Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc. Montaż drzwi bez węgarków. Estetyczne wykończenie.

Recommended Posts

Witam.

Z racji iż jest to mój pierwszy post chciałem się najpierw przywitać i powiedzieć że bardzo ciekawych rzeczy można się tu na forum nauczyć i dowiedzieć. Wiem że podobne tematy już były na forum i przestudiowałem je dokładnie ale nie znalazłem do końca odpowiedzi na nurtujące mnie wątpliwości dlatego postanowiłem zapytać osobiście.

Mieszkanie które kupiłem u developera jest w trakcie budowy i ścianek działowych jeszcze nie ma. Bez problemu mogę, jak to zwykle bywa, wprowadzać zmiany do projektu na etapie budowy z tej możliwości też skorzystałem i poprzerabiałem niektóre pomieszczenia dla własnej wygody. Od początku w jednym z pomieszczeń developer nie przewidział węgarów pod drzwi wewnętrzne do pomieszczenia wyglądało to mniej więcej tak (pomieszczenie w prawym górnym rogu):

http://images77.fotosik.pl/299/01f2393cadd3b762med.jpg

W projekcie założono drzwi 90 i otwór pod drzwi 100cm. Po otynkowaniu, na oryginalnym rysunku między ścianami w pomieszczeniu w lewym górnym rogu, wychodzi wymiar 97 cm ponieważ założono po około 1,5 cm tynku..

Jak wspomniałem przebudowaliśmy mieszkanie do naszych potrzeb i zrezygnowaliśmy z pomieszczenia w lewym dolnym roku rysunku i stworzyliśmy taki układ:

http://images78.fotosik.pl/297/11a5ea19e531d116med.jpg

Z tym że właśnie nie chcieliśmy drzwi 90 tylko standardowe drzwi 80 więc kierując się logiką i przeglądem drzwi u kilku producentów stwierdziliśmy że wymiar między ścianami nieotynkowanymi, w lewym górnym pomieszczeniu widocznym na rysunku, będzie wynosił 90cm czyli mniej więcej 87 po otynkowaniu. Z tego co się zorientowaliśmy ościeżnice mają około 88 cm więc zostaje po 1 cm z każdej strony na pianę i kołki.

Tu zrodziło się nasze pytanie. Czy da radę jakoś ładnie obrobić te drzwi żeby wszystkie 3 pary drzwi były wykończone tak samo? Już wiemy że w tym przypadku raczej nie możemy zastosować ościeżnicy regulowanej gdyż opaski nie mają za co chwycić. W grę wchodzą prawdopodobnie tylko ościeżnice stałe. Wychodzi na to że wszędzie należało by dać ościeżnice stałe i obrobić je jednakowo. Grubość muru z tynkami teoretycznie wynosić będzie około 11cm a z tego co widzieliśmy ościeżnice stałe są grubości 9cm (chyba że dowolnie w zależności od producentów, my widzieliśmy takie). Czy można jakoś sensownie i estetycznie zrobić żeby wyglądało to profesjonalnie i dobrze?

Czy może zachodzi konieczność przesunięcia ścian lub ściany jednego z sąsiednich pomieszczeń i stworzenia węgarów jak pokazują rysunki poniżej ? Przesuwając ścianę łazienki do środka oraz ścianę sąsiedniego pomieszczenia możemy uzyskać węgary 4 centymetrowe. Można również przesunąć jedną ścianę i uzyskać ten sam efekt. Pytam o to wszystko bo wcześniej starałem się uzyskać jak największą łazienkę i pomieszczenie w prawym górnym rogu rysunków. Obecnie łazienka ma 4,2m2 i długość na wannę 160. Przesuwając ścianę łazienki wymusza zastosowanie mniejszej wanny lub rezygnację z niej na korzyść prysznica czego oczywiście wolałbym uniknąć, natomiast pokoik w prawym górnym rogu po przesunięciu ściany będzie miał szerokość 245cm i długość 400 cm.

http://images75.fotosik.pl/297/979914e022fa9460med.jpg

http://images76.fotosik.pl/297/fcc500db2cdaa55bmed.jpg

A więc czy przejmować się brakiem ów węgarów i zmniejszać pomieszczenia w celu ich wykonania czy zostawić tak jak jest bo da się to ładnie wykończyć żeby to wszystko spójnie ładnie wyglądało.

Z góry dziękuje za każdą pomoc.

jako niefachowiec napiszę, że jeśli konsekwencją przesunięcia ściany jest rezygnacja z wanny, to na pewno bym ściany nie przesuwała

aby ujedolicić wygląd ościeżnicy, może obie zrobić nieregulowane a miejsce łączenia zasłonić jednym elementem drewnianym - zakryć cały słupek pomiędzy drzwiami i listwy nad drzwiami i wzdłuż drugiego boku tam gdzie się da

ewentualnie tak - na brązowo opaska

drzwi.JPG

Edytowane przez mamik

Można najprościej dorobić mini ściankę i dać ościeżnicę opaskową (jedną z cieńszych) i będzie po sprawie. Ościeżnica przysunie się maksymalnie blisko "ostrej ściany", a dobudowana ścianka podrówna otwór.

Co do samej obróbki - są listwy opaskowe i ćwierćwałki które zasłaniają miejsce pianowania. Każda firma ma to w ofercie i nie jest to jakoś szalenie drogie.

• 2 weeks później...

Witam.

Dzięki za pomoc ostatecznie zdecydowaliśmy się przesunąć ścianę w kierunku mniejszej sypialni o 10cm. W pokoju nie zauważy się praktycznie takiego ubytku powierzchni a dzięki temu powstają węgary 6 cm z każdej strony (2 cm były zaplanowane wcześniej z 90 cm ) W ten sposób zamontujemy ościeżnice drewniane regulowane które bardziej nam się podobają. Jeszcze raz dziękuje za porady

Pozdrawiam