Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Boratom:welcome:

Oczywiście witam też pozostałych szanownych, drogich i kompetentnych gości - tym razem dowiedziałam się o plusach i minusach rolet; zainteresowały mmnie też okiennice, których do tej pory zupełnie nie rozważałam ...chyba podobnie jak Dana żyjąc ze świadmością zasuwki :p I tak myślę...a jabym tak sobie zrobiła takie ładne zielone, na przykład do kompletu z takimi drzwiami wejściowymi, które mnie urzekły:

diamante_1.jpg

Tylko byłyby raczej takie - ale zielone.

diamante_2.jpg

U nas na tapecie wciąż sprawa wycinki drzew w pasie drogi :(

Wczoraj przyszło pismo urzędowe z urzędu miasta, w którym nas informują, że przesłali sprawę do rozpatrzenia w starostwie. Ale ponieważ pismo szło 8 dni - swoja drogą niezły wynik dla 7 kilometrów odległości od urzędu- to wyglada na to, że napisane zostało jeszcze przed interwencją męża, po której to panowie obiecali, ze zrobią to jeszcze w tym tygodniu. Zobaczymy. Na razie problem się trochę rozwiązał, bo nowy właściciel sąsiedniej działki pozwolił nam w razie czego wjeżdżać przez jego teren.

A poza tym...czekamy na PnB... Jutro mija miesiąc od złożenia wniosku :(

Ostatnio mąż mi opowiadał, co można mieć automatycznie sterowane i to jeszcze używając własnego telefonu. Prawie wszystko ;)

Ja to bym chciała siedząc w pracy móc wypuszczać/wpuszczać psy do domu :) M. ma zapodany temat, będzie realizował, gdy przyjdzie czas ;)

Ukłony dla męża! To mi się podoba! :)

Ewciu nie smutaj ,będzie dobrze !

Jeszcze zima zaraz dostaniesz pozwolenie na budowę i wycinkę i z wiosną ruszycie z kopyta ,Trzymam mocno kciuki!

Piękne drzwi i w takiej zieleni ,super się prezentują. Mój M by był szczęśliwy ,ale teraz wybieram ja bo już mam zielony domek (to była jedyna decyzja M przy budowie :p)

U mnie prostszy model ,taki prosty jak ja :p

Ostatnio mąż mi opowiadał, co można mieć automatycznie sterowane i to jeszcze używając własnego telefonu. Prawie wszystko ;)

Ja to bym chciała siedząc w pracy móc wypuszczać/wpuszczać psy do domu :) M. ma zapodany temat, będzie realizował, gdy przyjdzie czas ;)

My tak będziemy mieli :yes:

Wszystko sterowane z telefonu :lol2:

Dlatego silniki do rolet od razu z ta myślą wybieraliśmy.

Ewciu nie smutaj ,będzie dobrze !

Jeszcze zima zaraz dostaniesz pozwolenie na budowę i wycinkę i z wiosną ruszycie z kopyta ,Trzymam mocno kciuki!

Piękne drzwi i w takiej zieleni ,super się prezentują. Mój M by był szczęśliwy ,ale teraz wybieram ja bo już mam zielony domek (to była jedyna decyzja M przy budowie :p)

U mnie prostszy model ,taki prosty jak ja :p

Dziękuję za dobre słowo!:hug:

Muszę zajrzeć do Ciebie, jestem ciekawa tych prostych drzwi :)

A co do drzwi, okien oraz generalnie kolorystyki i wykończenia domu, to na razie mam takie bardziej mgliste i do tego zmienne pomysły - na pewno w swoim czasie będę Was tu nękać pytaniami i prośbami o poradę. Zresztą te zielone drzwi bardzo mi zamąciły w głowie, bo po prostu mi się podobają, ale zupełnie nie wiem, jak zgrać je z resztą. :) W dodatku sprawa bramy garażowej - ponieważ garaż będzie wysunięty do przodu, to bedzie ją widać jakby na pierwszym planie, więc jej wygląd też ma znaczenie...

Zielone drzwi są przepiękne Ewciu :)

Ja niestety miałam taką nietypową sytuację, że dom od początku "budował się dla nas", ale budujący nie miał pewności, czy dostaniemy kredyt, pytał o kolor dachówki, usytuowanie domu na działce, kolor rolet oraz okien, niestety o drzwi nas nie spytał i nie miałam wpływu na ich wygląd :(

Ale co tam polubię te, co mam, zawieszę jakiś wianek ozdobny i będą ładniejsze ;)

Wybieraj więc te, które Ci się podobają najbardziej i ciesz się z tego, a PNB dostaniesz, nim się obejrzysz :hug:

U nas na tapecie wciąż sprawa wycinki drzew w pasie drogi :(

Wczoraj przyszło pismo urzędowe z urzędu miasta, w którym nas informują, że przesłali sprawę do rozpatrzenia w starostwie. Ale ponieważ pismo szło 8 dni - swoja drogą niezły wynik dla 7 kilometrów odległości od urzędu- to wyglada na to, że napisane zostało jeszcze przed interwencją męża, po której to panowie obiecali, ze zrobią to jeszcze w tym tygodniu. Zobaczymy. Na razie problem się trochę rozwiązał, bo nowy właściciel sąsiedniej działki pozwolił nam w razie czego wjeżdżać przez jego teren.

A poza tym...czekamy na PnB... Jutro mija miesiąc od złożenia wniosku :(

Nie martw się, papierologia zwykle jest taka budząca depresję, ale jak się skończy to już z górki będzie.

Zielone drzwi - super :yes:

Co tu tak dołująco się zrobiło?

Nieważne, że minus na termometrze czy śnieg - przyroda nie może się mylić!! A fakt jest taki, że kwitną już pierwiosnki, zaczynają krokusy a jaśminowce wypuszczają listki. Tulipany, narcyzy, hiacynty wychodzą z ziemi. Trzeba się cieszyć :D

Ewcia, projekt musi swoje odleżeć u pani urzędniczki. Bez znajomości nic nie da się przyspieszyć, bo w urzędach biurwa biurwę goni, nawet te młode przejmują zasady od tych starszych. Przyjmij na klatę i napij się dobrej kawki rozmyślając i projektując wnętrza ;)

Ewcia, projekt musi swoje odleżeć u pani urzędniczki. Bez znajomości nic nie da się przyspieszyć, bo w urzędach biurwa biurwę goni, nawet te młode przejmują zasady od tych starszych. Przyjmij na klatę i napij się dobrej kawki rozmyślając i projektując wnętrza ;)

Co sama dołujesz? ;P

Z racji zawodu mam styczność z urzędami na co dzień :) Najczęściej z tymi najgorszymi, bo skarbowymi ;P Biurwy zdarzają się wszędzie, ale zauważyłam, że młody zespół jednak jakoś tak jest po prostu milszy w stosunku do ludzi i nieraz z młodymi da się pewne rzeczy załatwić czy przyspieszyć po prostu będąc życzliwym. Natomiast tym, którzy mają blisko do emerytury, już często się nie chce... :(

Nie zawsze trzeba mieć znajomości, czasem zadziała uśmiech (wiesz, jak niewiele osób uśmiecha się do urzędników? :D)

Ha ha wiem, bo w pracy też mam kontakt z "interesantami" ;)

Urzędniczki miłe być nie muszą, muszą być kompetentne. Co mi da młoda pani z uśmiechem na twarzy mówiąca, że poczta zwrotkę zgubiła? Nic! Pani ma napisać reklamację do poczty a nie mówić mi, żebym sobie tam zadzwoniła ;)

zielone drzwi super !!!!!!!!!! jak CI się takie podobają to rób koniecznie. Drzwi mogą być zupełnie od czapy, nie pasować do reszty stolarki,

bramę garażową zrób neutralną - albo w kolorze tynku, albo w kolorze okien. po co ma sie taka wielka kolumbryna rzucać w oczy :)

I to są jedynie słusze uwagi! Dziękuję :)

I w ogóle dziękuję za podtrzymanie na duchu; mam nadzieję, że faktycznie będzie lepiej, jak już się zacznie. U nas to jest w dodatku tak, że my się spodziewaliśmy PnB bardzo szybko, a nawet mieliśmy to obiecane - właśnie z powodu tzw. znajomości...niestety "znajomość" trafiła/trafił do szpitala i nie dość, że w związku z tym ma ograniczone możliwości wpływu, to jeszcze z powodu jego nieobecności pozostali pracownicy są bardziej obciążeni i wszystko idzie wolniej.

Ot, taka ironia losu... Na szczęście wszystko jest ok i wraca do pracy na początku marca, więc czekamy.

Ha ha wiem, bo w pracy też mam kontakt z "interesantami" ;)

Urzędniczki miłe być nie muszą, muszą być kompetentne. Co mi da młoda pani z uśmiechem na twarzy mówiąca, że poczta zwrotkę zgubiła? Nic! Pani ma napisać reklamację do poczty a nie mówić mi, żebym sobie tam zadzwoniła ;)

To, co ja miałam na myśli, to to, że są przypadki, kiedy ta młoda pani ze smutkiem powie, że poczta zwrotkę zgubiła, ale z uśmiechem, że właśnie pisze reklamację w tej sprawie. A życzliwość z Twojej strony może ją mocniej zmotywować do załatwienia sprawy jak najszybciej i z jak najlepszym rezultatem dla Ciebie.

Weź pod uwagę, że młodzi urzędnicy pół życia słyszeli, że urzędnik to darmozjad i gbur - i większość z nich szczerze chce udowodnić, ze to nieprawda. Tylko druga strona musi im to umożliwić, bo nikt nie chce być miłym dla buraka, a takich wśród osób odwiedzających urzędy jest mnóstwo :D

Weź pod uwagę, że młodzi urzędnicy pół życia słyszeli, że urzędnik to darmozjad i gbur - i większość z nich szczerze chce udowodnić, ze to nieprawda. Tylko druga strona musi im to umożliwić, bo nikt nie chce być miłym dla buraka, a takich wśród osób odwiedzających urzędy jest mnóstwo :D

Masz rację :yes: