Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

Koło mojego obecnego domu też są jesiony. Dawniej chyba jakieś skrzywienie mieli, lipy i jesiony sadzili przy domach ;)

Minusy jesiona: wysusza glebę wokół siebie - ma koszmarnie rozległy system korzeniowy, największy spośród wszystkich naszych polskich drzew!;

kruche konary; szybko się rozsiewa; opadające liście zaczepiają się o krzewy, iglaki i gniją na nich. Plusy: późno puszcza liście i szybko je zrzuca, krócej niż inne drzewa zabiera światło niższym roślinom; szybko rośnie. To takie moje spostrzeżenia z obcowania z jesionami ;)

Też mam fobię jak Pusia, mimo że aż tak traumatycznych doświadczeń mi brak.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Minusy jesiona: wysusza glebę wokół siebie - ma koszmarnie rozległy system korzeniowy, największy spośród wszystkich naszych polskich drzew!;

kruche konary; szybko się rozsiewa; opadające liście zaczepiają się o krzewy, iglaki i gniją na nich.

wiecie co...już mi się chyba przestaje ten jesion podobać...nawet chyba już go wcale nie lubię :p

na obecnej działce mamy 3 wielkie orzechy włoskie, na szczęście rosną na samym końcu sadu i nikomu tam nie przeszkadzają, więc możemy bezkarnie dbać o żołądek i musk. :)

U mnie nic nowego...czekam na PnB. Zaczął się 8 tydzień oczekiwania, odliczam dni jak do wyjścia z wojska :p

Mąż przymierza się do sprzatania działki, palenia gałęzi itp.; ciągle jakoś jednak nie możemy się zgrać z pogodą - jak mamy czas, to pada, a na przykład dzisiaj jest ładnie, ale akurat dopadły nas obowiązki zawodowe...

Nie, oczywiście dzwonimy - a nawet chodzimy regularnie nękać urząd - przed chwilą nawet mąż dzwonił, i usłyszał że sprawa jest na dobrej drodze i jest nadzieja, że do końca tygodnia się uda. Trudności są w pewnym sensie obiektywne - już to gdzies tutaj pisałam - nagła operacja i pobyt w szpitalu jednego z pracowników (zresztą kolegi mojego męża, który niby to pilotuje), długie zwolnienie lekarskie kolejnej osoby..."nie ma kim robić" - usłyszeliśmy od szefowej...

muszę wziąć w obronę urzędy :D ja też często mam tak w pracy, że jest opóźnienie, bo a to ludzie pójdą na urlop, albo wpadną na pomysł, żeby dać dodatkowe zadania.. i co zrobisz, buta nie zjesz :D a często wiele z tych powierzonych rzeczy jest dość pracohcłonna i niepotrzebna ;) powiedzmy jakieś zestawienie, na które ktoś rzuci okiem, a ja je robię pół dnia, bo trzeba dane zebrać...

w urzędach też wiele rzeczy to biurokracja, ale nie można tego ominąć :( i jednak mało kto chce zostać po godzinach... ;)

ale trzymam kciuki, by wszystko poszło szybko i sprawnie :)

muszę wziąć w obronę urzędy :D ....

....ale trzymam kciuki, by wszystko poszło szybko i sprawnie :)

Dziękuję!

Ja tak naprawdę też nie mam specjalnych pretensji do tego akurat urzędu, tylko kurczę, tak mi zależało, żeby było szybko :(

No ale trudno, tego nie da sie przeskoczyć - mam tylko nadzieję, że nie będą mieli żadnych zastrzeżeń...

Bo powiem Wam, że gdzieś wyczytałam, że przy obowiązującej linii zabudowy budynek musi przylegać do niej główną elewacją...a u nas w planie przylegałby wysuniętym do przodu garażem - czy to można uznać za główną elewację ??? Wprawdzie adaptujący projekt konsultował się wcześniej z urzędem i otrzymał tak "na gębę" pozytywną odpowiedż, ale...dopóki nie dostanę tego na piśmie z pieczątką, to nie będę miała pewności.

gaja2 hmmm mi się wydaje, że musi przylegać elewacją, a jeśli garaż jest częścią domu to jego elewacja się liczy. Nie musisz mieć całego domu w jednej linii. Przepisy mozna interpretować, ale niestety zalezy od urzędnika jak zinterpretuje... ja bym była dobrej myśli. Przecież jak elewacja domu miałaby przylegać do linii zabudowy to garaż by ja przekroczył :D oby urzędnik myślał jak ja ;)