Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

11. Obudowa bezczelnie powielona z projektu Antonio Lupi, włoskiego guru od projektowania kominków.

Pięknie wygląda bez kratek wwiewnych i wywiewnych. Niestety kominek musi je mieć, więc pewnie trzeba je będzie malować na kolor obudowy.

Thorma jest lekko zagłębiona, dzieki czemu poniżej wkładu jest mała półeczka, która chroni przed obsypaniem popiołem podłogi.

Ponad wkładem część środkowaścianki jest poprowadzona ukośnie

____GAJA-fireplace_wizual-Antonio-Lupi_white-bez-luftow.jpg

____GAJA-fireplace_wizual-Antonio-Lupi_white-a.jpg

____GAJA-fireplace_wizual-Antonio-Lupi_white-b.jpg

12. Ta sama obudowa, ale pokryta tynkiem strukturalnym. Miało być a'la blacha miedziana :)

____GAJA-fireplace_wizual-Antonio-Lupi_braz-a.jpg

____GAJA-fireplace_wizual-Antonio-Lupi_braz-b.jpg

Edytowane przez pestka56

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

8. można to nazwać portalem – cztery prostokątne plyty rżniące sie kolorem. Może być farba, ale można też dobrać 4 różne kamienie

[ATTACH=CONFIG]368210[/ATTACH]

ooo ta mnie sie bardzo podoba i az krzyczy o plyty tau corten - idealnie by sie wpasowały :)

Wyszlo na to, że 3 sztuki się schowały ;) Dokładam

13. Ramka z 3 warstw wycietej w U płyty grubości 2-3 cm

____GAJA-fireplace_wizual-portalik-z-muszla.jpg

14.

___Gaja-fireplace_wizual-okraglaczek-a.jpg

___Gaja-fireplace_wizual-okraglaczek-b.jpg

15. Mutina Puzzle – kafelki spłynęły z obudowy wkładu i wtopiły się w podłogę :)

____GAJA-fireplace_wizual-MUTINA-Puzzle.jpg

Pestko, dziękuję! :hug: Są piękne!!!

Rozważam sprawę między nr 4 a nr 9 (lub 10). W tym pierwszym - podoba mi się wysokość kominka i przepiękne kafle betonowe i w dodatku można sobie zaprojektować wzór i kolor - nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje! Drugi - fajne płytki ze strukturą, no i zajmuje mało miejsca; to dla mnie ogromny plus.

A tak w ogóle - niesamowity jest nr 8. Jakoś jednak niestety nie grają mi te niskie obudowy z widoczną rurą, a poza tym wydaje mi się skomplikowane dobranie odpowiedniego kamienia.

Jutro zmierzę wszystkie odległości i zdecyduję się ostatecznie na konkretny projekt. Rozumiem, że kratki sa z boku?

A poza tym dzisiaj padam na pysk. Przeprowadziliśmy się przed 2 godzinami do "domu tymczasowego". Przez cały dzień pakowałam, biegając w kółko jak nie przymierzając chomik. A potem rozpakowywałam to, co przywieźliśmy tutaj. W satrym domu zostało jeszcze trocę rzeczy, jutro mamy zamiar zrobić z tym porządek. Poza tym jeszcze wszystkie akcesoria ogrodowe - narzędzia, taczki, miliony doniczek itp., ale tu mamy zgodę na zostawienie ich jeszcze na jakis czas w skladziku i sukcesywne przewożenie.

Edytowane przez gaja2

Gaju, ja się cieszę, że udało mi się zrobić coś dla Ciebie, co troszeczkę pomoże.

Ten czarny z kafelkami z Purpury (odkryte przez Mother of Natura :) ), to również mój faworyt.

Kratki, tak oczywiście muszą być po bokach.

Podaj mi wymiary ściany:

Wysokość ściany ddocelową -

Długość ściany -

Odległość od drzwi do otworu wejścia do komina -

Odległość od drzwi do wylotu doprowadzenia powietrza -

Średnicę rury doprowadzającej powietrze -

Odległość rury doprowadzającej powietrze od ściany -

Rozrysuję tak, jak zrobiłam dla Ewedeli. Poproszę też o adres mailowy, żeby przesłać Ci duże rysunki do wydrukowania :) Przydadzą się panu kominkowemu.

MI się ogromnie podoba nr 4 :)

Pestka jesteś niesamowita!

Gaja2 kopara mi opadła, jak doczytałam o malowaniu przez nowego nabywcę. Ja bym go chyba sama wyniosła w takiej sytuacji :|

W każdym razie niech się teraz dobrze mieszka na tymczasowym i jak najszybciej toruje się droga na swoje włości.

Jak kuchnia? Wydumałaś coś z tym parapetem?

I 14 tez fajna. Spokojna ale caly myk robia zaoblenia. Chyba trudne w wykonaniu?

Myślę, że tu można by się posłużyć Tadelaktem. Świetnie wygląda na ścianach i wszelkie zaokraglenia wychodzą super.

No to ten obrazek zabił mi klina i teraz już nie wiem, który mi się bardziej podoba:eek: :D Muszę się rozejrzeć, czy realne jest znalezienie takich kamieni i w jakiej cenie - bo wolałabym taką opcję, niż malowane; aha, jeszcze te płyty tau corten, o których pisała TAR... muszę poczytać, bo nie wiem, o co chodzi.

Pestko - jesteś genialna, naprawdę! Oprócz Twojej kreatywności zachwyca mnie też niezwykłe wyczucie, to że potrafiłaś wymyślić i zaproponować obudowy dokładnie "pod klienta" - telepatia, czy co? - bo właściwie mogłabym mieć każdy z zaproponowanych przez Ciebie kominków!

Ewedela, owszem, wykombinowałam coś w sprawie kuchni... po prostu zmieniam okno:rotfl:

Nie ma wyjścia - pomyślałam - w przeciwnym wypadku groziły mi meble, które nie będa mi się podobały. Okno więc będzie trochę niższe (tzn. oczywiście zmniejszone od dołu) i zrobię sobie fixa, bez dzielonej szyby - zawsze trochę taniej :) Obok mam drugie okno, gdybym już koniecznie chciała sobie otworzyć, bo i tak wentylacja mechaniczna.

A plus dodatkowo taki, że nie muszę się martwić o kran w kuchni. Nie pisałam chyba ostatnio o tym? W każdym razie po prostu teraz robię sobie taką baterię z dwoma otworami, do wody zwykłej i do zmiękczanej osobno. One nie występują w wersji "podokiennej" (przynajmniej takiej nie znalazłam), więc miał być osobny kranik - a teraz już nie muszę.

Edytowane przez gaja2

Fajnie, że prawie wiesz już jaki chcesz kominek, bo najgorsze jest rozkminianie czego się chce. Ja też już niby wiem,jaki ma być,ale do docelowej wersji jeszcze daaaaaleko. Co do okien, to podjęłaś słuszną decyzję, bo potem przez lata wkurzałabyś się sama na siebie. Popatrzę u Ciebie na tę baterię i być może też sobie coś takiego zafunduję. Nie wiem tylko jak to działa, czy do kuchni doprowadzone są dwa obiegi wody- jeden bezpośredni, a drugi z uzdatniacza?