Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

U nas jest dom, który ma elewacje w kolorze takiej wściekłej fuksji a do tego białe rolety zewnętrzne z takimi okropnie wystającymi puszkami - masakra.

Przy okazji fuksji, przypomniało mi się, jak wiosną, po lokalnym europamaratonie, mój mąż pojechał do naszego sklepu w koszulce z logo tegoż maratonu (kolor koszulki taki mocno wysycony bordo, ale wszyscy takie mieli). No i w sklepie, w kolejce spotyka sąsiada - żartownisia, takiego niskiego grubaska.

Sąsiad - "Cześć Piotruś, o w maratonach biegasz?? A Tylko różowe koszulki dawali?? Męskich nie było??"

Mój mąż (bez mrugnięcia okiem) - To jest fuksja a nie róż kretynie.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja właśnie też zastanawiam się nad elewacją . Będę mieszkać przy takiej ślepej uliczce gdzie jest już pięć domów (docelowo będzie chyba dziesięć) i wszystkie są raczej proste , białe z ciemnymi dachami (szare ,czarne i bardzo ciemny brąz) ,bez żadnych ozdóbek na elewacji. W środę spotykam się z architektem i myślę, że będzie chciał nawiązać jakoś do pozostałych domów,tym bardziej, że jeden z nich on projektował. Chociaż ostatnio przyszły sąsiad zapytał mnie jaki planuję kolor elewacji i jak mu żartem odpowiedziałam, że fuksjowy to przez chwilę nic nie mówił.

No, nie mogę. Podtykam jak komu dobremu pod nosy – zajrzeć na stronę tej archtekt, o której piszę i co ???? Zero zainteresowania. FOCH :sick: jak stodoła ;)

Biuro projektowe, oprócz projektów indywidualnych, ma katalogProjektowGotowych – ceny od 2950-3690 brutto. Wielkość od 85m2. No, nie każcie mi tego tu wklejać, bo się załamię, a założę się, że i Gaja i Dana znalazłyby tu domki dla siebie.

Jako przykład domek 112 m2 bardzo fajnie rozplanowany i prosty:

SO projekt-n14Widok1Big(112m2).jpg

SO projekt-n14Widok2Big(112m2).jpg

SO projekt-n14Rzut1Big(112m2).jpg

Naciągnąć kursor na zdjęcie, klik prawą stroną myszy i wybrać „view image”, otworzy się większe

Edytowane przez pestka56

Pestko , odrabiamy zadanie, ja przynajmniej obejrzałam sobie wszystkie projekty na stronie, ogólnie podoba mi się większość, ale też większość z nich ma tak karkołomnie łamane dachy, a mnie jest potrzebny mały domeczek ,najlepiej prosty, ponieważ mój PESEL wskazuje, że będzie mi coraz trudniej o niego dbać, wiec chyba lepiej, żeby był nieduży i jak najprostszy.

Ja mam działkę 20x40, chciałam garaż w bryle i nic nie znalazłam. Nawet takiego, żeby się do lekkiej przeróbki nadawało, więc poszłam do architekta, zobaczymy co z tego wyjdzie. Chcę też salon od południa, kuchnię obok, ale zamykaną. Mam już taki wstępny projekt pomieszczeń, wrzuciłabym do przedyskutowania, ale chyba nie mogę? Przecież jeszcze za ten projekt nie zapłaciłam?

I ja się chciałam przywitać :) Studiuję sobie po cichu Wasze wypowiedzi, odwiedzam Wasze dzienniki, temat ogrzewania podnoszony gdzieś po drodze też mnie bardzo interesuje bo świeżo jesteśmy po rozpoczęciu ogrzewania domku. Zobaczymy czy będę się mogła podzielić optymistycznymi wiadomościami a tymczasem- Ewo, Twój domek na pierwszy rzut oka przypomina mój słoneczny, dopiero po powiększeniu widać oczywiste różnice. Niemniej będę śledziła jak Wam idzie :)

Pozdrawiam

Kejt_R - ja równiez Cię pozdrawiam, w szczególności jako kolejną inwestorkę budowy pierwszego i ostatniego domu :)

Powiem Wam, że w kwestii elewacji powoli coś mi się zaczyna rysować w głowie - a propos Pestko, te zestawienia kolorów i faktur są genialne!

Ewo - jesli tylko masz ochotę, to wstawiaj u mnie co chcesz! A projekt Twojego domu - choćby wstępny - chętnie zobaczę, a jak w końcu założysz swój dziennik, to po prostu sobie skopiujesz gotowy post :) Moja działka też nie jest zbyt szeroka - 22,5 m - i to też w naszym przypadku ograniczało wybór projektu.

W dodatku koniecznie chciałam uniknąć sytuacji, w której dom zajmie całą szerokość działki, zależało mi na trochę większej przestrzeni przynajmniej z jednej strony...no i na poczatku tak było, z jednej strony 3 m, za to z drugiej przyzwoite 6,5 m...niestety po dostawieniu garażu i przesunięciu okna na ścianę szczytową pozostało o metr mniej. Trudno - klamka zapadła i nie będę już tego rozważać.

Ja też będe mieszkać przy małej ( i zresztą ślepej) uliczce, która na razie nie ma nawet nazwy - z jednej, naszej strony będą stały docelowo 4 domy, z drugiej - chyba 3. Aktualny stan jest taki, że po przeciwnej stronie stoi jeden dom w stanie SSZ - i pewnie tak jeszcze troche postoi, bo sąsiad ma problem z płynnością fonansową, a sąsiedni (naprzeciw nas) zacznie się budować tej wiosny, a po naszej stronie - pierwsza działka sprzedana, ale budowy w tym roku na pewno nie będzie, następna jest nasza, potem działka jeszcze do kupienia i ostatnia, na której chyba też zaczną tej wiosny. Nawiasem mówiąc - jak wieśc gminna niesie - tę ostatnią działkę nabył jakis ważny miejscowy urzędnik i dzięki temu wiosną zrobią kanalizację:D

Marta - witam i pozdrawiam! Słoneczny też brałam pod uwagę - nie wiem w końcu, z jakiego powodu odpadł :)

Gaja, cieszę się, że na coś te moje zbiory się przydają :)

Gdyście, Dziewczyny/Kobiety potrzebowały inspiracj kolorystycznych do wnętrz (i nie tylko), mam na pintereście kompozycje kolorów

Dana, pisałam o n14 równocześnie z Tobą. Już wiem :)

Emi, lepsza jestem... u nas taka gęstość zaludnienia, że ani kanalizy, ani gazu za mojego życia nie będzie.

gratuluje kanalizacji!! :lol2: u mnie też będzie - za 16 lat :rotfl:

Emi...no nie wiem... się cieszyć... że w ogóle? :p Trzeba by Ci podesłać jakiegoś notabla czy celebrytę :D

Właśnie dzwonił mauż, że podobo mamy złożyć podanie o nadanie nazwy ulicy i że możemy rzucic jakies propozycje (które oczywiście uwzględnią, albo nie). Myślę.