gaja2 13.03.2016 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 gaja2 A mi po wytyczeniu domu okazało się, że część drzew stoi w oknie kuchni..... O matko i córko...nie strasz U mnie - jeśli w ogóle - bardziej istnieje ryzyko, że drzewa wejdą z tyłu do pokoju dziennego; z przodu wszystko zostało równo ciachnięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 13.03.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Myślę, że z tym jesionem to dobrze robisz, chociaż fajnie wyglądają duże drzewa przy domu, to jednak niosą ze sobą zagrożenie. Ale przecież zostaną Ci duże drzewa owocowe na działce, pisałaś o czereśni, mam taką ogromną, jak zakwitnie to wygląda baśniowo. Nawet nie zrywamy wszystkich czereśni z niej, za to ptaszki mają używanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 13.03.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Nie ma co się na zapas martwić. Na pewne rzeczy praktycznie nie mamy wpływu i trzeba się z tym pogodzić. Co będzie to będzie, ważne, że jest pnb i dom będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasqud 13.03.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 A ja i tak będę walczył o każde drzewo. Nawet jeżeli prawie będą się opierać o dom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 14.03.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 U mnie po wytyczeniu 3 śliwy były kolizyjne, jedną ścięłam ale u pozostałych poprzycinałam tylko problematyczne konary. Zobaczymy jak to będzie wyglądało gdy zaczną ściany powstawać, póki co wydaje się, że drzewa nie będą przeszkadzać. Ewo, dobra decyzja z jesionem. W jego miejsce posadzisz sobie inne drzewa lub krzewy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 14.03.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 A ja i tak będę walczył o każde drzewo. Nawet jeżeli prawie będą się opierać o dom! czasami niestety trzeba wiedzieć kiedy ustapić.. tzn. jeśli drzewo ma się opierać o Twój dom to można ryzykować gorzej jak w zasięgu ma dom sąsiada... i przyjdzie wichura nasi rodzice woleli nie ryzykować... Ale ja jestem zdania, że zawsze mozna formować drzewka tylko to kosztuje trochę pracy. z drugiej strony sąsiad ma gigantycznego świerka, który rosnie naturalnie i jest PIĘKNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 14.03.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 czasami niestety trzeba wiedzieć kiedy ustapić.. tzn. jeśli drzewo ma się opierać o Twój dom to można ryzykować gorzej jak w zasięgu ma dom sąsiada... i przyjdzie wichura No dokładnie, wichura albo inny piorun Ale ja jestem zdania, że zawsze mozna formować drzewka tylko to kosztuje trochę pracy. No chyba, że kupujesz działkę na której już takie wielkie drzewa rosną. Tak było u nas. I na przycięcie potrzebujesz pozwolenia Oczywiście, że jak człowiek sam sobie posadzi i od początku pilnuje, przycina, wtedy jest ok. Te wielkie drzewa są piękne, zgadzam się, ale pod warunkiem, że nie stanowią zagrożenia dla domu, że co wiaterek czy burza nie siedzisz i nie trzęsiesz się ze strachu. Jestem wielkim przeciwnikiem wycinania drzew. Wolę je sadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 14.03.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 No chyba, że kupujesz działkę na której już takie wielkie drzewa rosną. Tak było u nas. I na przycięcie potrzebujesz pozwolenia no tak... racja. Rodzice mieli lipę już na działce jak ją kupowali, po przycięciu wyglądała jak jedna wielka bieda... ale w drugim roku jest już coraz lepiej co do pozwolenia to racja, do drzewek nieowocowych trzeba mieć pozwolenie... Nie ma to jak kwiatki człowiek sadzi i się nie musi tyle martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.03.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Musi, musi Nornice zjedzą cebulki, kret podkopie krzew róży, nawet mrówki uszkadzają korzonki, gdy zrobią mrowisko pod krzewinkami. A co dopiero mówić o różnych grzybach, fytoftorozach, mączniakach, szarych pleśniach, zgniliznach i..... całej masie robactwa z mszycami na czele. Drzewa prynajmniej mają siłę się oprzeć wielu z nich, chorują, ale nie giną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 14.03.2016 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Musi, musi Nornice zjedzą cebulki, kret podkopie krzew róży, nawet mrówki uszkadzają korzonki, gdy zrobią mrowisko pod krzewinkami. A co dopiero mówić o różnych grzybach, fytoftorozach, mączniakach, szarych pleśniach, zgniliznach i..... całej masie robactwa z mszycami na czele. Drzewa prynajmniej mają siłę się oprzeć wielu z nich, chorują, ale nie giną. a racja ale kwiaty przynajmniej nas nie zabiją podczas wichury normice u nas nawet selery wciagnęły narazie tulipany zostawily w spokoju.. może ich zniechęciło to, że cebulki były w osłonkach sadzone. Chcociaż znając nornice to nic ich nie zniechęca przed osiągnięciem celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.03.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Posadź czosnki ozdobne i szczypiorek wieloletni między roślinami ozdobnymi. Nornice, krety i tym podobne tego nie lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 14.03.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 przy okazji ochroni też przed chorobami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 14.03.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Posadź czosnki ozdobne i szczypiorek wieloletni między roślinami ozdobnymi. Nornice, krety i tym podobne tego nie lubią OK ale to już na swojej działce tulipanki mam u taty niestety nigdy nas tam nie ma jak kwitną ale jak się przeprowadzimy to będę podziwiała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 16.03.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 A co tu taka cisza? Ewa , kopiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 16.03.2016 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 A co tu taka cisza? Ewa , kopiesz? No...prawie zgadłaś! Ruszyło dzisiaj wszystko z kopyta - od rana telefony i tak: w piątek geodeta wytyczy dom, a budowlańcy zrobią wjazd na działkę, a w sobotę rozpoczną prace przy fundamencie. W związku z tym dzisiaj trwa intensywne sprzątanie działki, układanie drzewa, palenie gałęzi itp. http://images76.fotosik.pl/426/459f136c851464f1med.jpg Również dzisiaj nastąpi ostateczne pożegnanie z jesionem... http://images76.fotosik.pl/426/18b29cf644dd27e6med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.03.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Szkoda tego jesionu jednak Jesion to król polskiego eksportowego drewna. Jest bardzo ceniony. Wygląda na ładny, prosty. Zachowałabym pnie i dogadała się z jakimś tartakiem w pobliżu, żeby pocięli na dechy i potrzymali do wysuszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 16.03.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Zachowałabym pnie i dogadała się z jakimś tartakiem w pobliżu, żeby pocięli na dechy i potrzymali do wysuszenia. My tak zrobiliśmy. Ogromne dechy z niego wyszły. Część daliśmy wujkowi w prezencie, zrobił piękne schody w swoim domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 16.03.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Ewciu czyli nastał wreszcie oczekiwany czas:D Może faktycznie zrobić dechy z jesionu ,chyba że już za późno Działka już czyściutka,będzie cudnie już to widzę ! Macie ekipę do budowy ? Jeżeli tak napisz mi na pv.ile biorą za wybudowanie takiego domku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 16.03.2016 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Początkowo też tak myśleliśmy, żeby pociąc jesion na deski...dwa pobliskie tartaki odmówiły - nie opłaca im się przyjeżdżać po jedno drzewo, nie mogą przechować itp. A i nam by się to w sumie nie opłaciło... Wiem, że szkoda, ale daliśmy spokój - za dużo się dzieje i użeranie się teraz jeszcze z jesionem groziłoby poważnym konfliktem małżeńskim Zostanie pocięty i pójdzie w przyszłości do kominka...bo chyba jednak będzie kominek. Dana - za chwilę piszę do Ciebie pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 16.03.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 gaja2 w kominku też trzeba mieć czym palić piękna pogoda u nas też dziś tak było może wiosna zostanie... chociaż temperatura odczywalna bynajmniej wiosenna nie była ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts