gaja2 01.04.2016 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Okien mam w sumie aż 11, ale w tym są trzy naprawdę małe - dwa w garażu i jedno na poddaszu. Okno tarasowe będzie miało wymiar 185 x 233, będą dwie szyby i będzie normalnie otwierane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 01.04.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Bardzo dobrą cenę dostałaś, podtrzymuję swoją opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 01.04.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 też uważam, że cena bardzo dobra ale mam głupie pytanie, okna są trzyszybowe i sześciokomorowe? dwie komory między 3 szybami, a gdzie pozostałe komory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 01.04.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Komory w ramkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 01.04.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Komory w ramkach Porównywanie ofert okien jest bardzo trudne, bo to nie tylko ilość komór szyb i przenikalność cieplna zazwyczaj podawana dla okna referencyjnego a nie konkretnego... Trzeba zwrócić uwagę na ilość uszczelek, grubośc szyb profil każdy producent profili ma kilka rodzajów,różni producenci produkują okna z tych profili ważne co do nich włożą np. wzmocnienia czasem piankę ,jakie zastosują okucia klamki np. ukryte zawiasy można zamówić nawet łączenie w rogach pod kątem prostym a nie jak powszechnie 45 stopni.A okna tarasowe to już magia otwierane z ruchomym słupkiem lub cześc stał fix.przesuwne PSK, HSR.Kolor to wiadomo. Ja wybierała do ostatecznej wyceny konkretny wybrany profil i jednego producenta wszystko to samo wyceny się różniły nieznacznie ale jedni o dziwo podali okno 3 cm węższe tarasowe zaczęłam drążyć i co okazało się że cena zmienia się co 10 cm i wystarczył taki myk,ale niezgodne to było z instrukcją montażu ze strony bo tam jasno określone było jakie szczeliny powinny być zachowane w zależności od wysokości i szerokości okien.Niby okno tańsze..... Wybór okien to trudna sprawa no i nawietrzniki ale to w zależności od wybranej wentylacji w domu. Osobna sprawa montaż .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 01.04.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 nowy zawód - ksiądz - rolnik się szykuje PSL zmieni się w kościół wyznawców Freda Flinstona (bo to chyba on był prezesem PSLu) i bedą lody dalej kręcić... a co do okien - jak się dopilnuje montażu to w zasadzie trzyszybowe będzie ok - tu jedna uwaga - nie może pakiet szybowy być za ciepły bo wtedy przenikalność światła jest dosyć mała - skutek tego jest taki ze w słoneczny dzień mamy w domu jakby było pochmurno.. wtedy nie ucieka ale tez nie nagrzewa się tak bardzo.. więc dobrze dopytać sprzedawcę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 01.04.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 nowy zawód - ksiądz - rolnik się szykuje PSL zmieni się w kościół wyznawców Freda Flinstona (bo to chyba on był prezesem PSLu) i bedą lody dalej kręcić... . Artur , ale to nie PSL uchwalił tę wczorajszą ustawę, przecież to sztandarowy pomysł ministra Jurgiela z PiS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 01.04.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Ewciu nic nie szkodzi kwota za stan 0 i tak przyzwoita. Oj ta sprzedaż ...ja się zastanawiam , czy już wystawiać czy dopiero jak dostanę pozwolenie na budowę, bo jak się trafi kupiec to potem będę u mamy mieszkała ze 3 lata jak sobie urząd będzie pogrywał Ta ustawa to jakaś kpina, niedługo wszyscy będziemy na tej kościelnej ziemi za parobków robić. Do czego my wracamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 02.04.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Artur , ale to nie PSL uchwalił tę wczorajszą ustawę, przecież to sztandarowy pomysł ministra Jurgiela z PiS. Ale nie ma skutku bez przyczyny. Mnie też ta ustawa niepokoi, jednak gdyby nie wały w agencjach, nie byłoby jej. Dlatego wiem, co Artur ma na myśli. Jednak jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie będzie można sprzedać ziemi. Myslę, że to kwestia uzyskania jakiegoś pozwolenia. Nie czytałam dokładnie, ale coś tam było, że jak rolnik ani agencja nie będą chcieli kupić, to wydadzą pozwolenie na sprzedaż komu innemu. Ale może się mylę. Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 02.04.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Jeszcze znalazłam wyjaśnienia odnośnie ustawyhttp://www.raportrolny.pl/wiadomosci/item/4569-obrót-ziemią-rolną-w-polsce-po-2016-r Ja bym się nie śpieszyła i nie sprzedawała za bezcen. Najwyżej może podzielić na dwie, to będą poniżej 1 h i te przepisy nie będą ich obowiązywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.04.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 A wolno tak zgodnie z ustawą podzielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 02.04.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 A wolno tak zgodnie z ustawą podzielić? To teraz podzielić, ale wcześniej zapytać, czy jest sens. Myslę, że trzeba pójść do najbliższej agencji rolnej i tam powiedzą co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 02.04.2016 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Dziękuję Wam bardzo za informacje o ustawie. Wprawdzie chyba moja umiejętnośc czytania ze zrozumieniem pozostawia nieco do życzenia, bo czytam...i nic nie rozumiem; mój mąż gdzies wyczytał, że gospodarstwa do 0,5ha będą z tego wyłączone, tu czytam, że to jednak 1 ha (taka wersję też słyszałam wcześniej)...musimy chyba w poniedziałek zapytać znajomego notariusza - on na pewno jest na bieżąco z przepisami.Oczywiście za bezcen nie chciałabym sprzedawać...plan jest taki, że spróbujemy teraz wykonać szybki ruch i może się uda - mamy takich ludzi, którzy jakiś czas temu zachwycili się naszą "posiadłością", a kiedy usłyszeli, że prawdopodobnie będziemy ją kiedyś sprzedawać, to poprosili o informację, gdyby do tego doszło. Dziś więc do nich zadzwoniłam; mają się zastanowić i dać nam znać. Jeśli nie - mamy znajomego pośrednika i pójdziemy z nim pogadać, zobaczymy co doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 04.04.2016 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Ewa a jaki kolor okien wybrałaś??Nie doczytałam?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 04.04.2016 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Okna w środku będą białe, a na zewnątrz antracytowe...to znaczy - tak miało być do wczoraj Bo wczoraj zobczyłam takie zestawienie kolorów i zaczynam się zastanawiać, czy nie zrobić podobnego, więc okna jednak byłyby wtedy w brązie - przy antracytowym dachu. Bo chcę podobnie zaaranżować przód garażu, jak na zdjęciu, czyli - elewacja "kamiennopodobna" i takie coś ozdobnego drewnianego przy dachu (nie wiem, jak się to fachowo nazywa). Pierwotny pomysł to było wszystko w antracycie, szarościach i bieli. No właśnie - jakieś podpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 04.04.2016 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 A z ustawą już wiem - wyłączone są nieruchomości rolne o powierzchni do 1 ha. Więc opcje są dwie: albo szybko (czyli w ciągu miesiąca) sprzedać całość, albo potem podzielić na 2 części - każda poniżej 1 ha - i sprzedawać osobno pole i osobno domek z kawałkiem ziemi. No ale przede wszystkim jest jeszcze nasz "dzierżawca" - piszę w cudzysłowie, bo choć dzierżawa jest formalna, to nie bierzemy od niego pieniędzy - to jest rolnik z tej samej wsi, którego więc ograniczenia nie obowiązują i mógłby kupić nawet większy kawałek pola. Mąż zadzwonił do niego przed chwilą i mamy się dzisiaj wieczorem spotkać, wiemy już że nie jest zainteresowany tą ogrodzoną częścią z domem (40 a), tylko polem...ewentualnie...bo nie ma kasy No ale przynajmniej jest jakis plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 04.04.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Kolor okien to jedno,a brama i drzwi zewnetrzne jakie? Wszystko to kwestia gustu,jeśli brama i okna drzwi zakładasz w jednym kolorze to dla mnie za ciemno,w takim klasycznym domku raczej brąz. Brama będzie w kolorze elewacji ale czytam że ma być kamień czyli kamienia jakiego kolorystycznie? No i kolor drzwi... Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Bejaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 04.04.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 rozglądałaś się już za kamieniem na elewacje? Nie dawaj imitacji, bo one wyglądają jak kupa, na pewno nie będą ozdobą elewacji. kolor kamienia trzeba dopasować do koloru dachu, okien i ogólnej kolorystyki domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 04.04.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Dobór kolorów na archonowym obrazku ładny, moim zdaniem taki brąz pasuje idealnie. Bierz okna w brązie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 04.04.2016 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Kolor okien to jedno,a brama i drzwi wewnętrzne jakie? Wszystko to kwestia gustu,jeśli brama i okna drzwi zakładasz w jednym kolorze to dla mnie za ciemno,w takim klasycznym domku raczej brąz. Brama będzie w kolorze elewacji ale czytam że ma być kamień czyli kamienia jakiego kolorystycznie? No i kolor drzwi... No tak...faktycznie piszę tak na skróty Wersja 1: dach antracytowy, okna, drzwi i brama również (tutaj też miałam obawę, że ta brama spowoduje, że będzie za ciemno), kamień na elewacji jasnoszary, elewacja biała. Wersja 2: dach równiez antracytowy, okna, drzwi i brama brąz, elewacja kremowa, kamień szaro/beżowy. Nasz dom to nie jest ten ze zdjęcia - tutaj chciałam tylko pokazać kolorystykę. nasz jest taki, jak poniżej, tylko ma jeszcze dobudowany z przodu garaż po prawej stronie...niestety nie umiem zrobić wizualizacji. Aha - była też wersja "0" - czyli dach, elewacja, okna, drzwi i kamień takie, jak na zdjęciu, tylko że nie mogę jakos znaleźć takiej dachówki, w takim jasnym, chłodnym brązie, a zdecydowanie nie podoba mi się ani ciemny brąz, ani ceglasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts