Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W innym wątku opisałem moją nieudaną próbę pomalowania na biało pokoju - zgodnie z instrukcją - "sztuką budowlaną". Mam mieszkanie deweloperskie, ściany wymagają jedynie drobnych korekt - kwestia faktury (drobne rysy i w niektórych miejscach chropowaty tynk).

Jaką mam zastosować kolejność prac? Pytam jeszcze raz bo szlifowanie, odpylenie, gruntowanie, szpachlowanie (finish) i farba gruntująca - było złą decyzją. Tak samą złą decyzją było - gruntowanie, szpachlowanie (finish), gruntowanie ze spryskiwacza + wałek, farba właściwa.

Użyte produkty: Grunt - acryl-putz, szpachla - acryl-putz finish, farba gruntująca - śnieżka, farba właściwa - śnieżka prestige.

Jaką mam zastosować kolejność prac aby biała farba trzymała się ściany i nie pojawiały się dziury, placki i przebarwienia?

Farba gruntująca Forste, do poczytania na innych wątkach ... sam też ją polecam ... bez żadnego gruntu, prosto na tynk, jedna warstwa całkowicie wystarcza...

Już zamówiłem, farba w drodze. Spróbuje też ją zastosować na jednej ścianie gdzie mam gładź finish. Może nie zmyje gładzi.

Niestety, tą farbą też nie udało mi się zamalować gładzi - zerwała ją. Najprawdopodobniej tej gładzi trzeba dać kilka warstw i to grubo, żeby później farba jej nie zrywała. Na kawałku ściany zamiast gładzi finish użyłem zwykłego gipsu szpachlowego (Dolina Nidy) - niestety farba gruntująca na gipsie zrobiła zupełnie inną strukturę niż na tynku. 2 warstwy gruntującej + 2 właściwej i dziury jak na księżycu. Nie do zamalowania.

właściwa kolejność prac to szpachlowanie gipsem np gips francuski potem gruntowanie pod farbę (nie musi to byc jakiś drogi grunt) a następnie malowanie. Jezeli przy malowaniu gips odrywa się od tynki to trzeba przemalować rozwodniona farbą a nastepnie typową farbą "dobrej firmy".

http://www.dreslerstudio.pl

Niestety, tą farbą też nie udało mi się zamalować gładzi - zerwała ją. Najprawdopodobniej tej gładzi trzeba dać kilka warstw i to grubo, żeby później farba jej nie zrywała. Na kawałku ściany zamiast gładzi finish użyłem zwykłego gipsu szpachlowego (Dolina Nidy) - niestety farba gruntująca na gipsie zrobiła zupełnie inną strukturę niż na tynku. 2 warstwy gruntującej + 2 właściwej i dziury jak na księżycu. Nie do zamalowania.

Nie nie nie... skoro farba "zrywa" gładź, to znaczy, że gładź nie trzyma się tynku. Ja bym nie pudrował trupa, tylko zerwał głaz w miejscach w których się właściwie nie trzyma podłoża, skoro gruntowanie przed malowaniem nie wystarcza, i wykonał na nowo. Ewentualnie dobrze zagruntować ściany i jeszcze raz wykonać gładzie, ale to naprawdę dobrym gruntem, żadne tam marketowce

ps. A co dewloper na to ? Wszak to zakrawa na błędy wykonawcze - jakby brak gruntowania tynków przed wykonaniem gładzi ?

..., ale to naprawdę dobrym gruntem, żadne tam marketowce

Nie znam się na gruntach. Na forum odradzali UNI GRUNT bo niby zacieki to zastosowałem Acryl-Putz 40.

ps. A co dewloper na to ? Wszak to zakrawa na błędy wykonawcze - jakby brak gruntowania tynków przed wykonaniem gładzi ?

Gips szpachlowy się trzyma, zatem prawdopodobnie jest to kwestia sposobu nakładania tego finisha. Mam wrażenie, że gładź finish (acryl-putz) nie nadaje się bezpośrednio na tynki, albo trzeba zrobić kilka warstw.

W moim przypadku ściany mam w 90% nadające się pod malowanie np. farbą gruntującą a dla tych 10% drobnych niedociągnięć robić kilka warstw gładzi na całej ścianie jest bez sensu.

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

wykończeniową gładź szpachlową ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i-gotowe-masy-szpachlowe/opis/acrylputz-fs20-finisz należy nakładać w co najmniej dwóch warstwach (każda warstwa powinna mieć jednorazowo grubość 1-3 mm).

Na zagruntowane ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gu40-grunt-uniwersalny podłoże polecam ponowne nałożenie gładzi w dwóch warstwach. Po przeszlifowaniu i odpyleniu gładzi należy ją pokryć gruntem ACRYL-PUTZ® GU. Trzeba pamiętać o całkowitym wyschnięciu gładzi - na czas schnięcia ma wpływ panująca w danym pomieszczeniu temperatura i wilgotność. Grunt powinno się nakładać w niewielkiej ilości, delikatnie, nie dociskając zbytnio wałkiem lub pędzlem do podłoża, żeby nie rozpuścić gładzi. Po wyschnięciu gruntu ścianę pokrywamy emulsją podkładową Śnieżka Grunt: http://www.sniezka.pl/produkty/farby-wewnetrzne/gotowe-kolory/opis/sniezka-grunt a następnie farbą nawierzchniową.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka