Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

broń boże nie psikaj randaapem, nie ma gorszego świństwa, w krajach cywilizowanych są dowody, że jest rakotwórczy.

U mnie niestety faceci też byli mondrzejsi, głubia baba coś se wymyśliła. :bash::bash:

teściu sobie ulubowaniem obsypywał dom i garaż, piękne spadki porobił. Następnej wiosny jak sie wzięłam za trawnik to musiałam wszyściutko odkopać plus kopać wgłąb, styrałam się przy tym jak dziki osioł a na teścia do dzisiaj nie mogę spokojnie patrzeć:bash:

rolnicy maja fajne przystawki do traktorów jedną taką która przekopie ziemię, a drugą taką która wyciągnie wszystkie chwasty, takie giga grabie. przeoranie zajmie mu jakieś 20 min i pewnie zrobi to za flaszkę :)

obejrzyj sobie co tam masz za chwasty, co przeżyje w ziemi po przysypaniu i będzie Cię straszyć w następnych latach jak mój perz :bash: perz lubi glinę.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Także z mężem myśleliśmy o tym projekcie ale zniechęcił nas strop.

:welcome:

U nas przy adaptacji projektu strop został zmieniony na lany.

A co do Randapu mam to samo zdanie, Emila - nigdy w życiu!

Potwierdza się, że trzeba zaorać - muszę to jakoś przewalczyć.

Edytowane przez gaja2

Rodzimą zaorać, nawieźć nową i przekopać z rodzimą. Jak nie chcesz herbicydów, to rozłóż czarną folię budowlaną na całe lato. Słońce wypali wszystko, łącznie z tym co jeszcze nie wzeszło i ugotuje korzenie perzu.

Dziękuję, Pestko, za praktyczną poradę!

fiu...fiu...jak tak dalej pójdzie z budową to w lipcu .... parapetówka :jawdrop:

No nie...aż tak to nie ;)

Gdyby była kasa, to zima jest aktualna. Na przełomie maja i czerwca powinien już być dach i okna, a potem dopiero się zacznie...

Tu niestety może być różnie. Gotówka powoli się kończy; na zamknięcie SSZ powinno wystarczyć, a dalej - dwie możliwości: albo szybko się sprzeda to miejsce, gdzie teraz mieszkamy, albo kredyt (ciągle mamy nadzieję, że go unikniemy).

Kredyt, z perspektywą spłacenia szybkiego, nie jest taki zły. Możliwość zamieszkania w wymarzonym domku jest bezcenna, ale w Waszym przypadku trzeba wziąć pod uwagę ile czasu będziecie płacić raty i w jakie wysokości. Zawsze może zdarzyć się jakaś katastrofa z pracą, a wtedy kredyt to co najmniej kula u nogi.

No dokładnie tak...to są te dwie opcje: albo kredyty gotówkowy do szybkiej spłaty po sprzedaży domku i działki, albo szybka sprzedaż - jeśli się uda - i wtedy bez kredytu. Gdyby to ktoś mógł przewidzieć, jak długo będzie się sprzedawał nasz obecny domek...

A propos - pisałam niedawno o moich lękach i rozterkach związanych ze zmianą ustawy o sprzedaży ziemi rolnej. Czegoś tam się dowiedzieliśmy: w razie czego podzielimy posiadłość; zostanie 33 a z domkiem jako jedna część i ponad 1 ha pola jako druga. Tę pierwszą część będzie można sprzedać nawet po zmianie ustawy, bo jest mniejsza niż 50 a, ta druga...no cóż ... tylko do kupienia przez rolnika, ale to i tak będzie dużo mniejsza kwota. Podzielić możemy, dowiadywaliśmy się.

Na razie jeszcze po desperacku próbujemy do końca kwietnia sprzedać całość, ale zdajemy sobie sprawę, że musiałby to być fart ...:confused:

Taki podział to dobre rozwiązanie. Wiele osób boi się kupować dom z dużą działką. Poza tym to co oddzielicie nie wpłynie na cenę domu. Kupuje/sprzedaje się najczęściej dom z ogrodem i ten ogród, tylko jeśli urodziwy, to minimalnie podnosi cenę, jakieś max 5%. Reszta ziemi zostanie i ile by za pieniędzy później nie był to będą to pieniądze dodatkowe.

No nie...aż tak to nie ;)

Gdyby była kasa, to zima jest aktualna. Na przełomie maja i czerwca powinien już być dach i okna, a potem dopiero się zacznie...

Tu niestety może być różnie. Gotówka powoli się kończy; na zamknięcie SSZ powinno wystarczyć, a dalej - dwie możliwości: albo szybko się sprzeda to miejsce, gdzie teraz mieszkamy, albo kredyt (ciągle mamy nadzieję, że go unikniemy).

znowu mamy podobną sytuację...my jesteśmy na etapie sprzedaży mieszkania...mam nadzieję, że nam się uda. W razie czego mamy plan "B" czyli kredyt na krótki czas . Też nam się zaraz skończą pieniądze i albo znajdzie się kupiec na mieszkanie albo trzeba uruchomić kredyt. Również mamy nadzieję, że unikniemy finansowania z banku. Więc trzymam mocno kciuki za nas wszystkich :yes:

o rety...mnie też długo nie było...ale Ci dom wyrósł gaja2 :)

No fakt :)

Dzisiaj nareszcie wróciłam do domu i jeszcze po drodze pognałam zobaczyć dom, bo przecież nie widziałam go jeszcze ze stropem!

I zrobiłam sesją zdjęciową - dom został obfotografowany ze wszystkich czterech stron.

Oto front - jeszcze raz.

http://images77.fotosik.pl/505/d2975357afdc3c56med.jpg

A to tył domu i jeden bok.

http://images75.fotosik.pl/504/8eddc052df46b559med.jpg

I drugi bok - ten wyglada najmniej wyjsciowo, bo to jest ta najdłuższa ściana z garażem, a okno tylko jedno...mam nadzieję, że trochę nabierze wyglądu, kiedy będzie dach, bo teraz trochę słabo.

http://images78.fotosik.pl/504/b6cf7ca935b2813amed.jpg

czy dobrze widzę, że masz balkonowe blokowe okno zamiast tarasowego?? :eek:

Czy chodzi Ci o to, że małe? No nie jest jakieś takie ogromne, 225 cm, ale to chyba nie tragicznie.

A czekaj...może chodzi Ci o te drzwi z małym okienkiem? To sa drzwi do pomieszczenia gospodarczego, drzwi będą oczywiście pełne.

Pestko, też myślę o konieczności obrośnięcia tej ściany czymś zielonym i to jak najszybciej.

Ewedela - u nas ta ściana nie będzie specjalnie uczęszczana, będzie tam sporo cienia i w dodatku dośc blisko ogrodzenia (te przepisowe 4 m), ale niestety będzie widoczna jako pierwsza dla kogoś, kto będzie do nas szedł od głównej ulicy...trochę to jednak kiepsko wyszło... Teraz widzę, że dom chyba lepiej by wyglądał w odbiciu lustrzanym, ale już mieliśmy kupiony projekt, kiedy się okazało, że dobudowujemy garaż. Trochę mnie to gryzie...:(

Nie będzie źle przy tej ścianie. 4 metry w szerokości to pokaźna ilość miejsca. W cieniu może rosnąć sporo roślin całkiem atrakcyjnych.

Zrobisz tak coś podobnego do tego planu.

__234cff4f282c045a291c397f8cfa5935.jpg

Nawet możesz posadzić wiele z umieszczonych tu roślin. Inne trzeba wymienić, bo lubią słónce.

Też mam takie miejsce wzdłuż boku domu. Od granicy ogrodu rosną jałowce i leszczyny. Przy ścianie garażu mamy drewutnię. Słońce jest tam wcześnie rano i tuż przed wieczorem. Pierwsze zdjęcie jest z 2010 roku kiedy zostały posadzone pierwsze Funkie, a reszta to fotki z 2014. Oprócz funki mam tu masę barwinka, paprocie przytargane z lasu, trzmieliny Fortunea, przywrotniki ostroklapowe, fiołki wonne. Powoli zarasta i mam nadzieję, że za moment nie będzie widać ziemi :)

2010-10_lipiec_Funkie-01.jpg

2014_05-14maj-IMG_7506w.jpg

2014_05-14maj-IMG_7518w.jpg

2014_05-14maj-IMG_7520w.jpg

__234cff4f282c045a291c397f8cfa5935.jpg

2010-10_lipiec_Funkie-01.jpg

2014_05-14maj-IMG_7506w.jpg

2014_05-14maj-IMG_7518w.jpg

2014_05-14maj-IMG_7520w.jpg