Connor 04.02.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Witam, zamierzam samodzielnie wybudować budynek gospodarczy w technologii szkieletowej z przeznaczeniem na garaż oraz z tyłu niewielkie pom. gospodarcze. Wymiary 8.5 m na 4 m, dach jednospadowy. Konstrukcja z elementów o wymiarach 12x 6 cm. na zewnątrz szalówka od środka osb Potrzebuje porady w kwestii fundamentów, z drewnianą konstrukcją poradzę sobie sam nie mam jednak doświadczenia w pracach betoniarskich. Wymyśliłem ze budynek będzie posadowiony na fundamencie z lanego betonu nieco nad pow. gruntu . na to izolacja bitumiczna i podmurówka z bloczków betonowych 12x24x48. postawionych na boku 12 cm. tak by podwalina o szer 12 cm zlicowała sie od środka i na zewnątrz.. Chyba wiatr nie oderwie budynku z bloczkami od fundamentu? Potrzebuje by ktoś mi podpowiedział jak głęboko posadowić fundament i o jakiej szerokości tak by nie narobić roboty i nie pakować się w koszty a jednocześnie zachować stabilność konstrukcji. od razu powiem że wykluczam posadowienie na słupach, działka jest nieco niżej położona od sąsiednich i chciałbym by dzięki bloczkom budynek był trochę wyniesiony do góry. podłoże glina i iły lokalizacja - najdzikszy wschód:) Dysponuje sporą ilością polnych otoczaków które mógłbym wykorzystać do betonowania. Czy konieczne jest zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 05.02.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Posadowienie standardowo powinno być na głębokości min: 1.2m. Dałbym jakieś słabe zbrojenie, ale można też bez.\Jak będzie to bardzo lekka konstrukcja to może polecieć z bloczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts