Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że z tym jesionem to dobrze robisz, chociaż fajnie wyglądają duże drzewa przy domu, to jednak niosą ze sobą zagrożenie. Ale przecież zostaną Ci duże drzewa owocowe na działce, pisałaś o czereśni, mam taką ogromną, jak zakwitnie to wygląda baśniowo. Nawet nie zrywamy wszystkich czereśni z niej, za to ptaszki mają używanie.

U mnie po wytyczeniu 3 śliwy były kolizyjne, jedną ścięłam ale u pozostałych poprzycinałam tylko problematyczne konary. Zobaczymy jak to będzie wyglądało gdy zaczną ściany powstawać, póki co wydaje się, że drzewa nie będą przeszkadzać.

Ewo, dobra decyzja z jesionem. W jego miejsce posadzisz sobie inne drzewa lub krzewy :)

A ja i tak będę walczył o każde drzewo. Nawet jeżeli prawie będą się opierać o dom!

czasami niestety trzeba wiedzieć kiedy ustapić.. tzn. jeśli drzewo ma się opierać o Twój dom to można ryzykować :) gorzej jak w zasięgu ma dom sąsiada... i przyjdzie wichura :( nasi rodzice woleli nie ryzykować...

Ale ja jestem zdania, że zawsze mozna formować drzewka :) tylko to kosztuje trochę pracy.

z drugiej strony sąsiad ma gigantycznego świerka, który rosnie naturalnie i jest PIĘKNY :lol:

czasami niestety trzeba wiedzieć kiedy ustapić.. tzn. jeśli drzewo ma się opierać o Twój dom to można ryzykować :) gorzej jak w zasięgu ma dom sąsiada... i przyjdzie wichura :(

No dokładnie, wichura albo inny piorun :(

Ale ja jestem zdania, że zawsze mozna formować drzewka :) tylko to kosztuje trochę pracy.

No chyba, że kupujesz działkę na której już takie wielkie drzewa rosną.

Tak było u nas. I na przycięcie potrzebujesz pozwolenia :(

Oczywiście, że jak człowiek sam sobie posadzi i od początku pilnuje, przycina, wtedy jest ok.

Te wielkie drzewa są piękne, zgadzam się, ale pod warunkiem, że nie stanowią zagrożenia dla domu, że co wiaterek czy burza nie siedzisz i nie trzęsiesz się ze strachu.

Jestem wielkim przeciwnikiem wycinania drzew.

Wolę je sadzić.

No chyba, że kupujesz działkę na której już takie wielkie drzewa rosną.

Tak było u nas. I na przycięcie potrzebujesz pozwolenia

no tak... racja. Rodzice mieli lipę już na działce jak ją kupowali, po przycięciu wyglądała jak jedna wielka bieda... ale w drugim roku jest już coraz lepiej :D

co do pozwolenia to racja, do drzewek nieowocowych trzeba mieć pozwolenie...

Nie ma to jak kwiatki :D człowiek sadzi i się nie musi tyle martwić ;)

Musi, musi :cool: Nornice zjedzą cebulki, kret podkopie krzew róży, nawet mrówki uszkadzają korzonki, gdy zrobią mrowisko pod krzewinkami. A co dopiero mówić o różnych grzybach, fytoftorozach, mączniakach, szarych pleśniach, zgniliznach i..... całej masie robactwa z mszycami na czele.

Drzewa prynajmniej mają siłę się oprzeć wielu z nich, chorują, ale nie giną.

Musi, musi :cool: Nornice zjedzą cebulki, kret podkopie krzew róży, nawet mrówki uszkadzają korzonki, gdy zrobią mrowisko pod krzewinkami. A co dopiero mówić o różnych grzybach, fytoftorozach, mączniakach, szarych pleśniach, zgniliznach i..... całej masie robactwa z mszycami na czele.

Drzewa prynajmniej mają siłę się oprzeć wielu z nich, chorują, ale nie giną.

a racja :D ale kwiaty przynajmniej nas nie zabiją podczas wichury :D

normice u nas nawet selery wciagnęły ;) narazie tulipany zostawily w spokoju.. może ich zniechęciło to, że cebulki były w osłonkach sadzone.

Chcociaż znając nornice to nic ich nie zniechęca przed osiągnięciem celu ;)

A co tu taka cisza? Ewa , kopiesz?

No...prawie zgadłaś! :)

Ruszyło dzisiaj wszystko z kopyta - od rana telefony i tak: w piątek geodeta wytyczy dom, a budowlańcy zrobią wjazd na działkę, a w sobotę rozpoczną prace przy fundamencie.

W związku z tym dzisiaj trwa intensywne sprzątanie działki, układanie drzewa, palenie gałęzi itp.

http://images76.fotosik.pl/426/459f136c851464f1med.jpg

Również dzisiaj nastąpi ostateczne pożegnanie z jesionem...

http://images76.fotosik.pl/426/18b29cf644dd27e6med.jpg

Szkoda tego jesionu jednak :(

Jesion to król polskiego eksportowego drewna. Jest bardzo ceniony.

Wygląda na ładny, prosty. Zachowałabym pnie i dogadała się z jakimś tartakiem w pobliżu, żeby pocięli na dechy i potrzymali do wysuszenia.

Początkowo też tak myśleliśmy, żeby pociąc jesion na deski...dwa pobliskie tartaki odmówiły - nie opłaca im się przyjeżdżać po jedno drzewo, nie mogą przechować itp. A i nam by się to w sumie nie opłaciło... Wiem, że szkoda, ale daliśmy spokój - za dużo się dzieje i użeranie się teraz jeszcze z jesionem groziłoby poważnym konfliktem małżeńskim :p Zostanie pocięty i pójdzie w przyszłości do kominka...bo chyba jednak będzie kominek.

Dana - za chwilę piszę do Ciebie pw.