Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak u was działają piloty w bramie segmentowej

Recommended Posts

Mam takie pytanie na jakiej zasadzie działają u was piloty w bramach segmentowych?

U mnie po dzisiejszym montażu napędu do bramy segmentowej nie wiem czy dobrze działa mi pilot. Tzn. pilot czterokanałowy po zaprogramowaniu działa jak jednokanałowy. Programując pilota programuje się tylko jeden przycisk, i żeby całkowicie go zaprogramować muszę programowanie powtarzać cztery razy dla każdego przycisku osobno. Po zaprogramowaniu pilota,pilot działa jak jednokanałowy każdy przycisk działa tak samo tzn podnoszenie-stop-opuszczanie- podnoszenie-stop-opuszczanie itd., nie mogę np po zatrzymaniu podnoszenia bramy podnieść jej ponownie tylko najpierw po naciśnięciu guzika w pilocie brama się zacznie się zamykać, po kolejnym naciśnięciu zatrzyma się i dopiero kolejne naciśniecie spowoduje ze zacznie się podnosić ponownie, przy przerwaniu cyklu zamykania tak samo najpierw muszę podnieść troszkę bramę-stop i opuścić.

W napędzie bramy wjazdowej mam tez pilot 4 kanałowy co prawda napęd innej firmy ale każdy przycisk działa inaczej tzn jednym otwieram bramę, drugim zamykam, trzeci otwiera tylko jedno skrzydło a czwarty przycisk działa na na zasadzie otwórz-stop-zamknij.

Jak piloty w bramach segmentowych działają u was? Czy jest możliwość po zatrzymaniu np. opuszczania bramy, ponownie przejść do zamykania czy najpierw tak jak u mnie włączy się podnoszenie?

Żeby ktoś Ci pomógł najpierw napisz jaki masz napęd. Zasadniczo wszystko o czym piszesz powinno wynikać z instrukcji obsługi (u mnie przy napędzie faac w instrukcji opisana jest tzw logika, którą można ustawiać schemat działania przycisków). Zasadniczo z tego co piszesz to wszystko jest ok - masz ustawiony zapewne najprostszy tryb.

Ja mam napęd przemysłowy hato kg50 instrukcja jest tak wspaniała że zawiera błędy i tak okrojona że tylko osoba która montuje te urządzenia będzie wiedziała o co w niej biega. Nie ma w niej konkretnego opisu działania pilota. Dzięki tej instrukcji niewprawiony montażysta może spalić napęd bo błędnie opisano jak podłączyć przewody do silnika gdy napęd ma niezgodne obroty niż wskazania na centralce sterującej (tzn. napęd posiada centralkę wewnątrz garażu z trzema przyciskami do ręcznego sterowania bramą od wewnątrz + wyłącznik awaryjny, i jeżeli po przyciśnięciu klawisza "open" drzwi się zamykają zamiast otwierać należy zmienić obroty w silniku żeby były zgodne ze wskazaniami centralki) i po zamianie przewodów według instrukcji silnik dostaję zwarcie. Dziwie się że Hato umieszcza takie instrukcje na swojej stronie internetowej. Na szczęście mam troszkę wiedzy i zamieniłem inne przewody dzięki czemu napęd działa jak powinien.

A co do opisu pilota to jest tylko taka wzmianka : "Pilot działa w systemie 3-kanałowym (przycisk 1. – otwieranie, przycisk 2. – zamykanie,

przycisk 3. – stop) " Stąd właśnie moje pytanie jak u was działają piloty bo według tej informacji to każdy przycisk powinien mieć inną funkcję.

A u mnie każdy z czterech klawiszy ma tą samą zamykanie-stop-otwieranie-zamykanie......itd .

Pilot instalowałem według podanej instrukcji przez producenta w instrukcji :

Podłączenie dodatkowego pilota.

Nacisnąć przycisk AN1 na centralce sterującej. Dioda LED2

zapali się i zgaśnie. Po naciśnięciu dowolnego przycisku na pilocie, dioda LED2 ponownie

zapali się i zgaśnie. Należy ponownie nacisnąć ten sam przycisk, dioda LED2 będzie migała

przez 4 sekundy z częstotliwością ½ Hz i zgaśnie. Proces podłączania pilota został zakończony.

Można zaprogramować maksymalnie 25 pilotów

U mnie po zastosowaniu się do tej instrukcji instaluje się tylko jeden dowolny przycisk na pilocie którego używałem przy programowaniu, a reszta jest nieaktywna wyżej napisano że proces podłączenia pilota powinien być zakończony. Ja żeby aktywować każdy klawisz ten proces muszę powtarzać czterokrotnie, wtedy każdy klawisz działa ale ma te same funkcje.

Może komuś kiedyś się przyda dostałem informację że hato ma dwa rodzaje procesorów w centralkach sterujących jedne działają tak jak opisałem wyżej czyli podnieś-stop-zamknij....itd i te rozwiązanie jest dla tych co chcą sterować jednym pilotem bramą garażowa i np. wjazdową, oraz drugi rodzaj procesora dzięki któremu każdy klawisz ma przypisaną inną funkcje 1-otwórz 2- zamknij 3-stop tym rodzajem sterowanie nie da się sterować już drugą bramą wjazdową. Dowiedziałem się że bezpłatnie mogą mi wymienić procesor na drugi dzięki któremu każdy klawisz będzie miał przypisaną okresową funkcje. Niestety napęd Nice mojej bramy wjazdowej nie współpracuje z Hato.

Może komuś kiedyś się przyda dostałem informację że hato ma dwa rodzaje procesorów w centralkach sterujących jedne działają tak jak opisałem wyżej czyli podnieś-stop-zamknij....itd i te rozwiązanie jest dla tych co chcą sterować jednym pilotem bramą garażowa i np. wjazdową, oraz drugi rodzaj procesora dzięki któremu każdy klawisz ma przypisaną inną funkcje 1-otwórz 2- zamknij 3-stop tym rodzajem sterowanie nie da się sterować już drugą bramą wjazdową. Dowiedziałem się że bezpłatnie mogą mi wymienić procesor na drugi dzięki któremu każdy klawisz będzie miał przypisaną okresową funkcje. Niestety napęd Nice mojej bramy wjazdowej nie współpracuje z Hato.

Może coś takiego.Nie jest drogi i jak pisze producent uniwersalny.Nie wyczytałem jaką częstotliwością posługują się twoje.

http://sklep.2rsystem.pl/inne-urzadzenia-do-sterowania-radiowego/72-uniwersalny-samouczacy-pilot.html

http://sklep.2rsystem.pl/192-thickbox_default/uniwersalny-samouczacy-pilot.jpg

Już wczoraj właśnie byłem na tej stronie i oglądałem ten pilot jednak on nie nadaje się do pilotów z kodem zmiennym. Ale znalazłem pilota do mojego napędu który montuje na stele w samochodzie i podłącza np pod światła długie, lub jakiekolwiek inne urządzenie w samochodzie. Wtedy bramą mogę sterować np. światłami długimi bez szukania pilota.