Slumi 03.02.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Witam, Pisze odnośnie porady co do osłony dla maszyny o wymiarach 5,0 x 4,0m. Otóż potrzebne mi jest wygrodzenie tej przestrzeni tak aby zachować stosunkowo wysoką akustyczność (ponieważ maszyny wytwarza hałas ponad 100 dB), a stosunkową szczelność (ażeby wilgoć nie rozprzestrzeniała się poza wygrodzonym obszarem). Maszynę musiałby wygrodzić na 6,0 x 5,0 x 3,0 m (Dł. x Sz. x Wys.) Myślałem nad jakąś konstrukcją stelażową z wełną i płytami GK impregnowanymi, ale nie wiem czy to spełni swoje zadanie. Wilgotność w pomiszczeniu z pewności przekroczy wilgotność jak w typowej łazience. Proszę o poradę w jakim kierunku powinienem szukać rozwiązania Z góry dziękuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fruzin 03.02.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Ścianka/ściana z keramzytobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.02.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 płyta warstwowa wypełniona wełną na stelażu stalowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 04.02.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Lepszą izolacyjność akustyczną niż płyty warstwowe mają ściany z kaset stalowych wypełnionych wełną STALROCK MAX przykrytą stalową blachą trapezową. Takie rozwiązanie pokazane jest w filmie na YouTube https://youtu.be/JHQUE9ZwML4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.02.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 fajny system. jak to ma sie cenowo do płyt warstwowych wypełnionych wełną? Chodzi mi o koszt samego materiału. Tak orientacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 11.02.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Koszt rozwiązania zależy głównie od cen kaset stalowych i blachy elewacyjnej. Gotowe rozwiązanie z kaset 100/600, blachą trapezową i wełną STALROCK MAX grubości 140 mm powinno być tańsze od płyty warstwowej z rdzeniem z wełny mineralnej o około 10%. Izolacyjność akustyczna takiej ściany to nawet Rw=46 dB, a przy układzie blachy elewacyjnej w poziomie Rw=48 dB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts