Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł najlepszy

fcgocek

Recommended Posts

Witam wszystkich, chcialem sie was poradzic w wyborze pieca z podajnikiem. Gdyż ilu instalatorow tyle opini a ja chce piec dobry a nie taki bo montujemy go zawsze.... a więc z polecenia w gre wchodza takie firmy jak GALMET DEFRO STELMARK OGNIWO TEKLA KAMEN...

Który z podanych polecacie najbardziej oczywiscie jakość cena oraz cena-jakość...

Chciałem też poradzić się na temat doboru mocy ? Dom o powierzchni okolo 170m2 w tym garaz który też będzie dogrzewany. Dół podłogówka okolo 50m2 , góra ogrzewanie podłogowe w łazience około 20m2 reszta grzejniki... ściana pustak 25cm + styropian 15cm... styropian podłoga 15cm... okna 3 szybowe, strop dach wełna okolo 35cm.

Z góry dzięki za podpowiedzi

Tak będzie to kocioł z podajnikiem, + ogrzewanie wody przez cały rok... myślę o piecu około 15-17 KW czy nie będzie za duży ? Na stronie ciepło właściwe wyszło mi 7 KW zapotrzebowania.

Czy ktoś może się wypowiedzieć jeszcze na temat firm kotłów które podałem ? Którą wybrać ? Lub chociaż wyeliminujcie część żeby ułatwić mi wybór.

Interesuje mnie jeszcze opinia kogoś na temat kotła firmy Galmet, gdyż jedna osoba mi go bardzo zachwalała ? Może ktoś miał styczność z kotłami tej firmy i może coś o nich powiedzieć ?

Ja mam galmeta eko gt 12kw i jestem zadowolony. Wymiennik prosty do czyszczenia a palnik to prosta konstrukcja pancerpola. Polecam ten kociol pod warunkim, ze bedziesz palil eko. A znajac realia to niczym innym nie bedziesz chcial. Ogolnie to za ta kase warto