30%, choć kiedyś miałem na 10%, ale na palniku zostawało zbyt dużo popiołu(ale pellet się spalał cały) Piec w tym trybie sam sobie zmniejsza/zwiększa % ustawień aby piec osiągał ustawiona temperaturę.Częste podawanie pelletu(krótsza przerwa) spowoduje ze piec szybciej CI się nagrzeje, wiadomo ze z tymi ustawieniami nie wolno zbytnio przesadzić w żadną stronę. po osiągnięciu jakiejś tam temperatury piec sam ograniczy CI przerwę w podawaniu i moc wentylatora.przy obecnych temperaturach piec u mnie wyłącza się 2-3 razy na dobę, tak to przeważnie pracuje na 10 do około 50% ustawionej mocy.U mnie popełnione są małe błędy przy ocieplaniu, muszę to poprawić o ile mi sie to uda, poza tym na mój metraż jednak przydał by sie większy piec(20-25KW) hydraulika tez jest do kitu zrobiona...wszystko ma wpływ na ekonomie spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal30flash 27.02.2018 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 To witaj w drużynie jak mam tak samo 28 mm zamiast min. 42 mm Widzisz ja nie wiem co za myśl kieruje takimi hydraulikami, całe życie robią w tym fachu i żeby nie czytać nie szkolić się to jest paranoja. Moja budowa nauczyła mnie jednego, ze jak nie masz pieniędzy na mega fachowców to musisz być ekspertem w każdej dziedzinie, Pewnie ktoś mi zarzuci ze ja mogłem czytać i interweniować, tak to mój błąd!!! ale na miłość przecież wydawało mi się ze zatrudniam fachowców w tej dziedzinie,ja nie miałem czasu na stanie i patrzenie na ręce, musiałem ufać po kolei każdej ekipie, ale nie wszystkie błędy wyłapie się na początku...te błędy najczęściej wychodzą dopiero jak się wprowadzi człowiek na swoje śmieci i okazuje się ze każdy ma coś za uszami....szlag mnie teraz trafia, człowiek uczy się na błędach,ale dlaczego najboleśniej na swoich? wiem jedno drugi raz az takich poważnych błędów bym nie popełnił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stivek20 27.02.2018 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Dokładnie tak. To była pierwsza moja budowa i ja nie miałem pojęcia o jakimś piecu i średnicy rur. Jeżeli się zakłada piec jest instrukcja i powinno się z nią zrobić. W Klimoszu mi też powiedzieli że mam instalacje niezgodnie z ich zaleceniami wykonaną i u nich więcej nic nie wywalczę z tym spalaniem. Powiedzieli też że gdyby rurki były minimum 42 mm to piec by mniej spalić nawet o około 40 %. Nie wiem czy się będę tych rurek przerabiał nawet może tylko na samym wyjściu do zaworu dać 42 a resztę zostawić. Ja mam teraz ustawienia went. 30 % podajnik praca 8 s i przerwa 33 . Edytowane 27 Lutego 2018 przez stivek20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 27.02.2018 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Na szczęście są takie fora żeby czytać i się pytać. 4 lata jeździłem na reklamacje polskiej wiodacej marki mat. budowlanych i dosłownie RAZ miałem przypadek nieodpowiedniej jakości kruszywa w kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal30flash 27.02.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 rozumiem ze są fora itp, ale nie po to bierze się ekipy z doświadczeniem aby czytać fora, ale widzę ze teraz do każdej inwestycji trzeba się przygotować nie tylko materialnie ale tez czytając fora i czekać na odpowiedzi na nurtujące nas pytania...do czego to wszystko nas prowadzi...świat wariuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal30flash 27.02.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Stivek20 czyli interweniowałeś u Klimosza....też się zastanawiam nad przerobieniem instalacji na większa średnice,ale to mega koszty...zmiana zaworu 4drogowego i 3 drogowego, pompki ....3 rozdzielnie...to troszkę pociągnie po kieszeni...myślę ze do 10k by się z tym zbliżył. A ile CI obecnie spala piecyk pelletu? a tak w ogóle...nie znam się na przepływach płynów w różnych ośrodkach.....dlaczego niby większa średnica rur miała by spowodować mniejsze spalanie przez piec pelletu? Edytowane 27 Lutego 2018 przez michal30flash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekmielniczuk147 27.02.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Witam, nie pale w trybie PID, tylko w automacie.... Nie wiem czy to ma wpływ? Czy da się jakoś ustawić podawanie pelletu? Chodzi o ilość... 5,8grama na sek to dość dużo... A z tym nadmuchem to już sam nie wiem, przy 30%bedzie się spalać momentalnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stivek20 27.02.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Z nadmuchem u każdego będzie inaczej wszystko zależy od ciągu komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stivek20 27.02.2018 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Tak właśnie dzwoniłem do Klimosza i tak mi powiedzieli. Ja na chwilę obecną będę składał reklamację do firmy która mi robiła instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal30flash 28.02.2018 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Witam, nie pale w trybie PID, tylko w automacie.... Nie wiem czy to ma wpływ? Czy da się jakoś ustawić podawanie pelletu? Chodzi o ilość... 5,8grama na sek to dość dużo... A z tym nadmuchem to już sam nie wiem, przy 30%bedzie się spalać momentalnie.... mamy (chyba) takie same piece ja palę pelletem fi 8 mm i u mnie podajnik podaje z prędkością 3,8g/s ale te różnice mogą wynikać z wielkości i rodzaju pelletu. dzisiejszej nocy przy temperaturze -16 stopni piec spalił mi 39kg/dobę...a u Ciebie jak to wygląda?jakimi średnicami rur masz przyłączony piec, masz zawór 3 bądź 4 drogowy? masz po izolowane rury w kotłowni?30% wentylatora to nie jest aż tak dużo, jak włączysz tryb PID to on CI sam będzie zmniejszał tą prędkość. Zresztą w trybie auto tez da rade modulować parametry, wchodzisz w opcje palnika i tam masz wszystkie ustawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal30flash 28.02.2018 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Stivek20 dawno miałeś robioną kotłownie?dom? u mnie bardzo dużo energii pochłania ogrzewanie podłogowe, które notabene działa non stop (nie mam sterownika pokojowego który mógłby wyłączać pompkę na podłogę, pompka działa cały czas) mam ustawiony 3drogowy regulator temperatury przy piecu na 30stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stivek20 28.02.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Witam . Ja mam klimosz wally + dostawka ZPP 15 . Czyli to samo . Ja palę też fi 8mm i 3,80g/s. To u mnie troch e mniej spalił. Ale dobrze wiem że najwięcej bierze podłoga i dziś zakładam siłowniki na każdą pętle podłogówki i sterownik salusa do salonu . I jak mi osiągnie np. 22 stopnie to cała podłogówka się wyłączy. A tak niby nagrzana ale dalej pobiera energię. Mam zawór 4 drogowy. Palę bez Pida. Rury zaizolowane w kotłowni . Dom i kotłownia ma z 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal30flash 28.02.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 tez już w moim domu palę 2 lata, ale dopiero pierwszą zimę mieszkam. zastanawiałem się nad założeniem bezprzewodowego sterownika na parter, u mnie problem jest tez otwarta klatka schodowa i całe ciepło z parteru ucieka na poddasze,ale i tak na poddaszu temp. to 20-21stopni. jestem ciekawy czy u Ciebie coś pomoże ten sterownik i wyłączanie podłogowego ogrzewania.jak byś mógł to daj później znać co za efekty przyniosły Twoje działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witalis123 28.02.2018 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Dokładnie tak. To była pierwsza moja budowa i ja nie miałem pojęcia o jakimś piecu i średnicy rur. Jeżeli się zakłada piec jest instrukcja i powinno się z nią zrobić. W Klimoszu mi też powiedzieli że mam instalacje niezgodnie z ich zaleceniami wykonaną i u nich więcej nic nie wywalczę z tym spalaniem. Powiedzieli też że gdyby rurki były minimum 42 mm to piec by mniej spalić nawet o około 40 %. Nie wiem czy się będę tych rurek przerabiał nawet może tylko na samym wyjściu do zaworu dać 42 a resztę zostawić. Ja mam teraz ustawienia went. 30 % podajnik praca 8 s i przerwa 33 . Ja u siebie jestem po zmianie rur obiegu kotłowego z 28mm na 1,5", spalanie oczywiście spadło, ale nie o 40% . Realnie myślę 15-20%. Natomiast sam piec działa dużo stabilniej, szybciej się nagrzewa i przede wszystkim zawór 4d działa bardzo płynnie. Koszt materiałów do przeróbki wyniósł ok 1200 zł. Mam też pytanie, czy ktoś z was używa regulatora ciągu kominowego? Czy da się odczuć różnicę w spalaniu po zamontowaniu takowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal30flash 28.02.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 a dużo tych rur miałeś do wymiany? a co z pompkami? zawór 4 drogowy tez na większa średnice zmieniłeś? nie posiadam regulatora ciągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witalis123 01.03.2018 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 a dużo tych rur miałeś do wymiany? a co z pompkami? zawór 4 drogowy tez na większa średnice zmieniłeś? nie posiadam regulatora ciągu Zawór 4d zmieniony oczywiście na większy (siłownik został ten sam, a zawór o mniejszej średnicy sprzedałem), pompy zostały te same, zmieniłem tylko średnice obiegu kotłowego, wyjście na instalacje zredukowano za zaworem na 1" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal30flash 01.03.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 myślałem że wszystko zmieniałeś aż do rozdzielaczy...może gdybyś to wszystko zmienił to jeszcze bardziej spadło spalanie...ale to teraz gdybanie.dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witalis123 01.03.2018 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 (edytowane) co najwyżej spalanie by wzrosło Tu chodzi tylko o sam obieg kotłowy, o poprawne działanie grawitacji. Za zaworem 4d masz już pompy. Odwrotnie możesz nie zmieniać zaworu 4d i obiegu kotłowego, a po prostu wstawić tam pompę obiegową, która załączała by się poniżej określonej temperatury powrotu. Edytowane 1 Marca 2018 przez witalis123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal30flash 01.03.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 obieg kotłowy grawitacyjnej prawie mi nie działa, dlatego wykorzystuje pompkę do CWU i termostat, który połączony z czujnikiem ustawionym na powrocie załącza i wyłącza pompkę CWU, minus tego to woda w wymienniku matemperaturę prawie taką jak temperatura pieca...ponad 60stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts