Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jak jest na dworze minusowa temperatura to pompa podłogówki częściej się załącza i wszystko działa. Przy obecnej pogodzie mam problem.

Czy do zaworu trójdrożnego powinna być podłączona zimna woda czy woda z powrotu? U mnie z kotła miesza się z powrotem a ten teraz ciepły - nie ma co chłodzić tego powrotu za bardzo i pompa sporadycznie się załącza.

inst.jpg

https://forum.murator.pl/topic/208090-pod%C5%82og%C3%B3wka-nie-zawsze-dzia%C5%82a-z%C5%82a-instalacja/

Nic mi to nie mówi. Gdzie mierzone? Startuje powyżej tej temperatury czy poniżej? Nie rozumiem dlaczego on ją odłącza. Działa jakieś zabezpieczenie?

U nas kiedyś było podobnie. "zimna" woda do zaworu termostatycznego została podpięta do powrotu z wężownicy bojlera (hydraulicy mieli bliżej). Układ miał tylko jedną pompę, dlatego jak bojler był naładowany to powrót z wężownicy nie był w ogóle wychłodzony. Gorąca woda trafiała na zawór termostatyczny i puszczał ją (o niemałej temperaturze) na podłogę. Instalacja wymagała przeróbki.

Edytowane przez genezyp

Za tym okrągłym termometrem pod pompą jest czujnik na rurze i podaje temperaturę na sterownik. Startuje poniżej. Jak temp na kotle spadnie np do 40st i na sterowniku podniosę na 42st to załączy tą pompę i wyłączy jak osiągnie te 42st. Nie wiem na ile bezpiecznie dla podłogówki mogę podjechać z tą temperaturą:( Z tym, że to chyba nie tak powinno działać - moim laickim zdaniem, bo nie uśmiech mi się majchrować ciągle tym ustawieniem:(

Poza tym, po całkowitym zakręceniu zaworu na CO - np wiosną podłogówki już w ogóle nie załączę - też nie wiem dlaczego bo to chyba dwa oddzielne obwody.

Edytowane przez grzech25
Za tym okrągłym termometrem pod pompą jest czujnik na rurze i podaje temperaturę na sterownik. Startuje poniżej. Jak temp na kotle spadnie np do 40st i na sterowniku podniosę na 42st to załączy tą pompę i wyłączy jak osiągnie te 42st. Nie wiem na ile bezpiecznie dla podłogówki mogę podjechać z tą temperaturą:( Z tym, że to chyba nie tak powinno działać - moim laickim zdaniem, bo nie uśmiech mi się majchrować ciągle tym ustawieniem:(

Poza tym, po całkowitym zakręceniu zaworu na CO - np wiosną podłogówki już w ogóle nie załączę - też nie wiem dlaczego bo to chyba dwa oddzielne obwody.

Wydaje mi się, że na sterowniku masz za wysoko ustawioną temperaturę załączenia pompy. Poszukaj w nim taki parametr i zmniejsz na np 35*.

Kocioł na ekogroszek o sterowaniu pisałem wyżej - sterownikiem kotła.

Nasuwa się jeszcze pytanie. Na fotce zaznaczyłem na czerwono powroty. Czy możliwe jest, że pompa po załączeniu bierze wodę z boilera (na niebiesko), zamiast z powrotów albo bardziej z boilera?

inst2.jpg

Weź chłopie zrób więcej zdjęć i bardziej czytelne. Z tego Twojego zdjęcia widać tylko że masz dwie pompy i zawór 3d. Powrót do zaworu 3d powinien być wzięty tylko z powrotu podłogówki. Jest zawór zwrotny przy pompie od ogrzewania podłogowego? Edytowane przez gersik

A widzisz - u mnie jest i z podłogówki i z kaloryferów - czyli stąd może być problem?

Nie bardzo się orientuję ale to mosiężne nad pompą to może być zawór zwrotny? Zresztą nad niebieską pompą też jest coś takiego.

2014-10-28 (1).jpg

i zrobić coś ze sterowaniem pompą bo dalej nie wiem jak to działa ;)

Możliwe, że czujnik temperatury za pompą służy jako zabezpieczenie żeby nie poszła za gorąca woda na podłogę? BO po co miałby być ten czujnik tam... CO to za sterownik?

W sensie co ze sterowaniem pompą? Magicy wymyślili to w ten sposób, że CO i CW (boiler) są podpiętę pod jedną pompę (niebieską) - na sterowniku CO, a podłogówka pod czerwoną i na sterowniku CW.

Zawór zwrotny jest i pod czerwoną pompą. Sterownik Master 500 DKsystem. Bo dokładnie do tego służy ten czujnik - masz rację:)

WP_20160204_003.jpg

Edytowane przez grzech25
  • 8 months później...
Masz zmienić powrót do zaworu 3d i dać lepsze zdjęcia.

powrót zmieniony i teraz w końcu działa jak trzeba :)

Tylko jedno pytanko odnośnie pompy co/cw - po tej operacji słychać w niej powietrze. Próbowałem odkręcać lekko tą śrubę ale w zasadzie sama woda wycieka. Jak ją odpowietrzyć by sam szum wody w niej pozostał :)?