cactus 03.02.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 witamMam drzwi balkonowe 200 x 230 wysokie. Na tą chwile przewidywalem przesuwne, oferty są od 3600 do 5200 w zaleznosci od producenta, firmy montującej itd. Cieply montaz wliczony. Mam dwa pytanka do fachowców: lepiej pozostać przy przsuwnych czy zmienic na otwierane? Jakie oszczednosci mogą być na tej sumie ?Z praktycznego punktu widzenia i trwalosci prosze o wady i zalety obu rozwiązań.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 03.02.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Nie za wąskie na przesuwne? Chyba przy tej szerokości ruchomy słupek bedzie wygodniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 03.02.2016 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Nie wiem czy nie za wąskie zbieram opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.02.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Może zacznijmy od tego że jako dwuskrzydłowe z ruchomym słupkiem jest nie do wykonania wielu systemach jako HS czyli podnoszony i przesuwany otwór jest za wąskiW tym gabarycie Jedyne co możesz zrobić Moim zdaniem to drzwi uchylone i przesuwane czyli PSK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 03.02.2016 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 No moge jeszcze miec stały słupek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.02.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Ale to i tak jest dla tej wysokości bardzo szeroko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 03.02.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Przy 2m szerokosci okna i zastosowaniu przesuwki psk bedziesz mial swiatlo wyjscia max 85cm.Przy ruchomym slupku po otwarciu 2 skrzydel bedzie szeroko tylko trzeba sie liczyc, ze zajma one troche miejsca wewnatrz pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 04.02.2016 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 (edytowane) czyli mimo wszystko lepiej przesuwne ? dlaczego nie moge uzyć technologii HST ? PSK dla małych dzieci bedzie bardzo niewygodne a moze nawet niemozliwe do samodzielnego otwierania... czy skrzydło metr na 230 to az taki problem ? Edytowane 4 Lutego 2016 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 04.02.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Nie wiem dlaczego nie możesz użyć HST, ja mam planowaną szerokość drzwi 220 i też sprzedawcy odradzają HST i proponują PSK, nie wiem dlaczego, może ze względu na cenę ? HST będzie kosztowało 2x więcej niż PSK, ale osobiście biorę pod uwagę tylko HST ewentualnie otwierane z ruchomym słupkiem, system PSK mi też nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziz 04.02.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Jako laikowi wydaje mi się że HST przy tej szerokości będzie przerostem technologii nad treścią . System ten daje możliwość wykonania skrzydeł po 3 metry albo i więcej i do takich ciężarów jest dostosowany. Ja miałam podobny dylemat. od zawsze chciałam HST, a mam otwór 2,5m. Ostatecznie wybrałam PSK z automatem - również ze względu na to że 2,5 metra dalej będę miała zwykłe drzwi rozwieralno-uchylne i czuję w kościach że tamtędy będę częściej wychodzić niż otwierać okno w rogu salonu No ale niezależnie od czynników decyzja zawsze należy do klienta i wydaje mi się że nie ma żadnych przeciwskazań Sąsiad ma HST 2,4m i jest zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konkubina 04.02.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Moi rodzice zrobili sobie przesuwne okno pcv 220 szer x 250 wys (nie HS, tylko z takim szarym czymś jak na zdjęciu) i po dwóch latach już jest problem z otwieraniem i zamykaniem. I już wiem, że jak będziemy wybierać okna do salonu to tylko fix i RU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.02.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 ... planowaną szerokość drzwi 220 i też sprzedawcy odradzają HST i proponują PSK, nie wiem dlaczego, może ze względu na cenę ? HST będzie kosztowało 2x więcej niż PSK, ale osobiście biorę pod uwagę tylko HST ewentualnie otwierane z ruchomym słupkiem, system PSK mi też nie odpowiada. Może i dlatego że boją się podać Ci cenę Przede wszystkim odradza się HS w tej szerokości bo: - estetyka, dla wielu ważna, dużo profila przy małej szybie - rozstaw sanek powodujący częste spadanie lekkiego skrzydła z prowadnicy przy bardziej hmmm dynamicznym użytkowaniu, nawet jak odboje są na górze i na dole ościeżnicy - jeszcze mniejsze światło przejścia jak w przypadku PSK Szerokość jest lekko bez sensu Dla dwuskrzydłowego za szeroko Dla innych rozwiązań za wąsko A skoro rozważasz HS nie pomyślałeś o innym rozwiązaniu ? drzwi balkonowe z niskim progiem i obok fix ? Opcja chyba najtańsza, można szerokość skrzydła wykonać w gabarycie dopuszczalnym w danym systemie, fakt, podział byłby wtedy niesymetryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 04.02.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 u nas planowane bylo 200 x 238 - otwierane z ruchomym słupkiem. okazalo się, że ta szerokość budzi wątpliwości, po zmniejszeniu do 198 jest ok czyli 1cm na skrzydle i łapiemy sie na gwarancję. mąż wykleił 2cm xps z jednej strony i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 04.02.2016 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 A skoro rozważasz HS nie pomyślałeś o innym rozwiązaniu ? drzwi balkonowe z niskim progiem i obok fix ? Opcja chyba najtańsza, można szerokość skrzydła wykonać w gabarycie dopuszczalnym w danym systemie, fakt, podział byłby wtedy niesymetryczny Taka opcję tez moge rozważyć z jednym fixem, ile wtedy mogloby miec otwierane skrzydło maksymalnie? Czy ktoś ze sprzedawców tu na forum mógłby podać cene okna ze sredniej pólki HS w tych wymiarach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 04.02.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Taka opcję tez moge rozważyć z jednym fixem, ile wtedy mogloby miec otwierane skrzydło maksymalnie? Czy ktoś ze sprzedawców tu na forum mógłby podać cene okna ze sredniej pólki HS w tych wymiarach ? Ja na HS-a miałem 2 wyceny jedna na 8700, a druga sprzedawca zaproponował coś takiego, że cały otwór to drzwi i przy otwieraniu całość chowa się w warstwę ocieplenia. Brzmiało sensownie, drzwi we wnęce więc nie problem na całej ścianie dać grubiej styropianu, aby było też miejsce na drzwi, ale brakuje ściany z boku aby całe drzwi mogły się schować. To miało by kosztować ok 11000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 04.02.2016 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 11tys to kosztują moje wszystkie pozostałe okna oprócz tego tarasowego Więc chyba pozostane przy fixie na połówce. Ciekawe skąd sie bierze taka wysoka cena HSa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.02.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 11tys to kosztują moje wszystkie pozostałe okna oprócz tego tarasowego Więc chyba pozostane przy fixie na połówce. Ciekawe skąd sie bierze taka wysoka cena HSa.kurcze, ostatnio widziałem Teslę, też zadawałem sobie pytanie dlaczego kosztuje ponad 600 tyś Chciałbym ale nie stać mnie i nie dręczyły mnie pytania dlaczego aż tyle Cena jest ceną - chcesz masz na to to i masz. Tyle w temacie cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 04.02.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Szerokość jest lekko bez sensu Dla dwuskrzydłowego za szeroko Dla innych rozwiązań za wąsko A skoro rozważasz HS nie pomyślałeś o innym rozwiązaniu ? drzwi balkonowe z niskim progiem i obok fix ? Opcja chyba najtańsza, można szerokość skrzydła wykonać w gabarycie dopuszczalnym w danym systemie, fakt, podział byłby wtedy niesymetryczny A jaka szerokość (minimalna) na HST jest sensowna ? Przy szerokości 220 miałem wycenę na otwierane z ruchomym słupkiem i nic mi nie wspominano o tym, ze nie będzie na taką szerokość gwarancji itp. Zresztą w tym salonie mieli na wystawie chyba 220 z ruchomym słupkiem i ten sam wymiar PSK, oraz HST 250. Dlatego każdemu systemowi dobrze przyjrzałem się i zdecydowanie odrzuciłem PSK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 04.02.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Tu masz HST o szerokości 2100mm. Ja mam w biurze na wystawce HST o szerokości 2000mm tyle, ze dość niskiego i nie widzę przeszkód w stosowaniu takich małych przesuwek w wersji HST. Minusem na pewno jest dość słaby parametr Uw. http://wrzucaj.net/images/2016/02/04/2224ad4f49687ac52ff3c91a7a36dcf0.jpghttp://wrzucaj.net/images/2016/02/04/0af1935b47d4e06cc13f47bfa3b58d1a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 04.02.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Dzięki ClNEK za fotki, jednak faktycznie przy takiej szerokości tego szkła za dużo nie ma i ramy zajmują duży procent takich drzwi. Chyba jednak skończy się na otwieranych, a "zaoszczędzone" pieniądze to na wiele różnych sposobów będzie można włożyć w dom. Dzisiaj kupiłem Ytonga na ściany nośne na cały dom i wydałem tyle co za 1 małego HS-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts