Emila3000 17.04.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 to ta czy jakaś inna? http://orka.sejm.gov.pl/opinie8.nsf/nazwa/293_u/$file/293_u.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 17.04.2016 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Wygląda, że to ta - bo chyba są tam już uwzględnione poprawki senatu Fatalne zresztą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 18.04.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 gaja, nie zazdroszczę sytuacji z działką. Ta ustawa miała wejść od stycznia, dlatego my tak pędziliśmy, by zdążyć kupić rolną działkę w grudniu - wtedy jeszcze nikt nie znał szczegółów i nikt nie wiedział, czego się spodziewać.Teraz już widać, że paraliżują obrót ziemią rolną.Masz przepiękny ogród na tamtej działce. Ile w nim włożonej pracy i serca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 20.04.2016 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Piszę tak dla porządku...bo tak naprawdę ciągle jestem zajęta desperackimi próbami sprzedaży działki przed końcem miesiąca....praktycznie bez nadziei na powodzenie I jakos tak na razie straciłam entuzjazm dla budowy... Dom za to rośnie (nieświadomy tego, że być może niedługo będzie się musiał zahibernować). Dzisiaj panowie zaczęli murować poddasze - nie byłam tam (był mąż), więc zdjęcia bedą może jutro. Blachodachówka ostatecznie wybrana - Monterey Ruukki, kolor grafitowy. Był to trochę ukłon w kierunku nieco niższej ceny (trochę bardziej podobał mi się inny wzór - blacha ta sama - ale był droższy). Okna też już zamówione ostatecznie - w końcu okienko w garażu jednak będzie trójkątne...a tak mi się nie podobało ...ale doszłam do wniosku, że będzie jednak najbardziej pasować. Dzisiaj jeszcze w ostatniej chwili, rzutem na taśmę, zmieniłam w zamówieniu drzwi na taras na suwane...miała być znowu oszczędnośc, no ale w końcu bez przesady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 20.04.2016 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Ewa , nie poddawaj się, trzeba myśleć pozytywnie. Z każdego tunelu jest jakieś wyjście. Ja staram się jak najmniej myśleć na ten temat, a jak już myślę, to lepiej, żeby rządzący nie wiedzieli co ja o nich myślę. Fajnie , że już wybrałaś dachówkę i okna, pomału możesz o wnętrzach rozmyślać. Ja dzisiaj siedzę i rozplanowuję sobie elektrykę (tzn. lampy, gniazdka). Dopytam Cię jeszcze o te suwane drzwi, bo ja się waham - czy to jest duża różnica w cenie? Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez brasica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 20.04.2016 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Ewa, to zazdroszczę Ci spokoju ducha i tego, że potrafisz nie myśleć I podziwiam, że już planujesz punkty elektryczne, też powinnam za to się zabrać... niestety na razie widzę ciemność i zupełnie nie mogę sobie tego wszystkiego wyobrazić; zdecydowanie nie jest to moja najmocniejsza strona A co do suwanych drzwi to u nas różnica w cenie jest chyba do zniesienia, pan powiedział, że będą o 1000 zł droższe. Natomiast gdzieś czytałam, że potrafią być dużo, dużo droższe, więc i tak musisz pytać w konkretnej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 20.04.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 No właśnie jutro będziemy prosić o wycenę okien w dwóch wersjach - z suwanką i bez. Moje okna nie będą niestety tanie , bo są ogromne -tutaj zostało spełnione życzenie mojego męża (obiecał, że jak pozwolę mu wybrać okna to on będzie je mył).Ja chciałam mniejsze. Jeśli chodzi o te gniazdka i lampy to muszę sama, bo mój mąż jest mało techniczny, u nas od takich rzeczy jestem ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 20.04.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Suwanki przesuwne są dwa rodzaje HST i PSK rożnią się diametralnie technicznie, ceną też warto porównać No i wg mnie do mniejszych okien niż ok 220 nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 20.04.2016 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Jeśli chodzi o te gniazdka i lampy to muszę sama, bo mój mąż jest mało techniczny, u nas od takich rzeczy jestem ja. Ha...u nas niestety żadne z nas nie jest techniczne To znaczy - mój mąż uważa, że jest I może nawet czasami jest techniczny, ale za to mało praktyczny....więc jednak te gniazdka i lampy to wolę wziąc na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 21.04.2016 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Ile może kosztować brama Hormanna? Dzisiaj byliśmy u miejscowego sprzedawcy, zresztą szkolny kolega męża, i zaśpiewał nam 4250. Chyba sporo? Gdzies w internecie znalazłam ten sam wymiar o 1000 zł taniej, podobno jakaś promocja...no i nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 21.04.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Ile może kosztować brama Hormanna? Dzisiaj byliśmy u miejscowego sprzedawcy, zresztą szkolny kolega męża, i zaśpiewał nam 4250. Chyba sporo? Gdzies w internecie znalazłam ten sam wymiar o 1000 zł taniej, podobno jakaś promocja...no i nie wiem... Zależy też od napęd jego rodzaju i bramy jaki model np termo czyli ciepła i przetloczeñ Koloru czy standardowy czy nie. Nie wiem jak wysoko masz do sufitu jak od nadproza jest mało miejsca to stosuje się prowadzenie boczne droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 21.04.2016 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Dziękuję, Bejaro! Prawdę mówiąc, nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania...Nie wiem, jaki napęd i czy jest ciepła. Kolor chyba jest niestandardowy ( w każdym razie na stronie Hormanna tego koloru nie ma...). Miejsca na pewno jest sporo. Ale przynajmniej juz wiem, o co pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 21.04.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Proszę bardzo ja poległam właśnie na kolorze, winchester chciałam bramę firmy na N mam taką prawie dwudziestoletnią i jest ok ale dopłata mnie zniechęciła. Nie wiem ale chyba pisałaś że chcesz mieć stryszek nad garażem,mam tak teraz no i w nowym domu zrobilismy tak samo ale wejscie takie składane schodki mamy z boku a teraz zrobiliśmy na środku i to był błąd bo otwór wypadł w miejscu montażu napędu i musieliśmy przesuwać.... Na super szczelności mi nie zależało nie mam wejścia do domu z garażu,tak że warto zwrócić na wszystko uwagę na zasadzie co komu potrzebne. A tylko jednego producenta bierzesz pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 21.04.2016 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) No i ja właśnie też chcę winchester, bo takie beda okna... A więc chyba już częściowo rozumiem, skąd cena. Na razie brałam pod uwag Hormanna - właśnie z powodu tego znajomego, który te bramy sprzedaje - chciaż wiem też o tej na N, no i na W...ale te chyba jednak nie... U mnie stryszek nad garażem nie będzie miał osobnego wejścia; będzie jedno wejście z domu - trochę to może niepraktyczne, myślę że można było zrobić w garażu, zwłaszcza że też nie mamy przejścia do wewnątrz domu. Ale już trudno. A teraz dzisiejsze zdjęcie. No i jak? http://images78.fotosik.pl/530/c2e9eb96d028dd1bmed.jpg Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez gaja2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 21.04.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Urósł jak grzyb po tym deszczu! SUper! Niedługo będzie wiecha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 21.04.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Ewa , ale to jest widok! To już prawie dom jest, jak ja bym już tak chciała mieć! A okienko super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 21.04.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Ja też teraz poczułam, że to już jest dom A wiecha...o matko, ja się zupełnie nie znam na tych tradycjach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 21.04.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 może tej bramy nie rób drewnopodonej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 21.04.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Ślicznie już kształt domu widać. Jeśli nie masz przejscia to koniecznie zrób awaryjne otwieranie w razie braku prądu lub zepsucia napędu tak aby można otworzyć bramę ręcznie z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.04.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Jesli stryszek dostępny z domu, to musicie ocieplenie dachu zrobić jak nad resztą domu. Domek rośnie cudnie Ale okienko moim zdaniem lepiej by wyglądało okrągłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts