Tamudzynek 02.02.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Witam forumowiczów Sytuacja wygląda następująco: Blok z lat 50-tych, 2 piętro, kuchnia, wylewka pod wykładzinę. Na podłodze są legary, na nich deski, na deskach płyta pilśniowa i wykładzina --.> Wszystkiego jest około 10-12 cm. Mam zamiar to wszystko zerwać i zrobić wylewkę. Na spód myślałem dać folię na to styropian około 7 cm i 4 cm wylewki. Tutaj nasuwa się pytanie jaki styropian i jaką dać wylewkę tak by wycofanie kuchni z użytku nie trwało zbyt długo( max 4 dni). Bardzo proszę o porady za które z góry dziękuję. Pozdrawiam, Młody majsterkowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.02.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 a co jest pod legarami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamudzynek 03.02.2016 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Pod legarami jest wylewka betonowa i masa pyłu i brudu. Starej podłogi jeszcze nie ściągałem tylko zrobiłem dziurę w najmniej widocznym miejscu. Z tego co zauważyłem to wylewka do prostych nie należy i są góry i doliny jak to w starym budownictwie. Gdyby nie to że skrzypi i słychać jak każdy chodzi po mieszkaniu to byłoby ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 03.02.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Jeżeli robisz wylewkę "na mokro" to folię daj na styropian - zapobiega wnikaniu zaczynu między płyty ocieplenia. 4cm wylewki to wartość graniczna, bezpieczniej dać 5-6cm. Styropian powinien być o wytrzymałości na ściskanie powyżej 100kPa - kup z porządnej firmy, żeby nie było problemu z uginaniem. Styropian musi być układany na równej powierzchni - jeżeli nie to nawet najtwardszy będzie siadać, a tym samym wylewka pękać. 4 dni to dla wylewki na mokro stanowczo zbyt mało żeby reaktywować kuchnię - tak minimum 14 dni pod płytki (potem jeszcze płytki muszą związać), a pod drewno lub wykładzinę to min. miesiąc i dłużej, żeby wszystko dobrze wyschło. Jak Ci się tak pali to zrób suchą podłogę - poczytaj np. tu: http://muratordom.pl/budowa/podlogi-i-schody/dlaczego-warto-zastosowac-suchy-podklad,114_4067.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 06.03.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Witam, jastrych wysycha ok. 4 tygodni, więc niemożliwe jest wyłączenie kuchni tylko na 4 dni. Odnośnie wykonania to beton pokrywamy folią budowlaną. Na to kładziemy styropian i następnie rozprowadzamy wylewkę. Pozdrawiam Marek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.