Tomek Nowakowski 04.02.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Witam wszystkich. Nie znalazłem podobnego tematu więc zakładam nowy.Mam w projekcie dwa okna połaciowe 78x140 umieszczone obok siebie. Zastanawiam się nad umieszczeniem jednego większego 134x140 lub 134x160 od Veluxa. Kąt nachylenia dachu to 26 stopni. Czy ma ktoś doświadczenie jak okna takich rozmiarów zachowują się w rzeczywistości w różnych warunkach atmosferycznych (zima, lato). Czy ciężko jest je uchylić oraz czy wpływają niekorzystnie na dach? Zastanawiam się nad pakietem jedno lub dwukomorowym. Pozdrawiam i dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marziel 04.02.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Zastanów się czy naprawdę potrzebujesz mieć dziurę w dachu? Na początek kilka linków, jest tego więcej więc warto poświęcić chwile i przejrzeć muratora.. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245285-montowa%C4%87-okna-dachowe-czy-nie&p=7049392#post7049392http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223322-Okno-dachowe-woda-l%C3%B3d-gniciehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?244719-Zlodowacia%C5%82e-i-mokre-okna-od-wewn%C4%85trzhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?244721-Okna-dachowe-FAKRO-l%C3%B3d-od-%C5%9Brodka Generalnie sytuacja jest wszędzie dość podobna, na oknie skrapla się para, zimą pojawia się lód, okna wychładzają pomieszczenie, hałasują podczas deszczu, wiatr potrafi nawiać wodę pod uszczelki. Winę za te problemy producenci zrzucają na użytkowników, dodatkowo zalecają montaż grzejników pod oknami co moim zdaniem jest po prostu tuszowaniem problemu. Jaki ma sens grzanie powietrza pod oknem które ulatuje sobie do nieba? Reasumując ja bym drugi raz nie montował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 04.02.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 ^^ Wszystko zależy od rozstawu krokwi, przy oknach większych od rozstawu krokwi trzeba robić wymian i de facto osłabia się tę część więźby. Ja bym jednak zrobił okno szerokości dostosowanej do rozstawu krokwi i zrobił zespolenie dwóch , trzech okien ze sobą. Jest to droższe rozwiązanie ponieważ producenci cenią sobie bardzo podwójne lub potrójne kołnierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek Nowakowski 04.02.2016 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Dziękuję za odpowiedź ale powyższe linki widziałem i nie ma w nich nic o dużych oknach dachowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 04.02.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Witam, Większe wymiary okien w niczym nie odbiegają od wymiarów mniejszych w kwestiach funkcjonalności czy też obsługi. W przypadku większych wymiarów mogą co prawda wystapić ograniczenia związane z montażem np. rolet zewnętrznych ale tylko w wybranych wersjach okien. Decydując o umiejscowieniu okien dachowych musimy brać pod uwagę ważną regułę, w myśl której lepsze efekty oświetlenia uzyskamy stosując kilka mniejszych okien umieszczonych w różnych punktach dachu, niż przez zastosowanie jednego dużego okna. Z poważaniem Konsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.02.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 ... trzeba robić wymian i de facto osłabia się tę część więźby. .. I to pisze konstruktor! Osłabia się tylko teoretycznie (mieści się to w błędzie obliczeniowym). Natomiast gdyby istotnie miało wystąpić znaczące osłabienie należy odpowiednio dobrać przekrój sąsiadujących krokwi. I to rola konstruktora. Okno podobnie jak komin można ulokować na dachu prawie w dowolnym miejscu. Czasami spotykam się z lokowaniem przez projektantów kominów w koszach i narożach co świadczy o ewidentnym braku doświadczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 04.02.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 ^^Sam jesteś błąd obliczeniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.02.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 ^^ Sam jesteś błąd obliczeniowy To są merytoryczne argumenty? Idź spać "jacentyy":yes:. Może coś mądrzejszego napiszesz rano jak będziesz wypoczęty? Dobranoc:bye:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 04.02.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 ^^ A Ty potrafisz merytorycznie dyskutować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroszon 16.02.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 ^^ Sam jesteś błąd obliczeniowy Najbardziej epicka odpowiedź na forum, jaką widziałem:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 16.02.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 spotykam często duże okna dachowe i nie są one otwierane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eksperci firmy OKPOL 26.02.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Duże okna dachowe o niestandardowych wymiarach na pewno podkreślą oryginalny design domu. Odpowiednio dobrane do powierzchni połaci, znakomicie spełnią swoją funkcję. Przy cięższych oknach, polecamy zdecydować się na mechanizm obrotowy. Dzięki niemu, będzie można w łatwy sposób i bez większego wysiłku otworzyć skrzydło. Najlepiej wybrać model z pakietem trzyszybowym, który zdecydowanie podniesie poziom energooszczędności. Pozdrawiamy,Eksperci firmy OKPOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.02.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Król jest tylko jeden - VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.02.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Z całym szacunkiem dla firmy Velux ale takie stwierdzenie to lekka przesada. I tak sobie myślę, że takie wpisy firmie Velux nie są potrzebne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 29.02.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Z całym szacunkiem dla firmy Velux ale takie stwierdzenie to lekka przesada. I tak sobie myślę, że takie wpisy firmie Velux nie są potrzebne. Pozdrawiam. Panie Andrzeju. To nie jest reklama Veluxa, te okna są po prostu bardzo dobre a reszta producentów okien połaciowych, niestety ale "małpuje" większość rozwiązań Veluxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.02.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Ja nie kwestionuję jakości okien firmy Velux. To jeden z liderów rynku światowego. Jest wolny rynek i każdy z producentów zabiega o klientów wprowadzając ciekawe nowości a nie "małpuje". Ja kwestionowałem stwierdzenie, że "król jest tylko jeden". I żeby była jasność nie widzę nic złego, w tym że jesteś sympatykiem i propagatorem tej firmy ale to wcale nie upoważnia do takich stwierdzeń. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts