Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na temat okapu się nie wypowiem, bo u mnie wentylacja grawitacyjna, więc wyciąg musi być

jeszcze o listwach, taki ćwierćwałek ma 1 cm wysokości, zupełnie nie jest widoczny, zwłaszcza pomalowanym na kolor kominka, a dobrze wypełniliby powstały styk ściana - podłoga.

Przeprowadzka u Was już naprawdę za chwilę, kostka, kuchnia i gaz i święta w nowym domu :yes:

może na Mikołaja prezent sobie zrobicie :D

image.jpg

image.jpg

gsju, skoro masz w kuchni gaz do gotowania, to rozważ okap. Gaz rozprasza tłuszcz w powietrzu.

U nas prąd, więc z okapu całkowicie rezygnujemy, z pochłaniacza też.

A propos - jak to właściwie tak naprawdę jest z okapem przy wentylacji mechanicznej? Bo czytam różne sprzeczne informacje: albo że tylko pochłaniacz, albo że wcale nie potrzeba...i tak wciąż odkładam zakup.
wentylacja to wentylacja, nie laczysz jej z okapem. stanowczo lepszy jest okap niz pochlaniacz, sory ale pochlaniacz to taki polsrodek w miejsca gdzie jest problem z wylotem powietrza czy kanałem wentylacyjnym. nie istotne tez czy gaz/prad czy palenisko ;) okapem nie wyciagasz tylko tluszczu, to opary, zapachy itp. przy gotowaniu w calym domu nie pachnie kuchnia, choc zapewne to ladne zapachy. chociaz niekoniecznie po smazeniu ryby beda przyjemne w salonie ;) zdecydowanie okap:rolleyes:

Dawno nie pisałam...

Coś tam się niby dzieje, ale dobija mnie ciągle sprawa gazu. Czekamy:mad:

Pokażę Wam kuchnię - na tym etapie, na którym jest.

DSCN7126.jpg

DSCN7127.jpg

DSCN7129.jpg

I poradźcie mi, błagam, co zrobić z tym okapem. Bo juz głupieję. Tzn. na pewno będzie pochłaniacz, ale juz nie w tym rzecz. Zamówiłam dwie małe szafki do powieszenia po obu stronach płyty kuchennej (na zdjęciu łatwo się zorientować, gdzie będzie - w każdym razie: na prawej ścanie, mniej więcej po środku). Niestety nie podam w tej chwili wymiarów tych szafek muszę pojechać na budowę, zeby je wymierzyć. Szafki są prostokątne, z przeszklonymi frontami - chciałam takie mieć, bo lubię i przyzwyczaiłam się juz do takiego rozwiązania. No i teraz kombinuję - jaki okap będzie do nich pasował? Nic mi nie gra...i już żałuję, ze zamówiłam te szafki...no ale już są...

Wymierzę je i sfotografuję, może wtedy sprawa będzie jaśniejsza.

Ewciu pięknie wygląda Twoja kuchnia :D

Bardzo przestronna , czekałam na te fotki, bo wielkościowo moja ma być podobna. Moim zdaniem wielkość jest idealna :D

Co to za płytki na ścianie, ładnie się prezentują.

Miłego dnia!

ja na ten przyklad lubie okapy skosne, w tych tradycyjnych prostokatnych lub podszafkowych zawsze sie w glowe uderzam. w skosnym nie mam tego problemu

Ja nie mam problemu z guzami na głowie. Choć raz do czegoś moje 158 cm jest przydatne :D

Ale ze skośnych okapów – wizualnie, bo dalej nie sprawdzałam – najbardziej pasowałby do delikatnej kuchni Gaji SEENERGY Smart. Są białe i czarne.

http://www.mediaexpert.pl/okapy-do-zabudowy/?filtr%5B10537%5D%5B409546%5D=Sko%C5%9Bny

O odległości od płyty znalazłam takie coś

http://m.kuchenny.com.pl/1160-3-odleglosc-okapu-od-plyty-grzewczej.html

czyli wyglada na to, że oprócz dopasowania do wzrostu, trzeba jeszcze dopasować okap rozmiarem

ja mam teraz na wysokości około 160 cm od podłogi, mam 170 wzrostu i poobijaną głowę :bash:

Kuchnia przedstawia się bardzo zachęcająco, dobrze, że wymieniliscie okno, jest super :)

Bardzo się cieszę, że kuchnia zbiera pozytywne recenzje :) Ja też jestem z niej bardzo zadowolona.

TAR - to bardzo dobry pomysł ze skośnym okapem, też taki brałam pod uwagę.

Pestko - a te okapy są świetne! I prawdopodobnie wybiorę czarny Seenergy Smart. W tym układzie zacznę od powieszenia okapu, a potem jakos przymierzę i powieszę szafki...o właśnie...zapomniałam je sfotografować...

Mamik, dziękuję za przydatne informacje na temat wysokości i szerokości okapu. Dzisiaj sobie już prowizorycznie wyliczyłam, że powinien być na takiej wysokości, ile mam wzrostu - czyli 170 cm - i zgadza się!

Dana - cieszę się, że pochwalasz moją kuchnię :) Płytki na ścianie to Rondoni Bianco z Paradyża.

Pamiętam, że miałam też pokazać łazienkę - no i właśnie w końcu w poniedziałek zostanie przyklejone lustro i - mam nadzieję - również zamontowane oświetlenie, więc łazienka będzie się nadawała do całościowego pokazania. Jutro muszę koniecznie kupić brakujące oświetlenie, bo elektryk przychodzi w poniedziałek. Brakuje mi jeszcze oświetlenia do wiatrołapu i korytarza, do łazienki, WC i jednego pokoju.

Właściwie w domu na upartego można by już niedługo zamieszkać... Zamówiłam rolety do okien, mają być za 2 tygodnie, Wszystkie są szare, ale różnego rodzaju - od frontu i w sypialni są dzień-noc, w salonie (okno i suwanka) - plisy, a pozostałe 3 okna (od tyłu domu) mają zwykłe rolety.

Mąż powoli skręca i ustawia meble; niestety nie możemy jeszcze porządnie posprzątać, bo brak ciepłej wody, a nie chce mi się bez przerwy grzać.

Dzisiaj odchwaściłam kolejny kawałek ogrodu i wysadziłam kolejne rośliny z doniczek. Zostały mi jeszcze tylko małe iglaczki - chciałam zrobić dla nich osobną rabatę, ale jeszcze nie mam pojęcia, gdzie.

Tar musiałas mieć za nisko zamontowane okapy. Ja mam 172 cm i nigdy się w głowę o okap nie uderzyłam...
mialam dobrze, zgodnie ze sztuka.
Poza tym po raz pierwszy spotykam sie z tym, ze okap dopasowuje sie do wysokosci osoby:cool: do tej pory wysokosc okapu okreslal producent (min/max) dla roznych rodzajów płyt.
Tylko poczytaj co on może, ten Seenergy, bo ja go tylko wzrokowo i cenowo oceniałam :)
Tylko poczytaj co on może, ten Seenergy, bo ja go tylko wzrokowo i cenowo oceniałam :)

Oczywiście poczytałam :) Wydaje się, że jest przyzwoity - klasa C, dobra wydajność, filtr przeciwtłuszczowy aluminiowy, który mozna myć w zmywarce, głośność określona trochę dziwnie: 40/60, byc może to znaczy, ze na niskim biegu jest 40, a na najwyższym 60?

gaja2 kuchnia zapowiada się świetnie!!! a jakiego koloru są fronty? mają strukturę czy są gładkie? :)

my mamy bardzo podobą ścianę od strony spiżarki, ale to wejście do spiżarki chcemy zrobić z frontem, by było równo ;)