Tamudzynek 02.02.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Witam forumowiczów Sytuacja wygląda następująco: Blok z lat 50-tych, 2 piętro, kuchnia, wylewka pod wykładzinę. Na podłodze są legary, na nich deski, na deskach płyta pilśniowa i wykładzina --.> Wszystkiego jest około 10-12 cm. Mam zamiar to wszystko zerwać i zrobić wylewkę. Na spód myślałem dać folię na to styropian około 7 cm i 4 cm wylewki. Tutaj nasuwa się pytanie jaki styropian i jaką dać wylewkę tak by wycofanie kuchni z użytku nie trwało zbyt długo( max 4 dni). Bardzo proszę o porady za które z góry dziękuję. Pozdrawiam, Młody majsterkowicz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/208073-jak%C4%85-szybkoschn%C4%85c%C4%85-wylewk%C4%99-zrobi%C4%87-w-bloku-z-lat-50-tych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.02.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 a co jest pod legarami? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/208073-jak%C4%85-szybkoschn%C4%85c%C4%85-wylewk%C4%99-zrobi%C4%87-w-bloku-z-lat-50-tych/#findComment-7026233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamudzynek 03.02.2016 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Pod legarami jest wylewka betonowa i masa pyłu i brudu. Starej podłogi jeszcze nie ściągałem tylko zrobiłem dziurę w najmniej widocznym miejscu. Z tego co zauważyłem to wylewka do prostych nie należy i są góry i doliny jak to w starym budownictwie. Gdyby nie to że skrzypi i słychać jak każdy chodzi po mieszkaniu to byłoby ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/208073-jak%C4%85-szybkoschn%C4%85c%C4%85-wylewk%C4%99-zrobi%C4%87-w-bloku-z-lat-50-tych/#findComment-7026869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 03.02.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Jeżeli robisz wylewkę "na mokro" to folię daj na styropian - zapobiega wnikaniu zaczynu między płyty ocieplenia. 4cm wylewki to wartość graniczna, bezpieczniej dać 5-6cm. Styropian powinien być o wytrzymałości na ściskanie powyżej 100kPa - kup z porządnej firmy, żeby nie było problemu z uginaniem. Styropian musi być układany na równej powierzchni - jeżeli nie to nawet najtwardszy będzie siadać, a tym samym wylewka pękać. 4 dni to dla wylewki na mokro stanowczo zbyt mało żeby reaktywować kuchnię - tak minimum 14 dni pod płytki (potem jeszcze płytki muszą związać), a pod drewno lub wykładzinę to min. miesiąc i dłużej, żeby wszystko dobrze wyschło. Jak Ci się tak pali to zrób suchą podłogę - poczytaj np. tu: http://muratordom.pl/budowa/podlogi-i-schody/dlaczego-warto-zastosowac-suchy-podklad,114_4067.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/208073-jak%C4%85-szybkoschn%C4%85c%C4%85-wylewk%C4%99-zrobi%C4%87-w-bloku-z-lat-50-tych/#findComment-7026939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 06.03.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Witam, jastrych wysycha ok. 4 tygodni, więc niemożliwe jest wyłączenie kuchni tylko na 4 dni. Odnośnie wykonania to beton pokrywamy folią budowlaną. Na to kładziemy styropian i następnie rozprowadzamy wylewkę. Pozdrawiam Marek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/208073-jak%C4%85-szybkoschn%C4%85c%C4%85-wylewk%C4%99-zrobi%C4%87-w-bloku-z-lat-50-tych/#findComment-7056722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.