PusiaKssawery 23.02.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 a dużo? bo jak ktoś ma duży brzuch to może się nie zmieścić w kielcach w bloku miałem rolete bez napędu (na sznurek) i nie dało się unieść na tyle żeby się wśliznąć.. Jak uciekasz przed pożarem i jesteś w stanie wybić szybę to i pod roletą się przeciśniesz. Prawda jest taka, że nie da się zapobiec wszelkim ewentualnym zdarzeniom. Na dom może spaść drzewo, samolot czy bomba atomowa. Można zwariować tak myśląc. To już wolę okiennice z napędem ręcznym Ja nie, u nas docelowo rolety będą pod Fibaro podłączone. Poza tym chciałam elektryczne i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 23.02.2016 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) Jakos do tej pory nie zastanawiałam się nad roletami, ale teraz juz zaczęłam A może tak zrobić tylko od południa? No i rozważam teraz sprawę ogrodzenia ...chcielibyśmy z tym sąsiadem dogadać się w sprawie ogrodzenia, bo rozumiem, że jak się dogadamy, to można zrobić wspólne ogrodzenie w granicy, tak? Najbardziej by nam odpowiadało, gdyby tak ten bok zrobić na spólkę - to jest prawie 60 m, więc robi różnicę. A jeśli nie będzie chciał, to co? Albo jeśli nie będzie mu odpowiadało takie, jakie my chcemy? A tak poza tym - czy przepisy mówią, ze na czas budowy konieczne jest tymczasowe ogrodzenie? Bo pytaliśmy naszego fachowca i kierbuda i oni twierdzą, że nie. I tak jak widzę, nikt tutaj takich tymczasowych ogrodzeń nie robi. Ale czytam na forum, że wiele osób je ma. Edytowane 23 Lutego 2016 przez gaja2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 23.02.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 No właśnie...chcielibyśmy z tym sąsiadem dogadać się w sprawie ogrodzenia, bo rozumiem, że jak się dogadamy, to można zrobić wspólne ogrodzenie w granicy, tak? Najbardziej by nam odpowiadało, gdyby tak ten bok zrobić na spólkę - to jest prawie 60 m, więc robi różnicę. A jeśli nie będzie chciał, to co? Albo jeśli nie będzie mu odpowiadało takie, jakie my chcemy? Można się dogadać. U nas z jednej strony sąsiedzi starsi państwo, którzy cienko z kasą stoją a i sił do pracy nie mają zgodzili się na ogrodzenie które nam pasowało, a koszta .... dostaliśmy w jajkach od szczęśliwych kur Z drugiej strony sąsiad spłacał nas miodem do dziś jesteśmy kumplami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 23.02.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 A tak poza tym - czy przepisy mówią, ze na czas budowy konieczne jest tymczasowe ogrodzenie? Bo pytaliśmy naszego fachowca i kierbuda i oni twierdzą, że nie. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych - Dz.U. 2003 nr 47 poz. 401, rozdział 3, paragraf 8 oraz 9.1 To bardzo niedobrze, że ani kierownik budowy, ani wykonawca nie znają tych przepisów. Bezpośrednio odpowiada za to kierbud, nie Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 23.02.2016 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 No właśnie...tak też mi się zdawało, że coś w tym musi być...Dziękuję za informację.Jeszcze nie zaczęliśmy budowy, więc teoretycznie wszystko przed nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 23.02.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Te przepisy to mam nawet nadrukowane w dzienniku budowy. Ale tak jak napisałam, za zabezpieczenie placu budowy odpowiedzialność bierze kierownik - podobnie jak za sporządzenie BIOZ, czy zagospodarowanie placu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 23.02.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ewciu ,ale u Ciebie dyskusja ogrzewanie ,klima ,rolety ...we wszystki jestem zielona więc wracam do lektury może zmądrzeję My w obecnym miejscu dogadaliśmy się z 3 sąsiadami ...to dobre rozwiązanie ,znacznie taniej wychodzi .Teraz nie mam sąsiadów. To znaczy mam z jednej teść i on się nie dorzuci bo uważa że od jego strony nie musi być płotu Ja twierdzę inaczej i właśnie tam stanie w pierwszej kolejności. Z tyłu pas zieleni miejskiej, z przodu ulica .Z drugiego boku sąsiad jest ,ale ma tam łąkę, której grodzić nie zamierza więc czeka mnie spory wydatek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 23.02.2016 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Dana, ja też we wszystkim jestem zielona ( tzn. Ty chyba nie tak bardzo, w końcu zbudowałas już jeden dom!) i bardzo się cieszę, ze "mądre ludzie" chcą u mnie dyskutować A co do ogrodzenia - nasza działka jest środkowa z trzech, co nie byłoby takie złe, bo potencjalnie dwa boki - do tego dłuższe - graniczą z sąsiadami, więc jest szansa na podzielenie się kosztami ogrodzenia. Niestety z dwóch my budujemy pierwsi, a ostatnia działka w ogóle jeszcze nie jest sprzedana, więc wygląda na to, że i my możemy ponieść większe koszty. Za to dowiedziałam się,że kupiliśmy swoją działkę o 1/3 taniej za metr, niż pozostałe (tzn. wiedziałam, że taniej, bo to tacy trochę znajomi męża, ale nie wiedzieliśmy o ile) - i wyraźnie poprawiło mi to humor Chociaz i tak nie była tania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 23.02.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 U nas płot z jednej strony jest w granicy działki, z drugiego boku jest też sąsiad, tylko on jakoś dziwnie płot ma o dwa metry cofnięty, więc musimy ten bok też odgrodzić, pomiędzy płotami zostają puste dwa metry sąsiada. Z tyłu jeszcze nie znam sąsiada, chyba jakiś deweloper wykupił działkę i ma zamiar bliźniaka budować, zostaje jeszcze przód, więc w sumie 3 strony musimy "opłocić". Na szczęście (?? choć wolałabym większą) mamy niewielką działkę 650 m niecałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 23.02.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Jak uciekasz przed pożarem i jesteś w stanie wybić szybę to i pod roletą się przeciśniesz. Prawda jest taka, że nie da się zapobiec wszelkim ewentualnym zdarzeniom. Na dom może spaść drzewo, samolot czy bomba atomowa. Można zwariować tak myśląc. i tu się nie zgodzę. zupełnie.. jak sądzisz dlaczego co większa wioska jest remiza i Ochotnicza Straż Pożarna? moze dlatego że fajne złote hełmy mają? otóż nie tylko.. u nas kilka razy w miesiącu chłopaki z OSP jeżdżą, ostatnio kurnik, wcześniej stodoła itp. więc nie porównuj szans na pożar (a statystyki są nieubłagane) do bomby atomowej czy samolotu.. koledze, jak pisałem, spaliła się kuchnia, bo żona smażyła pączki.. kolejny przykład - może słaby, ale chyba rok temu jakiś gość podpalił dom z rodziną żeby odszkodowanie wyłudzić - gdyby nie rolety to by kilka osób prawdopodobnie przeżyło.. w pożarach nie ginie się od temperatury ale od dymu i toksycznych oparów.. oo.. daleko nie szukając - wpisz sobie w forumową wyszukiwarkę Nelli Sza.. jesteś już trochę na forum, więc może mówi Ci to coś? dla tych co nie wiedzą, proszę, do poczytania: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?208966-TO-BY%C5%81O-Nelli-Sza-sp%C5%82on%C4%85%C5%82-dom Ja nie, u nas docelowo rolety będą pod Fibaro podłączone. Poza tym chciałam elektryczne i już. no spoko, ale zapytaj o tą możliwość awaryjnego otwarcia podczas zamawiania i montażu.. Jakos do tej pory nie zastanawiałam się nad roletami, ale teraz juz zaczęłam A może tak zrobić tylko od południa? No i rozważam teraz sprawę ogrodzenia ...chcielibyśmy z tym sąsiadem dogadać się w sprawie ogrodzenia, bo rozumiem, że jak się dogadamy, to można zrobić wspólne ogrodzenie w granicy, tak? Najbardziej by nam odpowiadało, gdyby tak ten bok zrobić na spólkę - to jest prawie 60 m, więc robi różnicę. A jeśli nie będzie chciał, to co? Albo jeśli nie będzie mu odpowiadało takie, jakie my chcemy? A tak poza tym - czy przepisy mówią, ze na czas budowy konieczne jest tymczasowe ogrodzenie? Bo pytaliśmy naszego fachowca i kierbuda i oni twierdzą, że nie. I tak jak widzę, nikt tutaj takich tymczasowych ogrodzeń nie robi. Ale czytam na forum, że wiele osób je ma. powinno ale to niech kierownik decyduje.. ja nie miałem.. co do płotu to żaden przepis nie nakazuje odsuwać się od granicy.. do 2.2m możesz sobie w granicy co Ci pasuje stawiać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 23.02.2016 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 powinno ale to niech kierownik decyduje.. ja nie miałem.. Artur - to wyglada, że w świętokrzyskim nie ścigają za brak ogrodzenia budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.02.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ale jeżeli rolety są elektryczne, a jeszcze często podpięte do alarmu (na zasadzie załączam alarm, to rolety też się zamykają same, jak rozbrajam to się unoszą), to ich ew. automatyczne otwarcie w przypadku "uruchomienia" czujnika dymowego nie powinno być problemem (pod warunkiem, że będzie zasilanie -- ale i przed tym można się zabezpieczyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 23.02.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 i tu się nie zgodzę. zupełnie.. Ale z czym się nie zgodzisz?? Nie rozumiem kompletnie o co chodzi. Pytałeś czy przy braku prądu rolety z napędem elektrycznym da się otworzyć. Moja odpowiedź - nie. Czy da się uciec w razie ew. pożaru - tak, ale niszcząc te rolety. Po co wykład o hełmach straży pożarnej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.02.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 No właśnie. Podejrzewam że jak będzie pożar zmuszający domowników do uciekania oknami, uszkodzenie przy tym rolet to najmniejszy problem. Inna sprawa, że podpięcie rolet pod UPSa, co pozwoli je (automatycznie?) uchylić zamiast się z nimi siłować, to koszt śmiesznie niski (w porównaniu z kosztem samych rolet, o ew. ratowaniu życia nie pomnę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 23.02.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 podpięcie rolet pod UPSa, co pozwoli je (automatycznie?) uchylić zamiast się z nimi siłować, to koszt śmiesznie niski (w porównaniu z kosztem samych rolet, o ew. ratowaniu życia nie pomnę). No to teraz ja się nie zgodzę skoro demonizujemy - przeczytajcie u autorusa jak mu UPS wybuchł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.02.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Jakiś link mogę prosić, albo choć kierunek? Sprawdziłem słowa wybuch, pożar, itp. w Jego dzienniku i nic nie znalazłem. :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 23.02.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Nie pamiętam na której stronie, to bardzo dynamicznie rozwijający się dziennik Ale możesz zapytać go przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 23.02.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Jakiś link mogę prosić, albo choć kierunek? Sprawdziłem słowa wybuch, pożar, itp. w Jego dzienniku i nic nie znalazłem. :> mówisz i masz: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182037-Dziennik-budowy-dom-kopu%C5%82a-Autorusa/page205 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 23.02.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Jeszcze jedno pytanie do posiadaczy rolet napędzanych elektrycznie.. czy da się je po wyłączeniu prądu jakoś podnieść? od środka lub od zewnątrz? nie wiem, jakiś mechaniczny pstryczek wysprzęglający czy sprężyna??.. bo jak nie to może z racji swojej pracy mam wyobrażenie pożaru - nawet małego (u kolegi żona smażyła pączki czy oponki i olej jej się zapalił).. i na własne życzenie odcięcie drogi ucieczki przez okno.. fixa i szybę to się krzesełkiem potraktuje i z głowy, ale roletę? Kilka lat temu w okolicach Krakowa chyba, grasował seryjny podpalacz, czyli czubek albo bandzior. W jednym domu podłożył ogień pod drzwi wejściowe, spalił się przedsionek razem z rozdzielnicą pewnie, bo wysiadł prąd. Kobitka była w tym czasie w domu, żaluzje były zamknięte, droga ucieczki była odcięta, nie mogła sie wydostać na zewnątrz. Na szczęście ktoś ugasił pożar, nikomu nic się nie stało. Kolega instalując elektrykę i przewody pod rolety, zakłada też czasami awaryjne zasilanie rolet. Nie każdy inwestor chce się w to bawić, ale jest taka opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 23.02.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ale z czym się nie zgodzisz?? Nie rozumiem kompletnie o co chodzi. Po co wykład o hełmach straży pożarnej?? Bo porównanie prżez Ciebie możliwości powstania pożaru w domu do szans na uderzenie samolotu, upadku drzewa lub wybuchu bo bomby atomowej to zdcydowane nadużycie.. i z tym się nie zgadzam.. stąd wykład o straży pożarnej, link do Nelli Sza (gdzie o ile pamiętam to sam zapalił się telewizori w zasadzie dom poszedł z dymem..) i tyle.. może to moje zawodowe skrzywienie ale jakoś zwracam uwagę nawet na kierunki otwarcia drzwi , a elektryczne rolety których nie da się ręcznie otwożyć uważam za proszenie się o nieszczęście.. i tyle.. na złodzieja jest ubezpieczenie, alarmy, sąsiedzi, na słońce też są inne metody.. a ups'y itp. są jak widać zawodne i tyle.. nie można mnie posądzać chyba o negowanie nowoczesnych rozwiązań, kabli jak wiecie mam "troszkę" i na rolety zewnętrzne się nie zdcydowałem.. tylko tyle i aż tyle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts