mother_nature 06.03.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Koło mojego obecnego domu też są jesiony. Dawniej chyba jakieś skrzywienie mieli, lipy i jesiony sadzili przy domach Minusy jesiona: wysusza glebę wokół siebie - ma koszmarnie rozległy system korzeniowy, największy spośród wszystkich naszych polskich drzew!; kruche konary; szybko się rozsiewa; opadające liście zaczepiają się o krzewy, iglaki i gniją na nich. Plusy: późno puszcza liście i szybko je zrzuca, krócej niż inne drzewa zabiera światło niższym roślinom; szybko rośnie. To takie moje spostrzeżenia z obcowania z jesionami Też mam fobię jak Pusia, mimo że aż tak traumatycznych doświadczeń mi brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 06.03.2016 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Minusy jesiona: wysusza glebę wokół siebie - ma koszmarnie rozległy system korzeniowy, największy spośród wszystkich naszych polskich drzew!; kruche konary; szybko się rozsiewa; opadające liście zaczepiają się o krzewy, iglaki i gniją na nich. wiecie co...już mi się chyba przestaje ten jesion podobać...nawet chyba już go wcale nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.03.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 wiecie co...już mi się chyba przestaje ten jesion podobać...nawet chyba już go wcale nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.03.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Nie ma jak powiązanie potencjalnych kłopotów z koniecznością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 06.03.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 jesion, orzech (korzenie) , lipa (cholerny sok) koło domu to tylko wiecej problemów niż zadowolenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 07.03.2016 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Tak się zastanawiam, czy mam jeszcze jakieś drzewa w katalogu nielubianych? Ale nie, jest tylko 1. lipa i 2. jesion Orzech chociaż orzechy daje i można prozdrowotną orzechóweczkę zrobić na zielonych, a jesienią chrupać orzeszki na zdrowy musk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 07.03.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Orzech chociaż orzechy daje i można prozdrowotną orzechóweczkę zrobić na zielonych, a jesienią chrupać orzeszki na zdrowy musk orzechóweczka też jest na zdrowy musk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 07.03.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 a myślałam, że na żołądek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 09.03.2016 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 na obecnej działce mamy 3 wielkie orzechy włoskie, na szczęście rosną na samym końcu sadu i nikomu tam nie przeszkadzają, więc możemy bezkarnie dbać o żołądek i musk. U mnie nic nowego...czekam na PnB. Zaczął się 8 tydzień oczekiwania, odliczam dni jak do wyjścia z wojska Mąż przymierza się do sprzatania działki, palenia gałęzi itp.; ciągle jakoś jednak nie możemy się zgrać z pogodą - jak mamy czas, to pada, a na przykład dzisiaj jest ładnie, ale akurat dopadły nas obowiązki zawodowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 09.03.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 U mnie nic nowego...czekam na PnB. Zaczął się 8 tydzień oczekiwania, odliczam dni jak do wyjścia z wojska Dzwonicie?? Czy tylko tak czekacie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 09.03.2016 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Nie, oczywiście dzwonimy - a nawet chodzimy regularnie nękać urząd - przed chwilą nawet mąż dzwonił, i usłyszał że sprawa jest na dobrej drodze i jest nadzieja, że do końca tygodnia się uda. Trudności są w pewnym sensie obiektywne - już to gdzies tutaj pisałam - nagła operacja i pobyt w szpitalu jednego z pracowników (zresztą kolegi mojego męża, który niby to pilotuje), długie zwolnienie lekarskie kolejnej osoby..."nie ma kim robić" - usłyszeliśmy od szefowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 09.03.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 ..."nie ma kim robić" - usłyszeliśmy od szefowej... taaaaaaaaaaa jak to w urzędzie No nic, mam nadzieję, że to ostatnie dni oczekiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 09.03.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 muszę wziąć w obronę urzędy ja też często mam tak w pracy, że jest opóźnienie, bo a to ludzie pójdą na urlop, albo wpadną na pomysł, żeby dać dodatkowe zadania.. i co zrobisz, buta nie zjesz a często wiele z tych powierzonych rzeczy jest dość pracohcłonna i niepotrzebna powiedzmy jakieś zestawienie, na które ktoś rzuci okiem, a ja je robię pół dnia, bo trzeba dane zebrać... w urzędach też wiele rzeczy to biurokracja, ale nie można tego ominąć i jednak mało kto chce zostać po godzinach... ale trzymam kciuki, by wszystko poszło szybko i sprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 11.03.2016 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 muszę wziąć w obronę urzędy .... ....ale trzymam kciuki, by wszystko poszło szybko i sprawnie Dziękuję! Ja tak naprawdę też nie mam specjalnych pretensji do tego akurat urzędu, tylko kurczę, tak mi zależało, żeby było szybko No ale trudno, tego nie da sie przeskoczyć - mam tylko nadzieję, że nie będą mieli żadnych zastrzeżeń... Bo powiem Wam, że gdzieś wyczytałam, że przy obowiązującej linii zabudowy budynek musi przylegać do niej główną elewacją...a u nas w planie przylegałby wysuniętym do przodu garażem - czy to można uznać za główną elewację ??? Wprawdzie adaptujący projekt konsultował się wcześniej z urzędem i otrzymał tak "na gębę" pozytywną odpowiedż, ale...dopóki nie dostanę tego na piśmie z pieczątką, to nie będę miała pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.03.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Oby się udało Takie rozwiązanie bez ogrodzenia od ulicy/drogi ma Barbara74. Bardzo fajnie to u niej wyszło. No, i oszczędność na ogrodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 11.03.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 gaja2 hmmm mi się wydaje, że musi przylegać elewacją, a jeśli garaż jest częścią domu to jego elewacja się liczy. Nie musisz mieć całego domu w jednej linii. Przepisy mozna interpretować, ale niestety zalezy od urzędnika jak zinterpretuje... ja bym była dobrej myśli. Przecież jak elewacja domu miałaby przylegać do linii zabudowy to garaż by ja przekroczył oby urzędnik myślał jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 11.03.2016 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 No i tego właśnie bym sobie życzyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 11.03.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 moim zdaniem co kogo obchodzi czy to garaż, czy salon z takimi pięknymi dużymi drzwiami-bramą dom to dom, to co jest widoczne to elewacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 11.03.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Też uważam jak Dziewczyny Będzie dobrze, nie martw się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 11.03.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 A ja po swoich przejściach poczekałabym na "wyrok" na piśmie Co urzędas to inna opinia, boleśnie na własnej skórze się przekonałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts