Krix 04.02.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Inwestując w PC ewentualne problemy z awaryjnością analizuję przede wszystkim tylko w przypadku samej pompy.Czy jednak dolne źródło, to wszystko co będzie w odwiercie i sam odwiert też może generować jakieś problemy? spotkał się ktoś z czymś takim? dużo techniki w tym nie ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 05.02.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Jeśli będzie właściwie zwymiarowane (pionowe), lub przewymiarowane a przynajmniej na miarę (poziome) to nie powinno być problemów. Oczywiście zakładając, że wszystko jest zrobione zgodnie ze sztuką. Jak jeszcze zastosuje się rury PE-RC to wymiennik powinien przetrwać co najmniej tyle co dom. W przypadku pionowego spotkałem się z jednym opisem zamrożenia DZ, ale stało się to dla tego iż planowana temperatura w domu uwzględniona do obliczeń była 20 a w domu grzano do 23 C, ocieplenie domu było mniejsze niż planowane w OZC i w efekcie czego obliczeniowe zapotrzebowanie na ogrzewanie było sporo większe niż planowane.Wiadomo, że odwierty są droższe niż poziome i w tym przypadku (chyba) nikt nie przewymiaruje odwiertów. Jeśli masz trochę wolnej działki to polecam poziome DZ, zwłaszcza, że można to zrobić samemu (z pomocą koparkowego), a jak chodzi o średnio roczną sprawność pompy na poziomym (lekko przewymiarowanym) w porównaniu do pionowego (na miarę) to powinno być praktycznie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 06.02.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Popieram przedmówce ja również przewymiarowalem DZ robione z ojcem. Rura zalamala mi się w dwóch miejscach wyprostowalem,sprawdziłem ciśnieniowo i jest ok. Polecam wlasnoręcznie i troszkę grosza zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 06.02.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Przy okazji ja robiłem rurami SDR 17 RC z Rurgazu. Bardzo ich polecam ich bardzo. Zamówiłem u nich rury praktycznie z dnia na dzień. Powiedzieli mi gdzie w okolicy jadą następnie umówiłem się z tamtą hurtownią i wyszło super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts