Meon 02.02.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Witam,remontuję domek, doszło do kupna okien, więc muszę rozmyślić sposób na wentylację.Oto pomysł mój pomysł na ten domek. Przedstawiam "projekt" który na szybko naszkicowałem, aby było widać do i jak.Dom ma parter i poddasze użytkowe.Prater:http://images76.fotosik.pl/290/47c28fc2bea88ac0med.pngNumer 1 do drzwi tarasowe - tam planuję na górze dać nawietrznik. Numer 2 to okap kuchenny, będzie podłączony do dachówki wentylacyjnej/kominka - może się uruchamiać do jakiś czas.Numer 3 to okno w łazience - szczelne, numer 4 to byłby wywietrznik z łazienki. nie wiem czy dać elektryczny czy grawitacyjny.Numer 5 to drzwi łazienkowe, tam będą dziurki w drzwiach.Numer 6 to drzwi główne wejściowe.Numer 7 to tylne drzwi.Numer 8 to okno w pralni, nie wiem czy dać tam nawietrznik.Pokój 1 jeszcze nie iwem do czego będzie służył. Na chwilę obecną nie planuję tam wentylacji, może to będzie jakiś warsztacik - najwyżej będę często okno otwierał. Góra:http://images78.fotosik.pl/291/102089f35cfb8e53med.pngNumer 10 to drzwi balkonowe - tam chcę dać nawiew na górze oknaNumer 11 to okno łazience - szczelneNumer 12 to drzwi w łazience - dziurki na doleNumer 13 to okno w sypialni - dać nawietrznik? Nie chcę aby zimno szło od okna w nocyNumer 14 - j/wW pokoju 2 także nie wiem co zrobić, więc nie planuję jeszcze wentylacji.W łazience 2 obok okna bedzie też jak w łazience 1 kratka wentylacyjna. Obie mają jedną ścianę skierowaną na dwór, więc tam będą kratki. Dać grawitacyjne czy mechaniczne?Co Wy o tym myślicie? Pozr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 03.02.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Jak dla mnie super, domek pewnie w środku lasu, z daleka od hałaśliwych dróg , dookoła zero sąsiadów więc i smrodów nie ma z kominów, wylewanych szamb, tylko świeże powietrze... Mieszkańcy tego domku uwielbiają przeciągi i zimno... Zgadłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 03.02.2016 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Może mi ktoś mądrzejszy coś doradzić? Bo skoro 4 nawiewniki higrosterowalne i 3 wywietrzniki(kuchnia i 2 łazienki) to przesada, to ja nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 03.02.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Okna trzyszybowe ? Gdzie te nawietrzniki będą ,w oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 03.02.2016 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Dokładnie, okna 3 ssybowe, nawietrzniki w oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 03.02.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Mój znajomy też ma okna 3 szybowe z nawiewnikami ,trochę go nie rozumiem bo po co pakować kase w 3 szyby skoro i tak dziura w oknie.W te największe mrozy ręcznikiem utykał te nawiewniki bo bardzo po nerach wiało siedząc na kanapie blisko okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 03.02.2016 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 3 szyby, aby szyba wewnętrzna była ciepła i powietrze odbijające się od niej nie było zimne. Nawietrzniki, aby był napływ świeżego powietrza. Tak więc skoro nie tak, to co mam zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 04.02.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Moim zdaniem po to kupuje się ciepłe okna ,w twoim przypadku 3 szybowe ,aby jak najwięcej ciepła zatrzymać w domu i taki było twoje założenie. Co ci po ciepłej szybie i ciepłym powietrzu odbijającym od niej skoro i tak tymi nawiewnikami będzie wpadać lodowate w mrozne dni. Zastanów się nad WM z odzyskiem ciepła i zaślepieniu tych nawiewników, na pewno będziesz miał sprawniejszą wentylację niż przez te nawiewniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 04.02.2016 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Nie wstać mnie na WM z odzyskiem, a okien jeszcze nie mam zamówionych, więc co mam zatykać? Doradźcie mi co robić najleiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.02.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Zrób WM bez odzysku. Jeden wentylator wyciągowy Ci to pociągnie, a powietrze będzie Ci wpadać anemostatami znad sufitu, więc przynajmniej częściowo się wymiesza z ciepłym spod sufitu.Pracą wentylatora będziesz mógł regulować, nawiewnikami w oknach nie bardzo. UWAGA: ten sposób możliwy tylko wóczas, gdy nie masz kominka, lub kotła gazowego. Jeśli są, to wentylator musi nadmuchiwać, a nie wyciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 05.02.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Zrób tak jak kolega wyżej pisze a za rok ,dwa może będzie cie już stać juz na wentylacje z odzyskiem. Gadają że Lune można już kupić za 1500zł. Rezygnując z nawiewników w oknach, parę stówek zostaje ci w kieszeni. Instalację sam sobie położysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts