Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką szybkoschnącą wylewkę zrobić w bloku z lat 50-tych?

Recommended Posts

Witam forumowiczów :)

Sytuacja wygląda następująco:

Blok z lat 50-tych, 2 piętro, kuchnia, wylewka pod wykładzinę.

Na podłodze są legary, na nich deski, na deskach płyta pilśniowa i wykładzina --.> Wszystkiego jest około 10-12 cm.

Mam zamiar to wszystko zerwać i zrobić wylewkę. Na spód myślałem dać folię na to styropian około 7 cm i 4 cm wylewki.

Tutaj nasuwa się pytanie jaki styropian i jaką dać wylewkę tak by wycofanie kuchni z użytku nie trwało zbyt długo( max 4 dni).

Bardzo proszę o porady za które z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

Młody majsterkowicz :)

Pod legarami jest wylewka betonowa i masa pyłu i brudu.

Starej podłogi jeszcze nie ściągałem tylko zrobiłem dziurę w najmniej widocznym miejscu.

Z tego co zauważyłem to wylewka do prostych nie należy i są góry i doliny jak to w starym budownictwie.

Gdyby nie to że skrzypi i słychać jak każdy chodzi po mieszkaniu to byłoby ok :)

Jeżeli robisz wylewkę "na mokro" to folię daj na styropian - zapobiega wnikaniu zaczynu między płyty ocieplenia. 4cm wylewki to wartość graniczna, bezpieczniej dać 5-6cm. Styropian powinien być o wytrzymałości na ściskanie powyżej 100kPa - kup z porządnej firmy, żeby nie było problemu z uginaniem. Styropian musi być układany na równej powierzchni - jeżeli nie to nawet najtwardszy będzie siadać, a tym samym wylewka pękać.

4 dni to dla wylewki na mokro stanowczo zbyt mało żeby reaktywować kuchnię - tak minimum 14 dni pod płytki (potem jeszcze płytki muszą związać), a pod drewno lub wykładzinę to min. miesiąc i dłużej, żeby wszystko dobrze wyschło. Jak Ci się tak pali to zrób suchą podłogę - poczytaj np. tu:

http://muratordom.pl/budowa/podlogi-i-schody/dlaczego-warto-zastosowac-suchy-podklad,114_4067.html

• 1 month później...