Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na gładż finish?

Recommended Posts

Na nowym tynku położyłem od razu gładź finish (acryl-putz). Po wyszlifowaniu w niektórych miejscach przez gładź prześwituje tynk. Co teraz położyć aby trzymała biała farba.

Dodam, że na wcześniejszych ścianach kładłem farbę gruntującą śnieżki - efekt - tam gdzie było cienko gładzi, farba nie trzyma (a właściwie to chyba farba zebrała gładź) i powstała inna struktura i dziury.

Drugi sposób polecany przez magika od śnieżki taż nie zadziałał. Na gładź prysnąłem gruntem (acryl putz) zraszaczem pod ciśnieniem (mgiełka) i następnie rozprowadziłem go wałkiem. Niby wszystko ok, ale po położeniu pierwszej warstwy farby właściwej efekt podobny jak wcześniej (dziury i inna struktura) i dodatkowo w niektórych miejscach grunt zmienił kolor cienkich warstw gładzi (na ciemny) także nie da się tego ustrojstwa zamalować

Ponawiam zatem pytanie - co położyć na gładź finish aby biała farba trzymała i nie było prześwitów.

Poprawiałem sufit niedawno po praproku, był już pomalowany a ja musiałem w niektórych miejscach wygładzić bo szpachla była niewytarta, wydarłem dziury aż do płyty G-K, w innych miejscach uzupełniałem dołki.

Tam gdzie czyściłem to przejechałem unigruntem z atlasu i dopiero na to acryl-putz śnieżki, po dokładnym wyschnięciu, przeszlifowaniu papierem 220 i odpyleniu przeleciałem to małym wałkiem farbą guntującą beckers designer primer, w paru miejscach jeszce delikatnie papierem ściernym (jeśli się okazało, że nie doczyściłem idealnie).

Na gotowo pomalowałem 1 raz farbą głęboko matową tikkurila anti-reflex. Efekt zadowalający i nic nie odłaziło podczas malowania. Nic nie prześwituje.

• 4 weeks później...

Szanowny Panie,

najprawdopodobniej gładź została położona w zbyt cienkiej warstwie. Wyrób należy nanieść w co najmniej dwóch warstwach (grubość jednej warstwy powinna wynosić 1-3mm). Polecam przeszlifowanie ściany, jej odpylenie i zagruntowanie warstwą ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gp41-grunt-gleboko-penetrujacy Tak przygotowaną powierzchnię można następnie pomalować wybraną farbą nawierzchniową.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka