Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć / czarne plamy nad oknami

emkor

Recommended Posts

Witam, mam problem jak w temacie i szukam porady. Dotychczasowe działania - preparaty, malowanie, skrobanie, itp. - dawały tylko krótką poprawę i problem powracał. Ostatnio zastanawiałem sie nad ozonatorem, ale na forach doczytałem, że należy zlikwidować przyczynę występowania wilgoci dlatego postanowiłem opisać swój przypadek:

- w pokojach czarne plamy pojawiają się na całej długości ściany nad oknami, ostatnio również po przeciwnej ścianie – przy meblach

- w kuchni cała ściana z oknem

- łazienka punktowo pół sufitu

Nasze zwyczaje domowe wyglądają tak:

- pranie co kilka dni (suszarka w łazience full + suszarka pokojowa), kupiliśmy elektryczny pochłaniacz wilgoci i uruchamiamy w pokoju na kilka godzin gdy pranie się suszy,

- grzejemy ponieważ moje dziewczyny są ciepłolubne, w dzień i na noc przykręcam na lekkie grzanie,

- gotowanie standard, w łazience prysznic 4 osoby/dzień

- okna w ciągu dnia rozszczelnione , na noc zostaje 1-2 rozszczelnione

- wietrzenie w rozumieniu otwieranie okien najczęściej w pozycji uchylone do góry

- okna plastiki, drzwi wejściowe nowe MDF z uszczelką

- mieszkanie na ostatnim piętrze blok lata `70

- wyciągi nie zatkane bo zgłaszałem i był kominiarz,

Moje obserwacje:

- w projekcie oraz w początku użytkowania rurki C.O. biegły nad oknami, pod sufitem – pewnie jakiś racjonalizator nakazał wyciąć i pozakładać w mieszkaniach odpowietrzniki przy grzejnikach. Przy dotyku cała ściana i sufit jest zimna i wilgotna

- wyciąg raz wyciąga, przy wietrze przeciwnym wpycha powietrze do środka. Na innych blokach są założone wyciągi kierunkowe.

Co mogę zrobić aby pozbyć się wilgoci? Z góry dziękuje za pomoc.

Pochłaniacz - znaczy wyciąg? Prawie pod samym sufitem, może ze 20 cm poniżej sufitu (zarówno w łazience jak i kuchni). Ostatnio był spec ze spółdzielni i stwierdził, że im wyżej tym lepiej.

Blok ocieplony, wygląda na jakieś 5-7 cm styropianu.

Wentylatory z hygro-czujnikami...hmm...poszukam zaraz w necie.