Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nigdy nie jest za późno – czyli nasz pierwszy/ostatni dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

agregat??

przecież to zawracanie głowy.. dobry czyli taki co nie popali wszystkiego, mocy większej od takiego do wiertarki, z całym oprzyrządowaniem to koszt kilku tysięcy najmniej.. wydatek całkiem zbędny, a pisze to ten co nawet ogrzewanie ma na prąd i mieszka na zadupiu o wiele większym niz Gaja

Cen agregatów nie sprawdziłam :-)

na etapie robienia instalacji koszt dodatkowego gniazda i moze czegoś tam jeszcze był żaden, to zrobiliśmy, zapewne będzie tak jak piszesz, że nigdy nie wykorzystamy, ale jakby co ... :lol2: to możliwość jest

Artur, popieram :) chociaż my mamy mały agregacik :) Mały właśnie ze względu na cenę i przeznaczenie. Stoi i czeka na sytuację, gdy prąd na dłużej wyłączą zimą co u nas się zdarza. Czeka, tylko po to, żeby podać prąd do kotła pelletowego, gdyby dom zaczął się wyziębiać. Jeszcze go nie używaliśmy i mam nadzieję, że nigdy do tego nie dojdzie, bo hałasuje, a poza tym dymi, więc na pewno nie da się go uruchomić w kotłowni. Straszny kłopot.

A tak generalnie to całe oświetlenie mamy już na ledach. W strategicznych punktach są ledy zasilane z akumulatora. TV nie oglądamy. Jedyny problem może stanowić lodówka, bo wodę też można zagrzać awaryjnie na palniku gazowym (z butli).

Cen agregatów nie sprawdziłam :-)

na etapie robienia instalacji koszt dodatkowego gniazda i moze czegoś tam jeszcze był żaden, to zrobiliśmy, zapewne będzie tak jak piszesz, że nigdy nie wykorzystamy, ale jakby co ... :lol2: to możliwość jest

hmm.. dodatkowego gniazda i czegośtam.. właśnie ciekawe co to jest to cośtam.. problem jest właśnie w tym "czymś tam" - w skrócie chodzi o to żeby całkowicie odciąć instalację wewnętrzną od zewnętrznej - od skrzynki..i to trzeba zrobić dobrze, łącznie z zerem, i resztą. po pierwsze jak agregat pracuje i wróci prąd to może skończyć się to wybuchem agregatu jeśli się okaże że jest coś nie tak, po drugie można niechcący kogoś zabić - konkretnie montera- zakład odcina prąc, monter włazi na słup przekonany że napięcia nie ma, agregat źle wpięty może porazić..

u nas w firmie za sam układ przełączania automatczny kosztował ze 3 tysiące.. jak już ktoś chce agregat to najlepiej osobny, przedłużacz i wtyczkę wpinać..

Pestka, a paliwo czasem wymieniacie w nim :) ?

Stoi bez paliwa i mam nadzieję, że tak zostanie :p Nie chciałam tego agregatu. Ustąpiłam i mam nadzieję, że w nagrodę nigdy nie będzie mi w obejściu smrodził. A to co piszesz to woda na mój młyn. Tym bardziej, że zapalenie się akumulatora podczas ładowania już zaliczyliśmy. Więc jak dla mnie agragat może sobie zardzewieć.

Poznałam zatem ciemne strony posiadania agregatu - prawdę mówiąc, kiedyś na początki mąż miał pomysł zakupu, ale jakoś chyba o tym zapomniał, a ja przypominac nie będę :p

Równolegle z liczeniem resztek kasy podejmujemy decyzje, na co ją przeznaczyć, no i ogrodzenie jest na liście priorytetów. Najprawdopodobniej panele ogrodzeniowe z drutu, bo na nic innego raczej nas nie będzie stać (siatki ani "betonów" nie chcemy).

I tu kolejne moje pytanie - jakieś sugestie i generalnie ktoś coś? :)

ogrodzenie z paneli na zawsze czy na parę lat ?

bo jak na zawsze to ok, ale jak docelowe inne ma być to załóżcie siatkę (tyle że z drutu w izolacji a nie gołego) - na drugiej działce mam chyba 7 lat i wygląda jakby wczoraj zakładana..

a jak panele to z daleka od marketowych promocji - panele z potrójną Vką (to te przegięcia w panelach) z drutu minimum 3.5 (najlepiej z 4), jak ma zarosnąć itp. to ocynkowane (najlepiej na gorąco) - postoją lata.. przy montażu tylko śruby zrywalne - zakręcasz i zrywasz łeb - nie ma szans tego odkręcić w nocy - jakbyście zakładali to od razu zrywać - bo może się okazać że na drugi dzień panele znikną..

Artur, dziękuję za bardzo praktyczne i przydatne informacje - jak zwykle zresztą :) Ogrodzenie ma być "na zawsze"; a na te śruby to bym nie wpadła, przyznam.

Emila - podoba mi się bardzo taki grafitowy! Właśnie szukam czegoś w mojej okolicy, ale wcale nie jest tanio...

Dach skończony - ale jeszcze go nie widziałam, bo jestem znowu w tzw. rozjazdach; no cóż - trzeba zarabiać na ciąg dalszy. ;)

śruby bardzo ważne są, u nas już następnej nocy byli rozmontowywać płot :bash::bash: na szczęście sąsiad ich przegonił

może w necie poszukaj??

U nas nawet sąsiada nie ma...zaczynam się bać:o

Co do panel - od 2 dni siedzę w necie i szukam...niestety po telefonie okazuje się zazwyczaj, że ceny są wyższe niż w ogłoszeniu, bo dochodzą różne dodatkowe koszty...

Dziękuję, Artur, za konkretne namiary - dzisiaj jeszcze tam zadzwonię.

Takiego z drutu 2,5 nawet nie brałam pod uwagę.

Dzwoniłam do firmy w Kielcach polecanej przez Ciebie, pan zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie (nawiasem mówiąc pytał, jak znalazłam jego firmę, powiedziałam, ze polecił mi ją zadowolony klient - bardzo się ucieszył). Cena przyzwoita - co niestety nie oznacza, że niska - zamówienie może być z montażem lub bez, ale w tej pierwszej wersji wchodzi w grę dopiero sierpień!

Dzisiaj obejrzałam po raz pierwszy nasz dom z kompletnym dachem. No pięknie - co tu dużo gadać! :)

Później wrzucę jakies zdjęcia - akurat był zięć i zrobił ładne (tak sądzę) swoim dobrym aparatem, poczekam aż mi wyśle.

Zmierzyłam dokładnie wszystkie pomieszczenia, żeby sobie lepiej rozplanować różne pstryczki-elektryczki. Przy okazji z powodzeniem "umeblowałam" sypalnię - nasze meble sypialniane doskonale się wpasują, a do tego da się dokupić jeszcze dwa stoliki nocne (które były w komplecie, ale w poprzedniej sypialni się nie mieściły, więc z nich zrezygnowaliśmy).

ciesze sie ze jest ok, zadzwon tez do tej z chęcin, tu spokojnie mozesz powołac sie konkretniej bo tam mnie kojarzą dobrze, też montują i jakościowo też nic nie mogę zarzucić..

Dzięki, zadzwoniłam ...ale ceny niezbyt atrakcyjne ;)

Po wnikliwych analizach wychodzi, że tak czy owak - koszt ogrodzenia z paneli metalowych poniżej pewnej ceny nie zejdzie...najniższy zaproponowany koszt ( razem z wykonaniem, a także z bramą przesuwną i furtką) to nieco ponad 15 tys. Aha - całość to 160 m. To chyba nie jest źle...ale i tak dużo. Zaczynamy więc rozważać wersję, w której boki i tył byłyby z siatki, a z przodu coś bardziej przyzwoitego; jutro znowu się rozdzwonię do pobliskich fachowców

Edytowane przez gaja2