Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozbudowa domu na ziemi rolnej- odrolnienie

saabina2

Recommended Posts

Mam gospodarstwo rolne 1,3 h z istniejącym już domem mieszkalnym i budynkami gospodarczymi (stodoła, budynek inwentarski itp.) W podatku rolnym teren zabudowany oznaczony jest jako B-R użytki rolne zabudowane. Być może to fachowo nazywa się to zabudową zagrodową. W każdym razie chcę dobudować do tego istniejącego już domu pokój o pow.zabudowy 40 m2. w 2013r. wystąpiłam o warunki zabudowy gdzie we wnoisku do waruków wpisałam „rozbudowa budynku mieszkalnego jednorodzinnego”. Warunki takie dostałam. Ale jest w nich napisane (w analizie terenu) coś takiego: teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolnicze. Powyższe wynika z faktu iż działka objęta wnioskiem stanowi grunty BRVI, SVI, RIV, RV”. Martwią mnie te cele nierolne, ponieważ dotąd płacę podatek rolny, a wszystkie zabudowania są na użytkach rolnych oznaczonych w ewidencji jako B-RVI. Jeżeli teren zostanie wyłączony z produkcji rolnej to mogę stracić status rolnika i będę mieć duży problem gdyż za budynki gospodarcze będę mieć kilka tysięcy zł rocznie do zapłacenia. W urzędzie gminy, twierdzą, że jedynie owe 40 m2 nowej zabudowy pod budynkiem zyska status B i przestanie być użytkiem rolnym, ale nie są tego pewni… Czy wystąpiłam zatem źle o warunki zabudowy i gdy rozpocznę rozbudowę grunty B-R utracą status użytków rolnych? Słyszałam, że właśnie wz potrafią odrolnić grunty, ale w przypadku gdy prowadzę gospodarstwo rolne jest to dla mnie absolutnie niekorzystne. Geodeta mówi co innego, projektant też, w urzędzie miasta nie są pewni...Proszę o poradę.

Odrolnienia wymagają grunty klasy III i lepsze, Ty takich nie posiadasz. Do tego wyraźnie w WZ jest napisane, że teren nie wymaga odrolnienia, więc jak będziesz składać w starostwie zgłoszenie rozbudowy wraz z projektami, to nie powinni wymagać dodatkowego dokumentu o odrolnieniu.

Najlepiej zadzwonić do starostwa, do osób, które będą analizować wniosek a nie pytać geodety czy projektanta. Możesz podjechać ze swoją WZ i dowiedzieć się od urzędniczki, czy to jej wystarczy.

Tak, rozumiem, że klasa VI nie wymaga zgody na odrolnienie i już nie potrzebuję zatem żadnych dodatkowych decyzji wyłanczających. Na takich klasach ziemi grunt przestaje być rolnym automatycznie po wydaniu pozwolenia na budowę. Tyle właśnie, że ja nie chcę by tu cokolwiek było odrolnione. I nie wiem jak to jest w przypadku właśnie w przypadku rozbudowy do na ziemi gruntu rolnego wchodzącego w skład gospodarstwa rolnego. Na ten temat chciałabym się dowiedzieć.