Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W dodatku sprawa bramy garażowej - ponieważ garaż będzie wysunięty do przodu, to bedzie ją widać jakby na pierwszym planie, więc jej wygląd też ma znaczenie...

Ewa, ciekawa jestem co wybierzesz, bo u mnie będzie podobnie- garaż lekko wysunięty do przodu. Będę podglądać może coś spapuguję. A ja właśnie dzisiaj otrzymałam warunki zabudowy.

Fajnie byłoby, gdyby podsyłając Ci inspirację napisał też kto taką bramę wykona.

Trzeba tu poczytać

http://bramyabr.pl/blog/brama-garazowa-wypelniona-elementami-elewacji/

Edytowane przez pestka56

aluminiowa brama segmentowa firmy HORMANN typ ALR F42, która pozwala na pokrycie jej dowolnym materiałem wybranym przez odbiorcę. Można ją uzupełnić okładziną z płyt aluminiowych, drewna, sklejki lub innymi elementami elewacyjnymi. Zaletą tej bramy jest również możliwość zlicowania jej płaszczyzny z elewacją.

Pestko, dziękuję za informacje o bramach! Tak też i ja myślałam, że są dwie mozliwości - albo bramę wyeksponować, albo ją "ukryć" i skłaniałam się dotąd raczej ku tej drugiej opcji, ale teraz... :) Prawdę mówiąc - nie miałam pojęcia, że są takie piękne bramy i takie możliwości!

No to teraz popatrzcie - to wizualizacja naszego domu w wersji pierwotnej, jeszcze bez garażu.

dom.jpg

Garaż będzie z przodu, po prawej stronie (patrząc na zdjęcie); w związku z czym oczywiście nie będzie tego pierwszego okna po prawej, dwa pozostałe okna będą jednakowej wielkości (w związku z tym elementów drewnianych między oknami nie bedzie ). Garaż również z dachem dwuspadowym, więc od frontu będzie spora płaszczyzna.

Początkowo myślałam o kolorystyce domu z grubsza takiej jak na obrazku - dach jasny brąz/ciemny beż (koniecznie jednak jakiś chłodny odcień, żadna miedź czy ciepły brąz). Druga opcja - dach grafitowy/ szary i takież okna. No i w tym układzie brama garażowa mogłaby być taka, jak wykończenie elewacji obok drzwi - niekoniecznie takie, jak na zdjęciu. Najlepiej jednak, gdyby w ten sposób był wykończony cały front garażu, łącznie ze ścianą - no ale ta ściana będzie spora, przez ten dach dwuspadowy i nie wiem, czy w tym układzie zbytnio nie przytłoczy reszty...Może wobec tego zrobić dach garażu kopertowy (tzn. z przodu)? A jeszcze teraz "urodziły mi się" zielone drzwi wejściowe albo inne kolorowe. :D I jak to wszystko zgrać? Macie jakieś pomysły?

Edytowane przez gaja2

Ja mam garaż nieco wysunięty z bryły domu i dach kopertowy. Ale u mnie wszystkie dachy są kopertowe.

Obawiam się, że u Ciebie nie będzie pasować.

Może takie rozwiązanie z oknem w trójkącie. U ciebie będzie oczywiście garaż wysunięty.

Knotty_Cedar_Garage_Doors_After.jpgWood_Garage_Doors_by_Nicksbuilding.jpg

Pestuś, jesteś niezawodna! :hug:

Po namyśle z zielonych drzwi jestem nawet gotowa zrezygnować.

Z oknem w trójkącie byłoby pięknie....i do tego cegiełki jak na obrazku...i przy drzwiach wejściowych też cegiełki.

Jedynym minusem wydają mi się tu koszty niestety. Ale pomyślę, bo na okienko bym nie wpadła.

Chcesz więcej inspiracji drzwiowo-okiennych i z cegłą :) ?

Ja się w tym ciągle miącham, bo mój dom ma najbardziej prymitywną elewację z możliwych. Poza oknami drewnianymi, z których jestem bardzo zadowolona, reszta wymaga zmiany, a ja sie nie mogę zdecydować co zrobić.

Chcesz więcej inspiracji drzwiowo-okiennych i z cegłą :) ?

Ja się w tym ciągle miącham, bo mój dom ma najbardziej prymitywną elewację z możliwych. Poza oknami drewnianymi, z których jestem bardzo zadowolona, reszta wymaga zmiany, a ja sie nie mogę zdecydować co zrobić.

Bardzo chcę!!!