ZałamanaAnka 04.02.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 (edytowane) Dzień dobry Wszystkim, Wraz z narzeczonym kupujemy mieszkanie i oczywiście musimy zrobić w nim remont, ponieważ jego stan jest, no cóż bardzo średni. Najbardziej męczącym mnie tematem jest istniejąca instalacja gazowa. W mieszkaniu znajduje się c.o. miejskie, natomiast wodę ogrzewać musimy sami. Chcielibyśmy zamontować gazowy ogrzewacz wody z zamkniętą komorą spalania (żebym mogła go ukryć w szafce w kuchni). Stary junkers znajduje się w łazience i absolutnie go tam nie chcę, ponieważ łazienka jest zbyt mała. I teraz tak: 1. Czy mogę przenieść podgrzewacz wody do kuchni bez planu/projektu? zostałby w tym samym kominie, co teraz. 2. Czy można wymienić stare paskudne rury gazowe od licznika/pionu na miedziane bez projektu, zakładając, że będą szły w tym samym miejscu? oprócz istniejącego podłączenia gazu do łazienki. 3. Jak to wygląda od strony prawnej, potrzebuję pozwoleń na zmianę instalacji? Jakichś odbiorów itd. (proszę wybaczyć mi mój brak wiedzy na ten temat). Dołączam rzut mieszkania. Pozdrawiam, Anka Edytowane 4 Lutego 2016 przez ZałamanaAnka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.02.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Wymiana instalacji gazowej bez zmiany jej przebiegu na zgłoszenie. Skontaktuj się z zarządca budynku.Kocioł kondensacyjny ma inne wymogi co do komina niz kocioł z otwartą komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZałamanaAnka 04.02.2016 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Wymiana instalacji gazowej bez zmiany jej przebiegu na zgłoszenie. Skontaktuj się z zarządca budynku. Kocioł kondensacyjny ma inne wymogi co do komina niz kocioł z otwartą komorą spalania. dziękuję za szybką odpowiedź, zaraz poszukam informacji odnośnie wymogów kominowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.02.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 zaraz poszukam informacji odnośnie wymogów kominowych Komin 'rura w rurze" lub do wykorzystania dotychczasowy komin jeśli umożliwi wstawienie przewodu spalinowego fi 60 - fi 80 i jest czysty. Średnice min. dla przewodu spalinowego znajdziesz w danych kotła kondensacyjnego. Średnica zewnętrzna komina do którego będziesz wprowadzać przewód spalinowy - min.120 mm /standard/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.02.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) Spam Edytowane 10 Lutego 2016 przez panfotograf Spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts