Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka anhydrytowa ??

forscher

Recommended Posts

Witajcie

w moim domku z uzytkowym poddaszem o powierzchni okolo 120 m2 plamnuje ogrzewanie podłogowe i tylko podłogowe.

Moj wykonawca stanu deweloperskiego zaproponował mi wylanie na podłogę wylewki anhydrytowej argumentując iz wylewka taka ma wiele istotnych dla mnie zalet:

- mniejsza bezwładnośc, co przy podłogówce ma znaczenie

- jest idealnie płaska

- szybko sie ja przygotowywuje

- mozna szybko przejsc do kolejnych etapów budowy

ale ma jedną wade:

- jest dwukrotnie droższa od zwyczajnej wylweki

Pytanie - czy to prawda? Czy faktycznie jej cena w porownaniu ze zwyczajną wyewka jest dwukrotnie większa?

Czy wylewka taka faktycznie lepiej sie sprawdzi przy ogrzewaniu podłogowym?

Czy gra jest warta świeczki ? Czy ma ona jeszcze jakies istotne zalety, ktore by przekonały do tego by to własnie ja zastosować w trakcie budowy domu ?

Witajcie

w moim domku z uzytkowym poddaszem o powierzchni okolo 120 m2 plamnuje ogrzewanie podłogowe i tylko podłogowe.

Moj wykonawca stanu deweloperskiego zaproponował mi wylanie na podłogę wylewki anhydrytowej argumentując iz wylewka taka ma wiele istotnych dla mnie zalet:

- mniejsza bezwładnośc, co przy podłogówce ma znaczenie

- jest idealnie płaska

- szybko sie ja przygotowywuje

- mozna szybko przejsc do kolejnych etapów budowy

ale ma jedną wade:

- jest dwukrotnie droższa od zwyczajnej wylweki

Pytanie - czy to prawda? Czy faktycznie jej cena w porownaniu ze zwyczajną wyewka jest dwukrotnie większa?

Czy wylewka taka faktycznie lepiej sie sprawdzi przy ogrzewaniu podłogowym?

Czy gra jest warta świeczki ? Czy ma ona jeszcze jakies istotne zalety, ktore by przekonały do tego by to własnie ja zastosować w trakcie budowy domu ?

jest na pewno droższa! Poza tym ma wszystkie wymienione zalety o ile będzie dobrze wykonana. Wytrzymałość na ściskanie zależy od rodzaju okładziny podłogowej. Dla drewna klejonego do wylewki wytrzymałość powinna wynosić od C- 20 do 25N/mm2 przy wartości na zginanie F-5N/mm2

Ja zdecydowałem się na anhydryt także z tego powodu, że szybciej schnie i mogliśmy przyspieszyć termin przeprowadzki, a dodatkowo lałem na stropach drewnianych i chciałem mieć ją jak najcieńszą.

Po wylaniu, sąsiad budowlaniec postraszył mnie trochę tym , że nie mam pociętych dylatacji i to musi pękać (najdłuższy kawałek w w domu na prawie 23 m)

Nic nie popękało, wylewka grzeje się fantastycznie szybko, a sąsiad u siebie zmienił klasyczną wylewę na anhydryt.

Tylko ta cena - fakt. Zobacz sobie czy cenę masz podaną za m3 czy m2. jeżeli w m3 to anhydrytu możesz wylać cieńszą warstwę.

• 2 weeks później...

Dzień Dobry, Najlepszej jakości usługi wcale nie muszą być drogie. W przypadku Lafarge produkt wraz z wykonaniem dostępne są już od 21 zł za m2, czyli jest porównywalna z tradycyjną. Cena zależna jest od miejsca wykonywanej usługi, więc najlepiej dowiedzieć sie bezpośrednio u przedstawiciela pod numerem 519 537 198. Posadzka anhydrytowa jest twardsza od cementowej, nie wymaga zbrojenia. Ponadto lepiej przewodzi ciepło, zatem bardzo dobrze sprawdza się przy nowoczesnym ogrzewaniu podłogowym.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge.

• 7 months później...

Panowie już byliśmy zdecydowani a nawet umówieni na tradycyjną wylewkę cementową ale okazało się że przydałby nam sie dodatkowy 1 lub 2cm styropaniu żeby lepiej pokryć rurki wodne i wentylacyjne biegnące w podłodze a to pociągą za sobą konieczność zmniejszenia grubości wylewki. Było ustalone 6cm cementowej bo ponoć to optimum na podłogówkę. Teraz przydałoby się zmniejszyć do 5cm czyli pozostaje tylko anhydrytowa ? Znalazłam przez google porównanie cementowej i anhydrytowej np tu http://www.termolit.pl/porownanie-posadzki-anhydrytowej-i-betonowej.html i według tej firmy same zalery bez wad... ja w takie coś nie wierze... jest na pewno jedna wada - koszt. Ja mam powierzchnie mała bo tylko 90m2 i jeśli to wyjdzie te 30% wiecej to jest to do przyżycia ale czy rzeczywiście warto?

Mój instalator od podłogówki twierdzi ze dopłata do anhydrytowej nie ma sensu bo nigdy sie to nie zwróci ale w naszym przypadku jesli grubość bedzie srednio 5cm to raczej nie mamy wyjścia...

No i jest...

wylewka anhydrytowa wylana.. Jak na razie wzrokowo nie mam zastrzeżeń. :wiggle:

Ogrzewanie odpalę za około miesiąc... Wieć dopiero wówczas przekonam sie jaki jest efekt grzania.

Jak na razie czekam na montaż kominka Etna z firmy Kominki Godzic, by w domu zrobiło się choć trochę cieplej. ;)

Pozdrav

Panowie już byliśmy zdecydowani a nawet umówieni na tradycyjną wylewkę cementową ale okazało się że przydałby nam sie dodatkowy 1 lub 2cm styropaniu żeby lepiej pokryć rurki wodne i wentylacyjne biegnące w podłodze a to pociągą za sobą konieczność zmniejszenia grubości wylewki. Było ustalone 6cm cementowej bo ponoć to optimum na podłogówkę. Teraz przydałoby się zmniejszyć do 5cm czyli pozostaje tylko anhydrytowa ? Znalazłam przez google porównanie cementowej i anhydrytowej np tu http://www.termolit.pl/porownanie-posadzki-anhydrytowej-i-betonowej.html i według tej firmy same zalery bez wad... ja w takie coś nie wierze... jest na pewno jedna wada - koszt. Ja mam powierzchnie mała bo tylko 90m2 i jeśli to wyjdzie te 30% wiecej to jest to do przyżycia ale czy rzeczywiście warto?

Mój instalator od podłogówki twierdzi ze dopłata do anhydrytowej nie ma sensu bo nigdy sie to nie zwróci ale w naszym przypadku jesli grubość bedzie srednio 5cm to raczej nie mamy wyjścia...

Przy standardowych grubościach wylewek liczy się głównie cena i jakość wykonania, w Twoim przypadku decyduje grubość.

• 4 weeks później...

Koszt jest faktycznie wyższy, temat wałkowany kilka razy i nie ma co tutaj ukrywać, np. wykonanie z materiałem wylewki anhydrytowej na powierzchni 1m2 o grubości 5cm wychodzi przykładowo 42zł/m2 (dobrej jakości jastrych piaskowo-cementowy ok. 33zł/m2), natomiast jeśli faktycznie jest krzywo ułożona podbudowa (styropiany, chudziak) to średni odchył w PL wynosi ok. 1,5cm, daje nam wylewkę o grubości średniej 6,5cm, czyli za te 1,5cm dodatkowo zapłacimy faktycznie więcej, ponieważ materiał jest droższy, niż sam piach i cement, dlatego też warto zwrócić uwagę na to, aby ta podbudowa była jak najbardziej równa, można dokładniej układać styropian z laserem albo np. wyrównać sobie chudziak pianobetonem i na to styropian, wtedy koszty wylewki automatycznie schodzą w dół.

Pytanie do Eksperta Lafarge.

Skąd podana cena 21 za metr z robocizną skoro za sam materiał chcecie 600 PLN za kubik plus Vat co już daje ponad 30 PLN a gdzie robocizna? ? ?

Co do tej ceny to napisali faktycznie 21zł, ale to chyba pomyłka z tą robocizną :)

Zgodzę się, że materiał może kosztować 21zł, ale za 3,5cm, ale chyba też do kilku kilometrów od węzła.

Przykład: 100m2 grubość 3,5cm = 3,5m3 x 600zł/m3 =2100zł / 100m2 = 21zł m2

Dzień Dobry, Najlepszej jakości usługi wcale nie muszą być drogie. W przypadku Lafarge produkt wraz z wykonaniem dostępne są już od 21 zł za m2, czyli jest porównywalna z tradycyjną. Cena zależna jest od miejsca wykonywanej usługi, więc najlepiej dowiedzieć sie bezpośrednio u przedstawiciela pod numerem 519 537 198. Posadzka anhydrytowa jest twardsza od cementowej, nie wymaga zbrojenia. Ponadto lepiej przewodzi ciepło, zatem bardzo dobrze sprawdza się przy nowoczesnym ogrzewaniu podłogowym.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge.

za 21 zł ???

prosze napisać gdzie jest Pan wstanie za tyle zrobić?? i jaka gr?? Za tyle sam bym was brał :)

oczywiście pewnie po obejrzeniu budowy cena razy 2 :) haha

za 21 zł ???

prosze napisać gdzie jest Pan wstanie za tyle zrobić?? i jaka gr?? Za tyle sam bym was brał :)

oczywiście pewnie po obejrzeniu budowy cena razy 2 :) haha

To , to jest jeszcze nic ... :)

Jeden z producentów jastrychu anhydrytowego w PL wykonuje za 8zł/m2 bez materiału, domek 150m2 x 8zł = 1200zł i teraz się pytam, a gdzie jest przyjazd na wyznaczenie poziomów, gdzie przyjazd drugi po instalatorach, żeby sprawdzić poprawność podłoża, gdzie przyjazd na wylewkę i później po, na szlifowanie, a dodatkowo jeszcze ogłasza w Internecie, że za darmo będzie równał podłoże przed wylewką............... magicy.... a później płacz, że było przecież tanio, ale wszystko do poprawy... :)

Ostatnio naprawialiśmy po tanich fachowcach, do usunięcia wszystko i na nowo... :)

kucie.jpgrozkladaniestyropianu.jpgpodlogowka2.jpgwylewkaanhydrytowa4.jpg

Edytowane przez termolit

To , to jest jeszcze nic ... :)

Jeden z producentów jastrychu anhydrytowego w PL wykonuje za 8zł/m2 bez materiału, domek 150m2 x 8zł = 1200zł i teraz się pytam, a gdzie jest przyjazd na wyznaczenie poziomów, gdzie przyjazd drugi po instalatorach, żeby sprawdzić poprawność podłoża, gdzie przyjazd na wylewkę i później po, na szlifowanie, a dodatkowo jeszcze ogłasza w Internecie, że za darmo będzie równał podłoże przed wylewką............... magicy.... a później płacz, że było przecież tanio, ale wszystko do poprawy... :)

Ostatnio naprawialiśmy po tanich fachowcach, do usunięcia wszystko i na nowo... :)

[ATTACH=CONFIG]371903[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371904[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371905[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371906[/ATTACH]

dokładnie :)

ale tu jest dojazd, szlifowanie :) o tym to już 1/2 firm nie mówi, po co później doliczy za szlifowanie 3-5 zł plus dojazd.

Nie piszcie takich bzdur bo ludzie czytają takie głupoty....

Czytam nie raz na stronach 11 zł robocizna plus plastykator, włókno w cenie,,,PSSS... a klienci zadowoleni bo znalazł tanio. Ten pseudo wykonawca ma kilo włókna i 5 litrów plastyfikatora który rozcieńcza cały miesiąc. Tak samo jak pianka dylatacyjna gratis ok ale gr. 1 cm na ogrzewanie podłogowe? nieeee..... 3 mm...

Jeżeli chce się zrobić tanio zawsze można zamówić gorszy piasek (tańszy), wsypać mniej cementu i dodatków i ma się tanio. I gwarancje do drzwi.

dokładnie :)

ale tu jest dojazd, szlifowanie :) o tym to już 1/2 firm nie mówi, po co później doliczy za szlifowanie 3-5 zł plus dojazd.

Nie piszcie takich bzdur bo ludzie czytają takie głupoty....

Czytam nie raz na stronach 11 zł robocizna plus plastykator, włókno w cenie,,,PSSS... a klienci zadowoleni bo znalazł tanio. Ten pseudo wykonawca ma kilo włókna i 5 litrów plastyfikatora który rozcieńcza cały miesiąc. Tak samo jak pianka dylatacyjna gratis ok ale gr. 1 cm na ogrzewanie podłogowe? nieeee..... 3 mm...

Jeżeli chce się zrobić tanio zawsze można zamówić gorszy piasek (tańszy), wsypać mniej cementu i dodatków i ma się tanio. I gwarancje do drzwi.

Łukaszu, ale to już przerabialiśmy w innym WIELKIM wątku :)

to jest wszystko śmieszne, nas biorą i pewnie Ciebie za drogie firmy, ale... albo robota jest wykonana idealnie, albo nie, i jesteśmy jednymi z firm na muratorze i pewnie nie tylko, które siebie nie zabijają pt. ja robię miksokretem, a Ty robisz anhydryt, każde rozwiązanie jest OK, ale w zależności od potrzeb! Zawsze są różne koszta w zależności od klasy, grubości itd. nie ma co drążyć.. :)

Pozdrawiam

Łukasz

Termolit

Dokładnie.

Ja nie odczułem żebym miał mniej pracy przez anhydryt, mało tego z roku na rok coraz bardziej się rozwijamy. Mamy zamówień na 5 ekip dzień koło dnia, miałbym pracy na dziesięć ale nie w tym rzecz aby przerobić dużo zleceń. Mamy teraz 5 bardzo fajnych ekip, sam również pracuje w jednej z nich (przekonało się o tym wiele osób z forum które robiłem). I nie znajdziesz negatywnej opinii na mój temat na forum, a zrobiłem bardzo wielu klientów.

NIE UWAŻAM SIĘ ZA DROGĄ FIRMĘ, PO PROSTU ZAMAWIAM TAKI TOWAR JAKI CHCE Z NIEGO MOGĘ WYKONAĆ PORZĄDNIE SWOJĄ PRACE CO PRZEKŁADA SIĘ NA NASZĄ JAKOŚĆ I ZADOWOLENIE KLIENTÓW.

W tym roku może zrobiliśmy z 800 zleceń i pozytywnych opinii jest kilka - dlaczego...zadowolony klient ma wykonany dobrze pewien etap i zapomina o tym. Ale teraz popatrz na tyle zleceń wystarczy jedno zrobić źle i wybuchła by burza. Wszędzie byłbyś opisany.

Jeżeli ktoś dzwoni do mnie i pyta mnie o anhydryt nie namawiam go na mixokreta. Nie ważne co wybierzesz tylko kogo.

Nie ma złych technologi są tylko chciwi wykonawcy którzy chcą się dorobić czyimś kosztem. Ale nie w tym rzecz aby robić tanio, szybko i gwarancja do drzwi. Chodz są firmy które biorą dużo za wylewki i wcale nie oznacza że robią to dobrze.

Dziś trzeba wybierać sprawdzone firmy, wtedy budowa to sama przyjemność dla inwestora.