PusiaKssawery 06.03.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 On rośnie prawie w granicy działki (podobnie lipa), drzewa byłyby więc zaraz za ogrodzeniem. Sam dom (główna ściana) będzie 11-12 m od ogrodzenia, natomiast wysunięta część garażowa - 6 m. Właśnie garaż wypada tam, gdzie jesion, dlatego też złożyliśmy podanie o pozwolenie na wycinkę, myśląc jednak głównie o trudności w umieszczeniu bramy. Pozwolenie już mamy, więc możemy go w każdej chwili wyciąć, ale...taki ładny i trochę szkoda... Ładny to fakt, ale osobiście miałam trochę przejść z drzewami u nas i moje obawy dotyczą bezpieczeństwa domu. Jestem wielkim przeciwnikiem wycinania drzew - żeby było jasne Kiedy kupiliśmy nasz stary dom, na działce dookoła niego rosły 2 olbrzymie jesiony i wielka cudna lipa (drzewa tak ok. 200 letnie). Pierwszego roku w jesion uderzył piorun, to było koszmarne przeżycie - drzewo ok. 6 m od rogu domu, potworny huk i strach czy nie poleciało na dom, nasz albo sąsiada - przy takim kolosie nie byłoby czego ratować. Na szczęście poleciało na ulicę, na szczęście nic akurat nie jechało, pozrywało tylko linie energetyczne. Dwa lata później podczas potwornej wichury wyrwało nam w samym środku nocy tę olbrzymią lipę, z korzeniami, jak trawkę, na szczęście drzewo nie upadło na nasz dom, poleciało w stronę sąsiada, niszcząc mu na szczęście tylko płot i na szczęście psy były zamknięte w domu, bo by je zabiło. Został ostatni jesion, ten największy, 10 lat boksowaliśmy się z gminą o pozwolenie na wycinkę. Dopiero wtedy zaczęłam spać spokojnie. Pozostałe duże drzewa są daleko od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 06.03.2016 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 No to zabiłaś mi klina.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 06.03.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 a nie można go przyciąć i uformować? rodzice tak z lipą zrobili, chociaż im młodsze drzewko sie przycina tym lepiej... mieliśmy ogromna i piękną lipę jednocześnie była pozywieniem dla wielu pszczół ale była tak wysoka, że w razie czego uderzyłaby na dom sąsiada... więc przycięto ją, będzie odbijała teraz na boki a góra będzie przycinana i tym sposobem pszczeli bar szybkiej obsługi został Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.03.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 a nie można go przyciąć i uformować? rodzice tak z lipą zrobili, chociaż im młodsze drzewko sie przycina tym lepiej... mieliśmy ogromna i piękną lipę jednocześnie była pozywieniem dla wielu pszczół ale była tak wysoka, że w razie czego uderzyłaby na dom sąsiada... więc przycięto ją, będzie odbijała teraz na boki a góra będzie przycinana i tym sposobem pszczeli bar szybkiej obsługi został Nasze były tak wielkie, że potrzebna była zgoda gminy na przycięcie - nie zdążyliśmy tej zgody otrzymać Ale Ewa ma pozwolenie na wycinkę? Więc można wymierzyć co dokąd sięga, i co gdyby jakiś kataklizm, wymierzyć tak, żeby nie narobiło szkód i nie zagrażało zdrowiu i życiu, i przyciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 06.03.2016 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 No właśnie mąż coś takiego chyba kombinuje, czyli przycięcie. Z drugiej strony - z tym jesionem to jeszcze może się okazać, że trzeba będzie go ściąć z innych względów, ale to dopiero będzie widać po wytyczeniu domu. On wypada - tak jak pisałam - trochę w świetle wjazdu do garażu, o ile wjazd byłby tak całkiem na wprost od ulicy. Więc gdyby go zostawiać, to brama musiałaby być z jednej albo z drugiej strony, a dojazd musiałby lekkim łukiem omijać drzewo. No i właśnie dopiero po wytyczeniu będzie dokładnie widać, jak to wypadnie; może się okazać, że zupełnie bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.03.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 No właśnie mąż coś takiego chyba kombinuje, czyli przycięcie. Z drugiej strony - z tym jesionem to jeszcze może się okazać, że trzeba będzie go ściąć z innych względów, ale to dopiero będzie widać po wytyczeniu domu. On wypada - tak jak pisałam - trochę w świetle wjazdu do garażu, o ile wjazd byłby tak całkiem na wprost od ulicy. Więc gdyby go zostawiać, to brama musiałaby być z jednej albo z drugiej strony, a dojazd musiałby lekkim łukiem omijać drzewo. No i właśnie dopiero po wytyczeniu będzie dokładnie widać, jak to wypadnie; może się okazać, że zupełnie bez sensu Najważniejsze, że wszystko możecie zrobić teraz, na etapie jeszcze przed budową, macie czas przemyśleć, rozważyć i podjąć decyzję. Nie miałam na celu zasiać niepokoju, tylko, żebyście na to zwrócili uwagę i uniknęli kłopotów w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 06.03.2016 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Pusia, no właśnie jestem Ci bardzo wdzięczna za przytomność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.03.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Gaja, a którego jesiona macie ? To piękne drzewa, a koło nas nie ma ich w ogóle.http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Jesion/Jesion.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 06.03.2016 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Myślę, że ten najpospolitszy, czyli wyniosły ...nawet nie wiedziałam, ze tak się nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.03.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 To faktycznie rośnie potężny, ale też dobrze znosi cięcie, więc może da się okiełznać, jeśli zdecydujecie, że nie trzeba go karczować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.03.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Pusia, no właśnie jestem Ci bardzo wdzięczna za przytomność! Kochana, mam fobię, więc jestem czujna Jak widzisz miałam 3 wielkie drzewa, w jedno strzelił piorun - w mojej obecności, drugie wyrwała wichura - w mojej obecności, trzecie wycięliśmy (jak chcesz to zerknij - mój dziennik zaczyna się od tej operacji, zobacz jaki to był kolos). A jak zabrakło moich własnych drzew to wiosną zeszłego roku następna wichura wyrwała z korzeniami akację sąsiada, która spadła na mnie siedząca w samochodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.03.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Pusiu, to zakrawa na niechętną tobie magię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.03.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Pusiu, to zakrawa na niechętną tobie magię Na coś zakrawa Ale mam prawo mieć fobię same przyznajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.03.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Masz W końcu nie możesz się z kotami ścigać o ilość żyć do wykorzystania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 06.03.2016 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Masz prawo! Ja nawet powiedziałabym, że w tej sytuacji masz obowiązek mieć fobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 06.03.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Kochana, mam fobię, więc jestem czujna Jak widzisz miałam 3 wielkie drzewa, w jedno strzelił piorun - w mojej obecności, drugie wyrwała wichura - w mojej obecności, trzecie wycięliśmy (jak chcesz to zerknij - mój dziennik zaczyna się od tej operacji, zobacz jaki to był kolos). A jak zabrakło moich własnych drzew to wiosną zeszłego roku następna wichura wyrwała z korzeniami akację sąsiada, która spadła na mnie siedząca w samochodzie omg, ewidentnie ciągnie je do Ciebie, mam nadzieję, że w okolicy już nie więcej wielkich drzew;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.03.2016 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 mam nadzieję, że w okolicy już nie więcej wielkich drzew;) Nie ma. Wszystko co się dało wzięłam na klatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.03.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 OMG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.03.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 OMG Spadaj Myjk ciąg dalszy NIE nastąpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.03.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Dobra, to idę brzdąkać dalej na gitarze. Tylko kozy mi brak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts