Emila3000 05.05.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 jak najwiecej pstryczków krzyżowych i jak najwięcej gniazdek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 05.05.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Ja Ci tylko przypomnę o elektryce zewnętrznej, bo o tym czasem się zapomina tzn. prąd do oświetlenia numeru domu, do otwierania bramy, do oświetlenia ogrodu, do ewentualnego domofonu. /niepotrzebne skreślić/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 05.05.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Jeśli planujesz oświetlenie domu świąteczne to ja mam np na zewnątrz gniazdka w podbitce,a także w oknie z boku na glifie chyba tak się to zwie w środku domu na wypadek świecidełek postawionych na parapecie.Pod zlewozmywakiem gdybyś chciała młynek na odpadki lub elektryczną baterię. Przy drabinkach w łazienkach przyda się do grzałek elektrycznych.Kanaliza i gniazdko jeśli stacja uzdatniania wody ma być to samo z piecem. Jeśli planujesz geberit z elektyrycznym przyciskiem lub odciągiem to tam też,w okolicy wyłazu na strych na taki przycisk uruchamiany przez jego otwarcie. Ja planuję jeszcze w okolicy tarasu pod ziemią bo podobają mi się stojące lampki na tarasie. Edit ja mam w szafce w łazience żeby szczoteczki czy golarka ładował się w ukryciu. I jeszcze gdybyś chciała drzwi z elektrycznym pochwytem lub zamkiem to tam też. Edytowane 5 Maja 2016 przez Bejaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.05.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Łańcuch zbierają z centralnej części dachu. W sumie z 1/3 dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 05.05.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Pestko sąsiadka nadal dom sprzedaje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.05.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Aha:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 05.05.2016 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Dziękuję za wszystkie podpowiedzi w sprawie elektryki! Na niektóre rzeczy chyba bym nie wpadła; urzekł mnie zwłaszcza przycisk do otwierania włazu na dach. Kiedy powiaddomiłam o tym entuzjastycznie męża, ten spojrzał na mnie dziwnie i zapytał" " a ile razy w roku będziesz otwierać właz?" Na to zamrugałam słodko...no dobra, przynajmniej postarałam się, by tak to wygladało...i odpowiedziałam: "no właśnie, w związku z tym nie martw się, nie zużyjemy na to zbyt wiele prądu..." A tak się robi mój dach http://images76.fotosik.pl/572/36f3020cff48704fmed.jpg http://images76.fotosik.pl/572/9dfd2dac5f195037med.jpg Edytowane 5 Maja 2016 przez gaja2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 05.05.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Pięęęęęęękny jest! Kurczę, to już prawdziwy dom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.05.2016 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Pięęęęęęękny jest! Kurczę, to już prawdziwy dom! O tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 06.05.2016 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 A dzisiaj już tak http://images78.fotosik.pl/571/b7a72d4c3ecf65a7med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 06.05.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Przepiękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 06.05.2016 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 a na dobranoc jeszcze zdjęcia bardziej ogrodowe. To nasza działka z perspektywy końcowej granicy, na której właśnie stoję, robiąc zdjęcie. To zielone, co widać pod nogami, to nie trawka...o nie...- to morze chwastów, głównie perz i podagrycznik - rzadkie świństwo. Nasz drzewa przeszły, jak widać, radykalne cięcie - moze przeżyją http://images78.fotosik.pl/573/090420eb1a4b4cd7med.jpg A to jabłonka, z która chyba będziemy musieli się rozstać ... wygląda, jak wygląda Jeden konar był kompletnie zniszczony i trzeba było go wyciąć, mąz zostawił ten drugi, ale przez to jest tak mocno wychylona w kierunku domu. Drzewa w tle to juz sąsiednia działka. http://images78.fotosik.pl/573/9e3cb36027f86832med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.05.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Gaja, do elektryki powinno się mieć rozplanowana wszystkie pomieszczenia. Gniazdka do lamp, komputerów, na dodatek nie zlokalizowane za kanapą czy szafą Ja mam dużo krzyżowych włączników, dużo punktów świetlnych, osobny długi kabel do ogrodu, bo nasz elektryk stwierdził, że jak sobie wymyślimy np altanek w ogrodzie, to jakieś światło tam musi przecież być Mamy gniazdka na tarasie w trzech miejscach, wyłączane z domu wyłącznikiem. Nie zrobiliśmy do zmiekczacza wody - trzeba było dorabiać. Mamy też zrobiony osobny obwód (czy jakoś tak), który w razie awarii prądu moze byc zasilany przez agregat - tzn. Agregat ma byc podłączany do rozdzielnicy i zasilać podstawowe urządzenia (lodowka, piec, podstawowe oświetlenie). jeszcze o sprzedaży ziemii wg nowych przepisów - słyszałam jakąś audycje w radiu, ale nie całą, więc nie jestem pewna, czy wszystko dobrze zrozumiałam, ale wynikało z tego, że w pewnych sytuacjach, można wystąpić o zgodę do anr na sprzedaż ziemi nierolnikowi. Może warto to sprawdzić u źródła? edit: działka piękna, a tego sadu zazdroszczę szczególnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 06.05.2016 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 jeszcze o sprzedaży ziemii wg nowych przepisów - słyszałam jakąś audycje w radiu, ale nie całą, więc nie jestem pewna, czy wszystko dobrze zrozumiałam, ale wynikało z tego, że w pewnych sytuacjach, można wystąpić o zgodę do anr na sprzedaż ziemi nierolnikowi. Może warto to sprawdzić u źródła? Tak, Mamiczku - można. Jeśli znajdziemy chętnego nierolnika, to zawiera się u notariusza taka umowę-przyrzeczenie i notariusz występuje wtedy do ANR z prośbą o zgodę i zrezygnowanie z prawa pierwokupu. Co powie ANR - tego nie wie nikt... W każdym razie jeśli się nie zgodzi, to w ciągu miesiąca musi sama od nas kupić ziemię, ale niestety po cenie mało atrakcyjnej...na szczęście nie musimy jej wtedy sprzedać, jeśli nie zechcemy. Mamy zamiar tak zrobić, tylko chyba wcześniej jednak podzielimy działkę i spróbujemy sprzedać mniejszy kawałek z domem, bo wymyśliliśmy sobie, że ANR moze wtedy nie być zbyt chętna na domek z sadem o powierzchni 33a...obyśmy się nie pomylili. Dziękuję Ci za porady elektryczne - gniazdka na tarasie - zapisać! Zmiękczacz wody - oj, chciałabym...odłożyłam na razie sprawę, ale muszę to zgłębić. I agregat - o kurczę, dla mnie :rolleyes:to skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.05.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 I agregat - o kurczę, dla mnie to skomplikowane. ważne, żeby dla elektryka nie było ale jeśli u Was nie ma przerw prądu, to nie ma po co się tym przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 08.05.2016 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Ewuniu, ale u Ciebie się dzieje:o Dopiero były ławy, a tu już dach gotowy. Bardzo szybko działają ci Twoi budowlańcy. Pozazdrościć! A ja dalej w miejscu stoję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 08.05.2016 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) Faktycznie działają szybko...do tego stopnia szybko, że...praktycznie widać dno w kieszeni. Ale oczywiście bardzo się cieszę - dach już jest cały zrobiony, pozostały tylko na jutro gąsiory, we wtorek wypłata i żegnamy się z kolejnym fachowcem. Następne w kolejności będą okna, podobno za jakiś tydzień-półtora, no i umówiony jest elektryk. Na tyle na pewno wystarczy - pozostaje decyzja, co dalej. A tak naprawdę decyzja, czy brać kredyt Byliśmy niby na to zdecydowani, dopóki była perspektywa sprzedaży domu i szybkiej spłaty kredytu, ale teraz??? Edytowane 8 Maja 2016 przez gaja2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 08.05.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Gaja, jeśli elektrykę zrobicie, to tynki od razu też, żeby Wam ta elektryka nie zniknęła Kredyt zawsze zdążycie wziąć, moze na razie dajcie sobie czas, jakiś miesiąc czy dwa, zobaczysz jak się sprawa sprzedaży domu ułoży nie wiem na ile Wam się spieszy z przeprowadzką, czy jesli to będzie na przyszłe lato, to będzie źle? przynajmniej jeszcze ogrodem się w tym roku nacieszysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 08.05.2016 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 No tak chcemy, Mamiku, zrobić od razu wszystkie instalacje - elektrykę, hydraulikę - oraz tynki wewnętrzne i wylewki. Taki jest plan minimum do zimy i być może na tym poprzestaniemy. A co do kredytu - myślimy podobnie, by jeszcze trochę poczekać i tak radzi też notariusz, żeby dać sobie chwilę, aż rynek "przyzwyczai się" do nowych przepisów i może sprawy sprzedażowe jakoś się wyklarują. Oczywiście wykończenie domu za rok wchodzi w grę, chociaż perspektywa spędzenia tutaj jeszcze jednej zimy nie nastraja mnie zbyt dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 08.05.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 agregat??przecież to zawracanie głowy.. dobry czyli taki co nie popali wszystkiego, mocy większej od takiego do wiertarki, z całym oprzyrządowaniem to koszt kilku tysięcy najmniej.. wydatek całkiem zbędny, a pisze to ten co nawet ogrzewanie ma na prąd i mieszka na zadupiu o wiele większym niz Gaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts