Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tolerancja wysokości posadzki względem drzwi balkonowych PSK

Recommended Posts

Witam,

Jak to zwykle bywa, kiedy sam nie sprawdzisz pięć razy to ktoś coś zepsuje (użyłam delikatnych słów). Otóż okazało się że murarze wylali schody nie uwzględniając drewnianych trepów, więc schody są o 3 cm wyżej niż być powinny. Zadecydowałam że w tej sytuacji grubość wszystkich warstw posadzki będzie miała 23 a nie 20 cm jak wcześniej planowano i na tej podstawie wymierzone zostały drzwi tarasowe PSK oraz rozwieralne z ruchomym słupkiem.

I tu moje pytanie... Jeżeli jednak chciałabym aby grubość warstw posadzki była cieńsza o np 1,5 cm to czy będzie to do przyjęcia? Okna będą montowane na poszerzeniach. Czy istnieje jakakolwiek możliwość manewru po zamontowaniu drzwi balkonowych? Czy rama ościeżnicy jest montowana dokładnie na wysokości zero?

Te 1,5 cm oszczędziłoby mi trochę kombinacji z wysokością otworów drzwiowych.

DPWP? :) Dewizja-Pancerna-Wojska-Polskiego? (tak podpowiada Google;)

W górę z posadzką na pewno nie pójdę, bo nie chcę potem orać podłogi skrzydłem :D

A właśnie, poszerzenia są białe czy może też okleinowane (chociaż jaki sens miałoby okleinowanie drewnem profili których nie widać :p )?

EDIT: Ah... przecież mam też okleinowane poszerzenia pionowe na ściankach działowych... Pytania nie było :D

A myślałam że pod tą listwą musi być jakieś 5mm luzu... Dziś złapałam stolarza, z którym omówię wykończenie schodów (głównie szlifowanie betonu :cool:) więc ostatecznie zadecyduję o poziomie zero i wtedy przy montażu okien to uwzględnią. Zakładam że luz montażowy się znajdzie skoro otwory mają 258cm,okna wymierzono na 233, wylewka ma mieć 21-22cm a poszerzenia 2x10cm (jeżeli nie to biorę to na klatę). Drzwi zewnętrzne nawet z wylewką projektowaną byłyby za niskie (otwór 206cm) - Gerda docina drzwi za 160 netto ;) więc nie ma tragedii, a otwory drzwiowe w mieszkaniu będą miały min. 207 więc niektóre standardowe ościeżnice już się zmieszczą... Ach ile radości mi murarze zapewnili.

Wszystko będzie cacy :) Jestem ciekawa czy okno 2-skrzydłowe nad zlewem w kuchni które uwzględnia dokładne położenie baterii ostatecznie da się otworzyć... Jakby co to jest już plan B i C na ewentualność porażki :D

A tak żeby jeszcze wyeksploatować temat to jaka jest maksymalna wartość luzu montażowego między ramą okna a otworem okiennym?

Stolarz powiedział że te 3 centymetry da się ukryć (1 cm zeszlifowanego betonu, 1,5 cm trep z drewna klejonego z zamaskowaniem grubości, no i jak schodek ma do 10mm różnicy wysokości to jeszcze nie da się wyczuć w biegu). Krakowskim targiem zdecydowałam wylewkę na 21 cm. Jeżeli obniżę okna o 2 cm, to zostanie mi u góry luka 30mm. To chyba nie będzie jakaś herezja? Prawda?