Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

A ja mam pytanie, dlaczego mąż został przepedzony w czasie wylewania?

Na reszcie się nie znam, ale wiem, że u mnie czekali, sprawdzali zagęszcenie, powtórnie zagęszczali itp.

Wiem, że niektórzy fachowcy gonią z robotą, bo twierdzą, że obecne technologie na to pozwalają. Ale skoro to nowe technologie, to znaczy, że nie ma informacji, jaki efekt będzie za kilkadziesiąt lat (chyba, że się mylę). Dlatego warto pytać i siedzieć na karku. A co nagle to po diable. Miałam ofertę ekipy, która chciała wybudować cały dom przez listopad i grudzień, ale jakoś im nie uwierzyłam.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

powinno byc wysmarowane izolacją przeciwwilgociową (dysperbit to kiszka, szlag go trafi po paru latach, niemieckie środki są dobre), potem dajesz ocieplenie typu hydrostyr czy styrodur, potem na zakładkę folię kubełkową i na to ziemię.. na zakładkę kubełkową poziomo tak żeby woda odchodziła OD domu, a sama folia kubełkowa ma zapewnić szczelinę wentylacyjną dla izolacji i ma być wyciągnięta ponad stan 0. poniżej kubełkowej dajesz drenaż, najlepiej obsypać to żwirkiem..

tu masz to dobrze rozrysowane

https://www.niuwsky.pl/pol_pl_Folia-kubelkowa-8-mm-560-g-m2-DELTA-MS-30m2-Dorken-Delta-Folie-64_3.jpg

pol_pl_Folia-kubelkowa-8-mm-560-g-m2-DELTA-MS-30m2-Dorken-Delta-Folie-64_3.jpg

A ja mam pytanie, dlaczego mąż został przepedzony w czasie wylewania?

Oj nie...to był taki mój żarcik - mąz widział, jak wylewają, ale zastawił wjazd samochodem, i kiedy przyjechała druga grucha z betonem, to musiał wyjechać, bo dwie by się nie zmieściły.

Artur - dziękuję!

Właśnie dlatego pytałam czy wsypali cały już wiesz o zageszczaniu warstwami to ważne bo podłogi siadają po czasie.Ja też chciałam szybko ale już wiem że się nie powinno,ławy u mnie stały prawie mc zanim bloczki poszły nie daj stawiać czasem palet pustaków na ten świeży chudziak no i nie pamiętam ile czasu upłynęło od wylania ław czy można już mury stawiać. Trzeba po prostu pilnować i będzie dobrze nie wierz we wszystko wykonawcy ja miałam kilka poleconych ekip i ja ich nie polecę więc różne to bywa a niektóre rzeczy wychodza dużo później. Obok mnie buduje się dom w połowie września start w listopadzie był ssz,a bloczki poszły na drugi dzień po zalaniu ław a zalewali widziałam o 16 poprzedniego dnia inwestor zadowolony z ekipy .....

powinno byc wysmarowane izolacją przeciwwilgociową (dysperbit to kiszka, szlag go trafi po paru latach, niemieckie środki są dobre), potem dajesz ocieplenie typu hydrostyr czy styrodur, potem na zakładkę folię kubełkową i na to ziemię.. na zakładkę kubełkową poziomo tak żeby woda odchodziła OD domu, a sama folia kubełkowa ma zapewnić szczelinę wentylacyjną dla izolacji i ma być wyciągnięta ponad stan 0. poniżej kubełkowej dajesz drenaż, najlepiej obsypać to żwirkiem..

tu masz to dobrze rozrysowane

https://www.niuwsky.pl/pol_pl_Folia-kubelkowa-8-mm-560-g-m2-DELTA-MS-30m2-Dorken-Delta-Folie-64_3.jpg

[ATTACH=CONFIG]351617[/ATTACH]

Przy XPSie kubełkowa nie jest potrzebna, chyba, że zasypujesz kamieniami... ;)

Przy XPSie kubełkowa nie jest potrzebna, chyba, że zasypujesz kamieniami... ;)

oczywiście że jest potrzebna.. folia ma za zadanie ochronić mechanicznie hydroizolację ale także umożliwić odprowadzene wody do drenażu lub jej odparowanie..

zapewnia optymalną przestrzeń wentylacyjną między konstrukcją budynku, a izolacją. Szczelina ta zapewnia odprowadzenie wody i pary wodnej, co pozwala zabezpieczyć materiały budowlane przed nadmierną wilgocią i przed tworzeniem się ciśnienia hydrostatycznego, pozwalając na sprawne odprowadzanie wody do systemu drenażowego.

http://www.izoforum.pl/tresc/folia-kubelkowa-skuteczna-ochrona-hydroizolacji/224/

http://m.zbudujmydom.pl/index.php?page=po-co-stosuje-sie-folie-kubelkowa

Ewedela i mmaarcin:welcome:

A ja dzisiaj mam od rana zajętą głowę sprzedażą tego domku ( i działki), w którym obecnie mieszkamy... Albowiem wczoraj Sejm uchwalił ustawę o obrocie ziemią rolną... jeśli senat nie wniesie jakichś poprawek...to jesteśmy ugotowani :( No, może niezupełnie - ale sprzedać będzie dużo trudniej, bo nasza działka z domem jest właśnie ziemią rolną. Wiedzieliśmy oczywiście o tej ustawie, ale jakoś mieliśmy nadzieję, że mniejsze działki się ostaną...chodziły takie pogłoski.

W każdym razie dostaliśmy gwałtownego przyspieszenia i będziemy próbowali w ciągu miesiąca znaleźć kupca...wiem, wiem, że musielibyśmy mieć dużo szczęścia :(

uff...strach pomyśleć...

A ja tu tymczasem niefrasobliwie planuję przyszłość...umówiliśmy wstępnie fachowców od elektryki, hydrauliki i tynków/wylewek...a tu się może okazać, że dołączę do grona posiadaczy domu w SSZ :(

Tfu, tfu - odpukać!

Wczoraj bylismy w jednej firmie od okien. Trochę ich znamy, zakładali nam okna tutaj na wsi. Wyliczyli bardzo przyzwoitą cenę, tak mi się wydaje (ale też dom mały i okien również niewiele) - 8700. Okna PCV, sześciokomorowe, trzyszybowe, współczynnik Uw - 0,7. Na wszelki wypadek poprosimy o wycenę jeszcze w jednej/dwóch poleconych firmach.