emkor 03.02.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Witam, mam problem jak w temacie i szukam porady. Dotychczasowe działania - preparaty, malowanie, skrobanie, itp. - dawały tylko krótką poprawę i problem powracał. Ostatnio zastanawiałem sie nad ozonatorem, ale na forach doczytałem, że należy zlikwidować przyczynę występowania wilgoci dlatego postanowiłem opisać swój przypadek:- w pokojach czarne plamy pojawiają się na całej długości ściany nad oknami, ostatnio również po przeciwnej ścianie – przy meblach- w kuchni cała ściana z oknem- łazienka punktowo pół sufituNasze zwyczaje domowe wyglądają tak:- pranie co kilka dni (suszarka w łazience full + suszarka pokojowa), kupiliśmy elektryczny pochłaniacz wilgoci i uruchamiamy w pokoju na kilka godzin gdy pranie się suszy,- grzejemy ponieważ moje dziewczyny są ciepłolubne, w dzień i na noc przykręcam na lekkie grzanie,- gotowanie standard, w łazience prysznic 4 osoby/dzień- okna w ciągu dnia rozszczelnione , na noc zostaje 1-2 rozszczelnione- wietrzenie w rozumieniu otwieranie okien najczęściej w pozycji uchylone do góry- okna plastiki, drzwi wejściowe nowe MDF z uszczelką- mieszkanie na ostatnim piętrze blok lata `70- wyciągi nie zatkane bo zgłaszałem i był kominiarz,Moje obserwacje:- w projekcie oraz w początku użytkowania rurki C.O. biegły nad oknami, pod sufitem – pewnie jakiś racjonalizator nakazał wyciąć i pozakładać w mieszkaniach odpowietrzniki przy grzejnikach. Przy dotyku cała ściana i sufit jest zimna i wilgotna- wyciąg raz wyciąga, przy wietrze przeciwnym wpycha powietrze do środka. Na innych blokach są założone wyciągi kierunkowe. Co mogę zrobić aby pozbyć się wilgoci? Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 04.02.2016 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 jak blok "gierkowski" to i termo-izolacja do du... zwłaszcza na ostatnim piętrze, (na jakiej wysokości pochłaniacz ? ) Podobną ścianę (znajomej+trójka dzieci) latem okleiłem 2 cm styropianem i założyłem wentylatory z hygro-czujnikami - na razie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emkor 05.02.2016 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Pochłaniacz - znaczy wyciąg? Prawie pod samym sufitem, może ze 20 cm poniżej sufitu (zarówno w łazience jak i kuchni). Ostatnio był spec ze spółdzielni i stwierdził, że im wyżej tym lepiej. Blok ocieplony, wygląda na jakieś 5-7 cm styropianu. Wentylatory z hygro-czujnikami...hmm...poszukam zaraz w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 07.02.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) chodziło o: " jowa), kupiliśmy elektryczny pochłaniacz wilgoci i urucha " - vide: https://en.wikipedia.org/wiki/Dehumidifier Edytowane 7 Lutego 2016 przez jm.yarec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts