Myjk 08.02.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Też martwiłam się kosztami ogrzewania w trakcie podejmowania decyzji o ogrzewaniu. Tu się nie ma co martwić, tylko trzeba usiąść i policzyć. Jakie wyszły koszty za zeszły rok, tj. ile gazu i drewna poszło? Moim zdaniem kominek na pewno obniża nam zdecydowanie zużycie gazu. To ja chętnie zobaczę wyliczenia. W tym naturalnie inwestycyjne na kocioł gazowy, podłączenie (wraz z projektami, etc.), wkład kominkowy, komin, paliwo. Ja miałam trochę inną sytuację, mój M. w ogóle nie wtrącał się do budowy, robiłam co chciałam . Martwiłam się czy będąc kiedyś na emeryturze będzie nas stać utrzymać domek, na dzień dzisiejszy uważam, że koszty utrzymania naszego poprzedniego mieszkania 67 m, były większe niż domku o powierzchni dwukrotnie większej. Mamy ocieplenie 20 cm styropianu grafitowego, myślę, że to też ma znaczenie w kosztach ogrzewania domku. Co nie znaczy, że nie mogły być jeszcze mniejsze. Edytowane 8 Lutego 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Podobnie wspomagają ogrzewanie domu moi znajomi. Gaz okazał się być drogi w eksploatacji. Dogrzewają kominkiem, a drewno kupowane w lasach państwowych jest znacznie tańsze niż gdzie indziej. Ja robię podobnie mając kocioł pelletowy. W tym sezonie grzewczym włączyliśmy kocioł po raz pierwszy w połowie listopada. Teraz przy temperaturach nieco powyżej zera nocą i do +10 w środku dnia praktycznie grzejemy tylko kominkiem. Muszę jednak napisać, że my mamy trochę niższe wymagania jeśli chodzi o temperaturę w domu. Tylko goście zmuszają nas do nagrzania domu powyżej 20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 09.02.2016 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Tu się nie ma co martwić, tylko trzeba usiąść i policzyć. Jakie wyszły koszty za zeszły rok, tj. ile gazu i drewna poszło? Wyliczenie bardzo proste 6 x 303 = 1.818 + 4 m drewna x 130 = 2.338 To są koszty łącznie z ciepłą wodą. Tu chcę zaznaczyć, że wszystko robię w ciepłej wodzie. Nie neguję innych możliwości ogrzewania, napisałam tylko o swoim przypadku. Tak jak napisała Pestka każdy ma inne odczucie ciepła. Dla mnie w dzień to 24 stopnie a w nocy 20. Podczas budowy w 2011 roku miałam propozycję PC za 50 tys (łącznie z odwiertami). W sypialniach i garażu mam grzejniki, natomiast cała reszta to podłogówka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.02.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Meggi, jakie Ty drewno kupujesz po 130 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.02.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Wyliczenie bardzo proste 6 x 303 = 1.818 + 4 m drewna x 130 = 2.338 To są koszty łącznie z ciepłą wodą. Tu chcę zaznaczyć, że wszystko robię w ciepłej wodzie. Nie neguję innych możliwości ogrzewania, napisałam tylko o swoim przypadku. Tak jak napisała Pestka każdy ma inne odczucie ciepła. Dla mnie w dzień to 24 stopnie a w nocy 20. Podczas budowy w 2011 roku miałam propozycję PC za 50 tys (łącznie z odwiertami). W sypialniach i garażu mam grzejniki, natomiast cała reszta to podłogówka. Pozdrawiam Wcale nie takie proste, bo jeszcze są koszty inwestycyjne na te źródła. Nikt tego gratis nie rozdaje. Zatem? Brakuje mi do wyliczeń także zużycia m3 gazu oraz kaloryczności drewna (ew. jego rodzaju). Nie odbieraj tego jako atak na siebie, po prostu chcę zrobić zestawienie kosztowe dla gaja2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 09.02.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Drewno jakie kupuje to grab, jesion. Drewno jest pocięte na 40 cm kawałki, a grubsze są porąbane, tak, że nic nie muszę z tym robić, tylko wkładać do kominka:). Zużycie gazu dokładne 30.09.2014 odczyt - 3.251, odczyt 14.09.2015 - 4.004 (spisane z rachunków). Co do pieca to jest to Buderus Logamax - Plus GB072-24, Na zasobniku cwu nie zauważyłam nazwy, ma 150 litrów. Co do ilości zużytego drewna to na pewno nie jest dokładna ilość, raczej tak na oko, bo jeżeli w wiacie mieści się ok 15 m, a po poprzednie zimie zostało nam trochę więcej niż 3/4 to pewnie zużycie drewna między 3 a 4 metry. Jeżeli te dane Ci się przydadzą to się cieszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.02.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Masz dobrego dostawcę drewna. Chyba, że tę grabinę sprzedaje Ci mokrą nie sezonowaną. Ja sezonowany pół roku grab kupuję z Lasów Państwowych z dowozem po 140. Jak chcę, żeby połupali dopłacam jeszcze 10. Za świeżą grabinę pod Warszawą cena dochodzi nawet do 180 u byle przedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.02.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Żeby zrobić zestawienie brakuje mi kosztów inwestycyjnych na: wkład kominkowy + komin + robocizna + skład na drewno. Brakuje także kosztów podłączenia gazu, bo kocioł już widzę kosztuje 5500 zł. Póki co można wyliczyć 6270kWh - gaz, z czego 5% w komin = ~6MWh10830kWh - drewno, z czego lekko 60% wyrzucone w komin = ~4MWh Ogólne zużycie energii przez Twój dom ~10MWh. Trochę dużo, przy takiej powierzchni, ociepleniu i oknach zakładam, że jednak więcej energii z drewna idzie w komin (ups). Tak czy siak w tych warunkach:Prąd w 2T (z buforem) -- 3300 zł / Inwestycja 5500 złPC PW 1T 30% / 2T 70% COP 3/2.5 -- 1600 zł / Inwestycja 22 tys. zł Ciekawie się zrobi jak poznamy koszty inwestycji w gaz/kominek. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 09.02.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Witam się i ja Gratuluję podjęcia decyzji o budowie. Trzymam kciuki za wytrwałość. Masz podobny bardzo metrażowo domek do naszego Tylko ogród mam dwa razy mniejszy i niestety jeszcze zero drzew, nad czym ubolewam, za chwilę planuję nasadzenia. Będę podglądać postępy, pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 09.02.2016 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Mały Biały Domku Rzeczywiście domy mamy o podobnym metrażu. Ty masz fajny narożny taras, załuję ze takiego nie zrobiliśmy. No i pozzytywnie zazdroszczę Ci, że Twój domek juz jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.02.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Myjk, liczysz, że z kominka 60% idzie w komin? Myślę, że nawet więcej jeśli wkład ma zimną obudowę. Wtedy grzeje głównie szyba. Nie doczytałam być może, ale chyba nie ma żadnej akumulacji, ani nawet rozprowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.02.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Myjk, liczysz, że z kominka 60% idzie w komin? Myślę, że nawet więcej jeśli wkład ma zimną obudowę. Wtedy grzeje głównie szyba. Nie doczytałam być może, ale chyba nie ma żadnej akumulacji, ani nawet rozprowadzenia. Cóż, jakieś założenie trzeba przyjąć, ale zaznaczyłem że pewnie więcej wypada do atmosfery. Dlatego te oszczędności na paleniu drewnem, to takie mocno pozorne są. Przy 40% sprawności i 4MWh jest 680 zł taniej, przy 30% i 3MWh to 400 zł taniej, przy 20% i 2MWh to już tylko 50 zł oszczędności. Ale momencik, nie mamy przecież jeszcze kosztów inwestycyjnych policzonych dla kominka, nie ma policzonych czasu i kosztów jego obsługi... Dlatego gaja2, nie daj się wpuścić w maliny z tą kozą, bo będziesz tylko beczeć... Do kosztów gazu vs inne źródła mam nadzieję jeszcze wrócimy. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Myjk poprawka jednostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 10.02.2016 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Wczoraj zrobiłam jakieś wstępne rozeznanie w sprawie kredytu, byłam w Expanderze - macie jakies doświadczenie z tą firmą? W każdym razie wiem, jakie dokumenty muszę zgromadzić, potwierdza się też to, co ktoś już tutaj pisał - że być może kredyt gotówkowy wcale nie będzie gorszy od hipotecznego...i tak jest to dylemat:dżuma czy cholera? Oczywiście w naszym przypadku nieco bruździ nasz wiek, który powoduje, że okres kredytowania może być stosunkowo krótki, a więc raty - wyższe. Jutro wycinanie drzew owocowych. I jeszcze - trzymajcie kciuki - jest chętny na działkę, którą mamy do sprzedania. Gośc jutro razem z mężem jedzie ogladać. Kupiliśmy z 10 lat temu działkę w naprawdę cudownym miejscu, z widokiem na Góry Świętokrzyskie; potem plany nam się zmieniły i próbujemy ją sprzedać. Działka ma niestety jeden minus - jest bardzo wąska (12 m). Gdyby nie to, dawno byłaby sprzedana i to za cenę co najmniej dwukrotnie wyższą, niż proponujemy. Ktoś może zainteresowany??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 10.02.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Wczoraj zrobiłam jakieś wstępne rozeznanie w sprawie kredytu, byłam w Expanderze - macie jakies doświadczenie z tą firmą? W każdym razie wiem, jakie dokumenty muszę zgromadzić, potwierdza się też to, co ktoś już tutaj pisał - że być może kredyt gotówkowy wcale nie będzie gorszy od hipotecznego.. To ja pisałam i dalej trzymam się tej wersji, że jeśli jest zdolność kredytowa i można wziąć kredyt gotówkowy to hipoteczny lepiej sobie odpuścić. Biorąc kredyt gotówkowy zachowujesz większa część swojego zdrowia psychicznego, które będzie bardzo potrzebne w toku przeżyć budowlanych. Gotówkowy od razu masz na koncie, nie narażasz się na opóźnienia wypłat transz, nie płacisz za wizyty banku na budowie. Gotówkowy tylko pozornie jest droższy od hipotecznego - koszt operatu bankowego, drogie ubezpieczenia na życie i dom, koszta sądowe - w sumie wielkiej różnicy nie ma. Biorąc hipoteczny na sfinansowanie części budowy i tak bank całość wpisuje do hipoteki. Przy gotówkowym odpada cały stos papierologii. Gdybym budowała drugi raz - jeśli tylko kredyt to tylko gotówkowy. To oczywiście tylko moje zdanie, po przejściach które mieliśmy z kredytem hipotecznym. I jeszcze - trzymajcie kciuki - jest chętny na działkę, którą mamy do sprzedania. Jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 10.02.2016 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 no właśnie - to Ty pisałaś o kredycie, Pusia! Wiedziałam, że ktoś inteligentny (dzień bez pochlebstwa uważam za stracony) Też tak sobie kombinuję, tylko że gotówkowe sa na ogół udzielane na krótszy okres czasu, a więc i raty większe, których możemy nie przełknąć...muszę to wszystko dobrze skalkulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 10.02.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 no właśnie - to Ty pisałaś o kredycie, Pusia! Wiedziałam, że ktoś inteligentny (dzień bez pochlebstwa uważam za stracony) Też tak sobie kombinuję, tylko że gotówkowe sa na ogół udzielane na krótszy okres czasu, a więc i raty większe, których możemy nie przełknąć...muszę to wszystko dobrze skalkulować. Nie ma sprawy - może być z pochlebstwem Gotówkowy chyba na 10 lat daje w tej chwili alior. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.02.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Dawać daje, ale w pewnym wieku nie dostanie się już nawet na dziesięć lat, tylko do emerytury. No, i wielkość może być przy gotówkowym znacznie mniejsza niż przy hipotecznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 10.02.2016 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Gotówkowe kredyty najczęściej maja okres spłaty do 70 r.ż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 10.02.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 I dobrze wybrać opcję z możliwością wcześniejszej spłaty, bo jak się uda zaoszczędzić więcej albo wygrać w totka , albo jak się coś w życiu zmieni to można wcześniej się uporać ze spłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.02.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 I w ratach malejących, Żeby nie było, że najpierw spłacasz ciągle tylko odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts