Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na tym obrazku mi to wygląda na blacho dachówkę brązową.

Ja przy antracytowym dachu głosuję na brąz a raczej drewnopodobny kolor w szczególności jeśli decydujesz się na wszystko w jednym kolorze,ale ja lubię bardziej smietanowe niż białe elewacje w ciepłym odcieniu.

Wg mnie nie wiem czy warto cały garaż podkreślać kamieniem po co wyróżniać coś co wg mnie powinno się nie rzucać w oczy-jak już to może kamień w mniejszej ilości,np tylko koło bramy.

Czy planujesz tą belkę też nad wejściem bo jeśli będzie tylko nad garażem to nie będzie dobrze wyglądać,od razu radzę zamontować tam taki grzebień przeciwko ptakom bo będzie tam .....

Edytowane przez Bejaro

Pestka potrzebna, może zna jakieś tanie kamienie, lub jakieś inne ffajne materiały. drewno, cegła, moze tynk zatarty jakimś źwirkiem, łupek, piaskowiec, jakieś wapienie :confused::confused:

Jezeli kamien ma być z gipsu to sobie go odpuść bo to nie ma sensu, :no:

Edytowane przez Emila3000

Łupany, bardzo ładny gnejs w kilku kolorach kupisz w cenie "kupy", albo nawet taniej. Jest na allegro kilku sprzedawców.

Kamień tzw. polny łupany, cięty w plastry jest po 130 razem z położeniem

Wg mnie nie wiem czy warto cały garaż podkreślać kamieniem po co wyróżniać coś co wg mnie powinno się nie rzucać w oczy-jak już to może kamień w mniejszej ilości,np tylko koło bramy.

Czy planujesz tą belkę też nad wejściem bo jeśli będzie tylko nad garażem to nie będzie dobrze wyglądać,od razu radzę zamontować tam taki grzebień przeciwko ptakom bo będzie tam .....

No z tym garażem właśnie mam od poczatku zgryz...nie chciałam, żeby się tak bardzo rzucała w oczy ta brama garażowa na pierwszym planie (a nie chcę też robić jasnej, która się wtopi w elewację, bo takie mi się nie podobają), więc wymyśliłam, że trochę zginie w tym kamieniu...

A co do belki nad garażem - mam te same obawy :) Nad wejściem nie będzie, bo tam nie ma daszku. Tu z kolei wymyśliłam ją po to, żeby jakos zamaskować ten szczyt widoczny nad garażem...pierwsza wersja to było jakieś małe okno, żeby nie było takiej pustej przestrzeni. Może jednak to okienko?

Amalfi - te kamienie - czy cokolwiek - byłyby tylko na przedniej ścianie garażu i wokół drzwi wejściowych...nie jestem zresztą do końca pewna, czy to będa kamienie, czy też coś innego - Emila dała tutaj kilka innych ciekawych pomysłów - ale chciałabym, żeby coś było.

Może brama zginie,ale kamień przyciągnie uwagę właśnie w to miejsce garażu-bramy w kolorze elewacji mnie się nie podobają-no w nowoczesnych domach są ok.

Wg mnie bramę i tak będzie widać bo musi, dawanie tam czegokolwiek spotęguje jeszcze efekt jednego na drugim,spojrzysz w dół brama w górę okienko lub belka....

A tak elewacja i brama nic nie rozprasza,to nie jest brama podwójna więc ok.

Ja mam tak teraz dokładnie taki układ gdzie mieszkam-ale garaż podwójny nic więcej tylko brama i trzmielina pnie się po rynnie wg mnie wystarczy.

Fajne ciekawe drzwi wejściowe niech przyciągają uwagę cała strefa wejściowa nie będzie musiała konkurować z garażem.

Witaj Ewa widzę, że masz dylematy, ale te raczej przyjemnej natury. Pokazana przez Ciebie inspiracja jest bardzo miła dla oka, ale to Ty najlepiej wiesz co Ci w duszy gra. Bałabym się coś radzić, widząc jak sama jestem niezdecydowana. Ja najpewniej też wybiorę antracytowy dach (ale taki w bardziej szarym odcieniu), a okna to na razie wiem tylko tyle, że wewnątrz chcę białe. Właśnie dostałam wiadomość od mojego architekta, że pod koniec tygodnia zakończy mój projekt. Mam różne wizualizacje i też się gryzę, jak to wykończyć z zewnątrz. Trochę doradza mi córka, ale ona ma jak dla mnie zbyt nowoczesne spojrzenie. Mąż zupełnie się nie angażuje , jedynie po moim ustaleniu czegokolwiek podchodzi, popatrzy i mówi- akceptuję- bez żadnej dyskusji. A ja wolałabym to przedyskutować, ale może to i dobrze, bo co by było, gdyby się okazało, że mamy kompletnie inne zdania? Edytowane przez brasica

Gaja, odnośnie ustawy o ustroju rolnym:

Mam pewne wątpliwości, czy po jej wejściu w życie będziesz mogła podzielić działkę, bo to też jest w pewien sposób ograniczane. Jak dokładnie - nie pamiętam, bo ten fragment mnie nie dotyczył.

W przeciwnym razie po wejściu w życie tej ustawy Waszą działkę będzie mógł kupić jedynie rolnik zamieszkały w tej samej gminie, oczywiście o ile ANR nie skorzysta z prawa pierwokupu.

ANR nie skorzysta, bo nie ma funduszy. To wydmuszka bez kasy ;)

Chciałabym tak myśleć. Ale widzę inną rzecz: założenie tej ustawy jest takie, by skupywać ziemie, by je potem dzierżawić i zapewnić państwu stały dochód. A biorąc pod uwagę, że chyba wszyscy szefowie ANR zostali wymienieni, to jeśli będzie prikaz z góry "kupować!" - to kupować będą.

Chociaż fakt faktem, że działki z domem może im się nie chcieć... ;)